Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Domyślnie Migawka D50 / D80

Orientujecie się czy D80 ma tą samąmigawkę która jest w D50 czy jest to coś innego o takich samych czasach otwarcia jak ma D50???

PS. interesuje mnie przebieg jaki deklaruje producent dla D80 ... słyszałem że D50 nie zrobi 100 000 fotek podobnie jak wyższe modele nikona...?
    ile w tym prawdy?
    po Czerwonej stronie mocy

Domyślnie

W D50 elektomechaniczna smigala do czasow 1/500 w D80 dziala w pelnym zakresie do 1/4000. Z tego bym wywniskowal, ze konsrukcyjnie to jest cos innego. Moze to byc migawka z D200 ograniczona programowo do okreslonych ustawien.
    Liczba cykli... zobaczymy
    D80 N18-70 N70-300VR N35-80 T100-300 SB600

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ufolek
    W D50 elektomechaniczna smigala do czasow 1/500 w D80 dziala w pelnym zakresie do 1/4000. Z tego bym wywniskowal, ze konsrukcyjnie to jest cos innego. Moze to byc migawka z D200 ograniczona programowo do okreslonych ustawien.
    co ty chrza...sz???

zakres czasu w obu aparatach jest identyczny 30 - 1/4000 s
    jedyna różnica to max czas synchronizacji z lampą błyskową ale to nie musi być spowodowane konstrukcją samej migawki

Domyślnie

w d80 jest wg instrukcji szczelinowa o przebiegu pionowym sterowana elektronicznie, a w d50 z tego co pamietam ( juz nie mam ) to jest kombinowana mechaniczno elektroniczna i dlatego wlasnie synchro jest do 1/500.
    Leszek Jarzębowski
    -----------------

Domyślnie

generalnie pytanie docelowe dotyczy przebiegu obu migawek ile z doświadczeń użytkowników wytrzymuje D50 i ile deklaruje producent dla modelu D80

Domyślnie

Inaczej mówiąc w D80 jest klasyczna migawka a w D50 hybrydowa - powyżej 1/500 sprawę załatwia matryca a w D80 nie. Dlatego między innymi D80 jest lepszy od D50/D70/D70s
    D750
    flickr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez volvo
    Cytat Zamieszczone przez ufolek
    co ty chrza...sz???

zakres czasu w obu aparatach jest identyczny 30 - 1/4000 s
    jedyna różnica to max czas synchronizacji z lampą błyskową ale to nie musi być spowodowane konstrukcją samej migawki
    Proponuje zdobycie odrobiny wiedzy technicznej, a dopiero pozniej ocene wypowiedzi innych !!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez volvo
    co ty chrza...sz???
    Wydaje mi się że Ufolek nic nie chrzani, ale ma rację.
    Co do wytrzymałości migawki D50, to ze względu na to iż nie podlega ona chyba zbytnim napięciom, naprężeniom przy czasach max 1/500 można sądzić że nie będzie mieć problemów z osiągnięciem znacznych przebiegów.
    ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ufolek Zobacz posta

Mam pytanie - czy jest już wiadome (może producnet coś sugeruje) na ile spustów wytrzyma D80? Mówi się o 50-70 tys. - Ale na ile to prawda? Proszę o info.
    N D80| Tamron 28-75mm f/2.8 SP| B+W UV MRC| SB-800| 2Gb Lexar Prof.| CaseLogic SKU-SLRC-3|

<<<<< Przyszłość już nigdy nie będzie taka jak kiedyś >>>>>

Domyślnie

ufolek ma rację, poza moze jednym - nie sądzę, by to była migawka z d200 jakoś ograniczana (inny najkrótszy czas oraz czas synchro co najistotniejsze na to wskazuje)
    to jedna z wazniejszych i droższych rzeczy w body.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów