Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Jaki zasilacz?

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie Jaki zasilacz?

Witam, wymieniłem ostatnio swojego dziadka na nieco nowszy model komputera, problem w tym, że niestety przy okazji muszę wymienić zasilacz. W środku siedzi:

- Athlon64 X2 5200 65 Watt
    - płyta gł. Gigabyte GA-M57SLI-S4 (pasywne chłodzenie chipsetu)
    - RAM Kingstona 2GB (bodajże CL5, bez żadnych radiatorów itd.)
    - Radeon X550 (pasywny)
    - jakiś Maxtor 80 GB na IDE.

W przyszłości dojdzie do tego jakiś dysk 500 GB na S-ATA i nagrywarka DVD. Nie będę podpinał 15 dysków twardych, 2. karty graficznej, ani niczego podkręcał. Już wyrosłem z zachwycaniem się kompem, więc nie widzę sensu kupania zasilacza z odpinanymi kablami itd. cudami. Pytanie jaki zasilacz kupić, żeby nie przepłacić bez sensu. 350 W powinno spokojnie wystarczyć, w "przyszłościowe rozwiązania" też nie ma co inwestować, bo kompa pewnie przez 4 lata nie zmienię (co najwyżej dokupię ramu i wymienię procesor na jakiegoś czterordzeniowca gdy popularne aplikacje zaczną robić z niego użytek). Stosunkowo niska bardzo wskazana, na pewno 300 zł za zasilator nie dam. Gdybym otrzymał konkretne rady w stylu "Nie bierz modelu XXX, bo to padaka", albo "Weź model YYY, bo jest dobry w swojej cenie" to byłbym zobowiązany.

Strasznym maniakiem ciszy nie jestem, ale jakby elektrownia nie wyła w nocy jak student pod dziekanatem to byłym rad.

Domyślnie

Be Quiet Pure Power 350W = niecałe 180 PLN. Osobiście mam Seasonic ale jest już nie do dostania. Modecom MC 2.0 nie są za rewelacyjne (nie za wysoka sprawność i marne wentyle), IBOX,Tracer i inne syfy omijaj z daleka.

Domyślnie

Akurat ja też przerabiam ten temat, bo szukam dla siebie zasilacza komputerowego który będzie zasilał wszystko poza komputerem Ja mam od roku zasilacz Mode Com Feel - 400W pisze na obudowie, a w danych technicznych jest 385W (chłyt marketingowy). Jest za to naprawdę bardzo cichy. Nie jest to elektrownia jądrowa, ale jak sama nazwa wskazuje zasilacz, spełnia swoją rolę znakomicie, czyli komputer zasila bezproblemowo. Jest też Mode Com 350W, nie miałem z nim do czynienia, ale jeśli jest tak wykonany jak wersja 400W to mogę go polecić. 400W kosztuje troszkę ponad 100zł (między 100 a 110zł), a 350W kosztuje w granicach 90zł. Moim zdaniem stosunek cena/jakość jest idealny.

Domyślnie

Modecom Feel zwykle był gniotem i wątpię by coś się zmieniło. Modecom MC 2.0 był lepszy. - ale to nadal taka sobie jakość ... sprawność pewnie max 75%, napięcia dobre (czyli w okolicach 50% normy lekko pływające ... w feel może być gorzej).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kyle Zobacz posta
    Modecom Feel zwykle był gniotem i wątpię by coś się zmieniło.
    Własnie im więcej czytam opinii o Modecom feel tym mniej mi się mój zaczyna podobać. Przez rok działał idealnie - starczy. Jutro lece kupić coś porządnego bo się autentycznie zaczynam bać o swojego kompa. Także zasilacz działa świetnie, ale powoduje dyskomfort psychiczny użytkownika - od godziny czuję się jakbym siedział na bombie zegarowej. Więc można to uznać za odwołanie mojego poprzedniego posta. Przepraszam za zamieszanie.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Mariew k/Warszawy

Domyślnie

jest wielki rosyjski forum IXBT, watek o zasilaczach:
    http://forum.ixbt.com/topic.cgi?id=49:9640
    nie wszystkie marki są na polskim rynku, ale w 80-90% są te same. Np chwalą Enermax Revolution 85+ (pierwszy taki mający ponad 90% sprawności)
    D300, S 10-20/4-5.6, S 24-60/2,8, S 100-300/4, N 55-200/4-5.6 VR; Slik 500DX z głowicą 488RC4, Sony R1, Lowepro Compu Trekker Plus AW

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

Ten Be Quiet Pure Power 350W z tego co widzę, zbiera niezłe recenzje, b. możliwe, że się na niego zdecyduję. Przy okazji znalazłem w necie w podobnej cenie takie cudo: http://zenfist.pl/topower-silentez-350w-p-2362.html Warto się tym zainteresować?

Uprawnienia umieszczania postów