Close

Strona 22 z 29 PierwszyPierwszy ... 122021222324 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 288
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Wrocław/Kluczbork

Domyślnie

Hehe, wolałem się upewnić, żeby później się nie dziwić i nie narzekać.

Domyślnie

a może używa ktoś jakichś płatnych presetów i mógłby coś polecić? czasem warto wydać kilka zielonych na takie rzeczy..
    ;]

Domyślnie

PS. rozumiem że wywołujecie RAWy w Lightroom MIMO posiadania Photoshopa i ACR? Czy używacie Lr jako alternatywy PS ACR? Pytam bo widzę że gorąco polecacie wywoływanie rawów a nie JPG w Lr co w sumie rozumiem bo z RAWa więcej Lr wyciągnie nakładając preset, ja natomiast do tej pory wywoływałem RAWy w ACR, tam wyciągałem detale z cieni i prześwietleń, ustawiałem WB kolory i inne takie i wypluwałem JPG, potem jeśli ktoś potrzebował chirurga plik JPG szedł do Photoshopa, a na końcu do Lightrooma gdzie nadawałem zdjęciu pożądany efekt przez presety i dostrajanie ich w miarę potrzeb..

A wychodzi na to że tu większość robi odwrotnie, najpierw RAWy do Lr, tam wyciąganie detali i kolorów + nałożenie efektu, a na końcu jak potrzeba chirurga to plik JPG leci do PS pod pędzle.. Tak to przynajmniej rozumuję z Waszych wypowiedzi chyba, że nie macie Lr i PS jednocześnie i używacie tylko Lr..

To jak to jest u Was?
    ;]

Oszczędny w słowach Awatar gsh
    Miasto
    Tarnowskie Góry

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aeon88 Zobacz posta
    A wychodzi na to że tu większość robi odwrotnie, najpierw RAWy do Lr, tam wyciąganie detali i kolorów + nałożenie efektu, a na końcu jak potrzeba chirurga to plik JPG leci do PS pod pędzle.. Tak to przynajmniej rozumuję z Waszych wypowiedzi chyba, że nie macie Lr i PS jednocześnie i używacie tylko Lr..
    To jak to jest u Was?
    U mnie jest właśnie tak jak piszesz. Najpierw prosto z puszki zdjęcia trafiają do LR, wstępna selekcja co do kosza, przy okazji można potagować zdjęcia. Dalej staram się dla zdjęć robionych w podobnych warunkach ustalić balans bieli, korekcję dla obiektywu, profil (dx1, dx2 ...... itp), kopiuję to dla zdjęć które wybrałem, następnie przegląd fotki i poprawiam co tam chcę już dla każdego zdjęcia ( wyciągam cienie, korekta ekspozycji, nasycenie ..... ), wstępnie nawet można łatką co nieco poprawić bez PS'a. Jak jest potrzeba to wrzucam gotowy preset jakiś z netu lub własny stworzony. Potem to co nadaje się do większych poprawek trafia do PS'a bezpośrednio z LR i tyle. Z NEFa do JPG też zdjęcia robię w LR w większości przypadków, tworzę w nim gotowe galerie do netu i eksportuję bezpośrednio na serwer. LR dla mnie to podstawa.
    d600, s15-30, n24 2.8, n50 1.4, n85 1.8, sb900, 2 x YN460

Domyślnie

Używasz profilów D2X mode? kiedyś je przeglądałem ale wydawały mi sie jakieś dziwne i z zafarbem i zostałem przy Camera Standard i Camera Neutral..

A co do Lr, kiedyś pracowalem wyłącznie na PS i ACR, ale niedawno czytając czyjegoś bloga natknąłem sie na wypowiedź o presetach i ich zachwalanie, zainstalowałem triala, poszperałem za presetami i rzeczywiście niedługo po tym poleciałem po pełną wersję. Program jest bardzo fajny, i ma dużo fajnych opcji które ułatwiają życie

Ale jakoś RAWów nigdy w nim nie wywoływałem, zawsze najpierw był ACR, kto wie może i zmienię kolejność, choć przyznam szczerze że taka mi odpowiadała, bo najpierw sie wywoływało w ACR, potem był PS i obróbka, skóra gładziutka, kolorki ok, WB ok, i jak zdjęcie szkło do Lr to już było że tak powiem solidnie przygotowane, Lr był tylko od efektu końcowego i sam efekt też dobrze wyglądał mimo że nakładałem go na JPG a nie RAW... No ale skoro lepszy byłby nakładany na RAW...

Potestuję to sie przekonam co będzie lepsze
    ;]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aeon88 Zobacz posta
    Używasz profilów D2X mode? kiedyś je przeglądałem ale wydawały mi sie jakieś dziwne i z zafarbem i zostałem przy Camera Standard i Camera Neutral..

A co do Lr, kiedyś pracowalem wyłącznie na PS i ACR, ale niedawno czytając czyjegoś bloga natknąłem sie na wypowiedź o presetach i ich zachwalanie, zainstalowałem triala, poszperałem za presetami i rzeczywiście niedługo po tym poleciałem po pełną wersję. Program jest bardzo fajny, i ma dużo fajnych opcji które ułatwiają życie

Ale jakoś RAWów nigdy w nim nie wywoływałem, zawsze najpierw był ACR, kto wie może i zmienię kolejność, choć przyznam szczerze że taka mi odpowiadała, bo najpierw sie wywoływało w ACR, potem był PS i obróbka, skóra gładziutka, kolorki ok, WB ok, i jak zdjęcie szkło do Lr to już było że tak powiem solidnie przygotowane, Lr był tylko od efektu końcowego i sam efekt też dobrze wyglądał mimo że nakładałem go na JPG a nie RAW... No ale skoro lepszy byłby nakładany na RAW...

Potestuję to sie przekonam co będzie lepsze
    Przecież ACR i LR to niemal to samo.
    LR ma nawet więcej możliwości edycji niż ACR.
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Domyślnie

http://photo.tutsplus.com/tutorials/...r-should-know/
    może komuś się przyda co nieco z tego

Domyślnie

Postanowiłem uporządkować "presety" Lightrooma i usunąć nieużywane, wszedłem do ukrytego katalogu "C:\Users\TSpider\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom\ Develop Presets\Lightroom Presets" i skasowałem niepotrzebne.
    Presety są skasowane ale niestety nadal się wyświetlają... Dlaczego? Używam Visty.

Domyślnie Re: Lightroom 2 Presets

Panowie uświadomcie mnie bo ja zbyt dużych różnic nie widzę. Co takiego jest w możliwościach edycyjnych LR czego nie ma w ACR ? Jeżeli chodzi o presety to są też do ACR bądź można przekształcić te z LR do ACR.

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk
    D90 szkiełka i błyskotki

Domyślnie

chyba nie ma różnic...
    jak wykasować niepotrzebne ktoś to robił z vistą... ?

Strona 22 z 29 PierwszyPierwszy ... 122021222324 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów