Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: System Cokin

Domyślnie System Cokin

Po dłuższym zastanowianiu się postanowiłem kupić system Cokina. Aktualnie jestem posiadaczem trzech filtrów Hitecha 85:
    ND 0,6 Grad SE
    ND 0,9 Grad SE
    Tobac 2 Grad
    Mam pytanie do doświadczonych kolegów, jakie jeszcze powinienem nabyć filtry aby mieć podstawowy zestaw do fotografi krajobrazu oraz portretu?
    Oczywiście nie chciałbym mieć coś najgorszego ale powiedzmy średniej klasy filtry polecane przez Was.

Z góry dziękuję i pozdrawiam Antek
    Nikon + sporo gratów pasujących do niego Aktualnie wszystko do sprzedania- koniec z fotografią ze względu na wiek.

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

rozszerzył bym zestaw o:
    hitecha - ND0,3 oraz ND1,2 - oczywiście połówki z miękkim przejściem...
    cokina - gradual grey 121L...może 120L
    ewentualnie inne kolorowe połówki, niekoniecznie cokina...może być PPL - jest sporo tańszy, a przy kolorowych połówkach nie zobaczysz wielkiej różnicy...
    warto mież pełne ND2 i ND4 do likwidacji kontrastów w silnym słońcu lub zamrażania wody lub likwidacji ludzi w zdjęciach nocnych...
    do portretu to mam tylko centerspota oraz spot incolor 1...portret to nie moja działka :P
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Dzięki Jacek za błyskawiczną odpowiedź. Wiem że odpowiedział mi ekspert w tej dziedzinie i na pewno wemę sobie te rady do serca
    Same filterki uzupełniające krajobraz bez połówek kolorowych już urosło do ponad 600 zł może w 1000 zł się zamknie finał systemu Cokina ale chyba warto.

Pozdrawiam Antek
    Nikon + sporo gratów pasujących do niego Aktualnie wszystko do sprzedania- koniec z fotografią ze względu na wiek.

Domyślnie

ALF, Gdzie w tej chwili najkorzystniej kupić filtry Cokin'a?
    Pozdrawiam Marcin
    Galeria

Domyślnie

raysfoto
    D70|18-70|70-300|50|ZENIT TTL|HELIOS 55/2|

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

oryginalnego cokina raysfoto, hitecha tamże...mają również Lee oraz PPLa...czasem trafiają się na allegro, ale ostatnio pojawia się wiele chińszczyzny i na zdjęciach nie do odróżnienia, a w tytule "typu cokin P"
    Antoni Bednarczyk, 2 hitechy to 200, 2 cokiny to 270...resztę kup PPLa są sporo tańsze i może zamkniesz się w 600
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Robię sporo na połówkach i wg mnie nd 0,3 soft jest raczej nieprzydatna

Zostawiłbym 0,6, sprzedał 0,9 i dokupił 1,2 - przy czym hi-tech to są połówki niebieskawe a nie neutralne - chyba że na takie trafiłem :-/

Mam też chińszczyznę i mogę napisać jedno - polecam

Polecam też połówki HARD - są bardzo przydatne a od 50mm to działają jak soft

POZDRAWIAM

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

fotoGRAFIK, mącisz ...ND0,3 służy do niwelowania delikatnych kontrastów i niewielkiego przyciemnienia nieba, ND0,6 oraz ND 0,9 są proporcjonalnie mocniejsze i na ogól najbardziej uniwersalne, zaś ND1,2 służy do mocnego przyciemnienia nieba w sytuacjach skrajnych...czasem używa się go do rówoażenia śniegu w stosunku do ciemnego nieba...
    Hardy przydają się tam, gdzie jest płasko...w przeciwnym wypadku dają efekt na wzniesieniach oraz budynkach, drzewach itd...
    hitech ND to filtry ND - o neutralnej gęstości, więc nie dają zafarbu, stosuje się je na chmurkowe niebo lub czyste, ale błękitne...
    cokin 121 i 120 to filtry gradual grey - kolorowe, dają więc delikatny, brunatny zafarb - stosuje się je na wyprane niebo

Domyślnie

Fajnie wątek się rozwija można poszerzyć wiedzę.
    Ciekaw jestem czy jest jakaś literatura dotycząca zastosowania filtrów, chodzi oczywiście o konkretną literaturę dotyczącą tylko zastosowania filtrów a nie rozdział filtry i ogólne wskazówki. Muszę trochę poszperać bo w domku mam mam tylko śladowe informacje na ten temat a może coś polecacie z czym warto się zapoznać.

Pozdrawiam Antek

Domyślnie

W ksiażceoO fotografowaniu A. Mroczka jest cały rozdział o filtrach połówkowych

Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów