Close

Strona 13 z 27 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 288

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

sam się doktoryzowałem kiedyś w tym temacie ....
    generalnie tak jak pisał Sawi - kicha z nędzą.
    LR nie korzysta w ogóle z exifa i nie ściąga ustawień aparatu.
    ot ładuje czystego rawa.
    ale zawsze można obejść na około - odpalić w CNX, "pomyziać" co tam potrzeba suwaczkami, wyeksportować do jpg, a potem jpg odpalić w LR
    wiem - głupie to trochę, bo bardzo, ale to bardzo ogranicza możliwość pracy na pliku w LR :/
    Psychotrop vel Grzegorz Lucjan Laska von Lasocki

Domyślnie

Ale używacie w LR2 profilu ACR 5.x/4.x czy np. Camera Neutral?

Domyślnie

ja mam standard - czyli cameraraw
    Psychotrop vel Grzegorz Lucjan Laska von Lasocki

Domyślnie

No ja też, ale co to za różnica?

Domyślnie

To spróbujcie zmienić
    I podzielcie się spostrzeżeniami.

Jest różnica IMHO.
    Czornyj (autorytet w końcu) o tym już nie raz i to baardzo dawno: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=66968
    albo:
    http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=107354

Przy czym oczywiście mowa o "podbiciach" o których pisał S4int a nie ustawieniach z puszki.

Domyślnie

No ja własnie zrobiłem sobie te profile wg instrukcji Czornyja i za cholere nie jest to nawet akceptowalne :/ zaraz poszukam jakiś przykładów i wrzuce, może to komuś ułatwi zrozumienie mnie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    No ja własnie zrobiłem sobie te profile wg instrukcji Czornyja i za cholere nie jest to nawet akceptowalne :/ zaraz poszukam jakiś przykładów i wrzuce, może to komuś ułatwi zrozumienie mnie
    Wrzuc przyklady, zobaczymy o co Ci chodzi .

A wracajac do presetow, swietna sprawa. Naprawde moga przyspieszyc i ulatwic prace, byle tylko stosowac je z umiarem i rozsadkiem
    Znalazlam dzis w necie i sciagnelam paczke 640 presetow do LR, musze siasc nad tym i zobaczyc czy to cos w ogole warte .
    d700

Domyślnie

Tak więc jadąc od góry - tak wygląda zdjęcie przez chwile w Lightroomie, po wejściu do Develop, po czym "samo się" obrabia w to środkowe - czyli podbija się kontrasty, kolory itd. Nie mam żadnych początkowych ustawień, wszystko jest domyślnie ustawione. Profil domyślny to Adobe Standard.
    Dodam, że wszystkie ustawienia do JPGa w aparacie mam na neutral, 0, lub minimal - i tak nigdy nie korzystam, a chce mieć na LCD w aparacie w miarę neutralny obrazek.

Zdjęcie na dole jest po zastosowaniu, przerobionego wg instrukcji Czornyja, profilu z 5D, tu akurat "Portrait". I czerwień ,na twarzy przede wszystkim, jest okropna... Wydaje mi się, że gdybym zastosował ten profil do wersji pierwszej, nie byłoby takiej masakry (jeśli się mylę, nawróćcie mnie), ale nie potrafię ominąć/wyłączyć tej środkowej.

Ma ktoś jakiś pomysł, pomoże ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta

Tak więc jadąc od góry - tak wygląda zdjęcie przez chwile w Lightroomie, po wejściu do Develop, po czym "samo się" obrabia w to środkowe - czyli podbija się kontrasty, kolory
    Jezeli ustawisz w profilach camera neutral, zdjecie bedzie takie jak w momencie wczytywania sie.
    d700

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zuzus Zobacz posta
    Jezeli ustawisz w profilach camera neutral, zdjecie bedzie takie jak w momencie wczytywania sie.

Niestety nie...
    U góry to wczytujące się, na dole Camera Neutral:

Strona 13 z 27 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów