Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Domyślnie PS i exif, maly problem

Witam, mam maly problem - w jaki sposob ustawic Photoshopa Cs3 aby zapisujac fotki do jpg nie byl dolaczane info w exif o edycji zdjecia w photosopie (chodzi o pole software w exif). Jest to mozliwe do odchaczenia gdzies w opcjach czy tez trzeba skorzystac z zew. programow do grzebania w exif?

Domyślnie

Witaj

Polecenie "save to web". Powinno pomóc.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez step.tom Zobacz posta
    Witaj

Na potrzeby internetu tak, ale już np. do druku w rozdzielczości 300 dpi, albo przy bardzo dużym pliku to tak się nie da.
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez step.tom Zobacz posta
    Witaj

znam to polecenie, z tego co wiem exif jest wtedy calkowicie usuwany a mi zalezy tylko na usunieciu info o modyfikacji pliku w photoshopie

Domyślnie

"mi zalezy tylko na usunieciu info o modyfikacji pliku w photoshopie "

No to tutaj możesz mieć problem. Nawet jak usuniesz dane Exif to i tak pozostanie w pliku ślad po photoshopie. Spróbuj otworzyć jakikolwiek jpg zapisany przez Ciebie w zwykłym notatniku (czy jakimś innym edytorze tekstowym). Można się tam m.in. dowiedzieć w czym obrabiałeś zdjęcie. (Ctrl+F i np. adobe). Nie zdziwiłbym się gdyby był tam gdzieś też zakodowany numer seryjny użytego oprogramowania...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kameleon30 Zobacz posta
    znam to polecenie, z tego co wiem exif jest wtedy calkowicie usuwany a mi zalezy tylko na usunieciu info o modyfikacji pliku w photoshopie
    Hmm. Konieczna będzie legalna wersja PS...

Domyślnie

może zapisanie jeszcze raz (bez konieczności robienia zmian) wymaże PS z exifa, spróbuj GIMPa
    ewentualnie irfan view i podczas zapisywania rozwinąc sobie zakładkę adwanced, a tam jest gdzieś opcja wykluczająca zapis exifa ze zdjęciem

Domyślnie

Panowie troche zle mnie zorzumieliscie, mam orginalnego PS ale nie chce zeby ta informacja byla dolaczana do pliku - to samo chcialbym zrobic z innymi informacjami - rodzaj aparatu itd - czesc tych paramertow mozna bez problemu usunac w viscie prawoklikiem we wlasciwosciach, co do irfana to rowniez znam ten sposob i jako tako to dziala
    temat mozna zamknac/usunac - ifno do moda

Oszczędny w słowach Awatar Teri
    Miasto
    Wasilków/Białystok

Domyślnie

Wiem, że temat już do zamknięcia, ale dodam jeszcze, że są specjalne programy stworzone tylko i wyłącznie do edycji danych EXIF. Chociażby AttributeMagic Pro lub EXIFer.
    Pozdrawiam - Teri
    D80, Nikkor 50/1.8, Sigma APO 70-300/4-5.6, Sigma 17-70/2.8-4.5, dużo chęci do nauki, mało czasu

Uprawnienia umieszczania postów