Nie wiem, czy dobry dział na to pytanie wybrałem - w razie czego proszę moderatorów o przeniesienie.
Czy macie jakieś sprawdzone metody na odbijanie światła od ścian i sufitów, których kolory są inne niż neutralne? Np. wściekły zielony, czerwony, żółty itp.
Walczę z tym problemem od dłuższego czasu - szczególnie podczas fotografowania wernisaży, wystaw w pubach, kawiarniach, gdzie ściany są nieregularne, na sufitach wiszą dziwne rzeczy (typu podwieszane materiały np.) a wszystko to ma wściekłe kolory.
Efekt otrzymuję - jak nie trudno się domyślić - taki, że twarze ludzi są pokolorowane kolorami tęczy.
Próbowałem ustawiać WB w różnych konfiguracjach, ale ciężko jest trafić takie ustawienie, żeby zarówno skóra jak i reszta świata były naturalne. Zresztą skoro odbijam światło od czegoś, co jest zielone - skróra "naturalnie" wygląda na zieloną i już.
Czy zatem istnieją sprawdzone sposoby na radzenie sobie z tym problemem? Bez konieczności rozstawiania dodatkowych źródeł światła w postaci np. parasolek. Chciałbym sprawę opanować z wykorzystaniem sabiny na sankach aparatu.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami