Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Domyślnie Torba - dosyć specyficzny problem

Otóż chciałem Was zapytać o małą poradę w sprawie torby na sprzęt - to co mam już sobie zajmuje trochę a Slingshot 200 nie wyrabia choćby nie wiem jak kombinować...

Oczywiście ktoś powie - kup największą i będzie git bo pewnie jeszcze miejsca zostanie otóż potrzebuję torby która będzie niejako dwu funkcyjna tzn na co dzień potrzebuję do niej wrzucić 1 puszkę z jakimś małym szkłem - choćby to było D200 + N 50/1.8 oraz musi mieć przestrzeń na laptopa w której laptopa nie będzie ale znajdą się wszystkie papiery, które po prostu muszę ze sobą targać - nie jest tego wiele ale coś pokroju A4 musi wejść (na grubość starczy jak będzie ze 3-4 cm takiej przestrzeni nawet... najlepiej gdyby kieszeń ta była jakoś z boku i niezależnie otwierana np na zamek tak by nie trzeba było całości otwierać po to by wyjąć np notes

Jednak czasem jest tak że trzeba tam wpakować więcej sprzętu i dlatego chciałbym by mieściła:
    -D200
    -D80 z gripem
    -S10-20
    -N24-70
    -S150
    -N70-210
    i jak jeszcze gdzieś wejdzie to supportowo ta 50'tka może być

dodatkowo chciałbym aby puszki wchodziły do niej z zapiętymi szkłami - prawie zawsze zestaw 10-20+24-70 lub 24-70+150 i co ważne - z zalożonymi osłonami przeciwsłonecznymi (tak było by wręcz idealnie) bardzo fajnie by było gdyby wchodziły "na płasko" ale w pionie też może być tylko nie wiem jak zniosą to te osłony

Z czasem może jeszcze wyniemię N 70-210 na coś 2.8 więc miło by było gdyby wszedł. Oczywiście do wszystkiego jakieś małe kieszonki na filtry, aku, czasem ładowarkę ale to już dużo miejsca nie zajmuje

Bardzo fajnie by było gdyby było w niej duży zasób wkładek przegródkowych tzn by producent dawał tyle by można było to dowolnie pokonfigurować a nie by było "na styk" - w slingshocie akurat przydała by się jeszcze spokojnie 1-2 wkłądka...

I teraz chciałbym Was zapytać co sądzicie że pomieści to wszystko co wymieniłem i sprawdzi się w opisanych zastosowaniach? Przyznam że jest lekki konflikt interesów ponieważ, z jednej strony miło by było gdyby torba nie miała na sobie wypisane "podwal mi sprzęt" a z drugiej strony mam ogromne zaufanie do Lowepro dla którego po kolejnym wypadzie gdzie pokrowiec AW uratował mi sprzęt przed zamianą go na akwarium bardzo bym chciał aby to było coś od nich i koniecznie z pokrowcem AW (kiedyś myślałem że to się mi nie przyda... o jaki ja naiwny wtedy byłem )

Myślałem o serii Stealth Reporter - jakieś 400 czy 550 będzie ok? jest jeszcze 650 ale nie wiem czy nie będzie za duży? - jest Commercial ale to już duże, sztywne bydle którego raczej nie ma sensu targać ze sobą na co dzień tym bardziej że rzuca się w oczy jak nie wiem Stealth Reporter raczej nie tak bardzo - ew Nova 5 ale czy ona da radę? (btw kto mi wytłumaczy zasadniczą różnicę w cenie pomiędzy Nova 5 a ST550? bo jest chyba sztywniejsza a tańsza) - nie musi być jakoś strasznie sztywna ale żeby też nie była sakiewką na żetony

Może macie jakieś koncepcje jak to rozwiązać? cenowo najlepiej gdyby nie wyszło to ponad 400 no max 500zł... oczywiście mogą być inne marki i modele ale jeśli mogę prosić o uzasadnienie "dlaczego ta" to było by super - może być bardzo skrótowo z góry wszystkim dziekuję
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Reporter jest ok, ale co do wielkosci to najlepiej podbic do sklepu z calym sprzetem i sobie sprawdzic (ja przy kupowaniu torby i plecaka tak robilem)

Domyślnie

co do osłon - zakładaj je odwrotnie na bagnet, wtedy nie będą zajmowały dużo miejsca.

Domyślnie

mkukla - wiem że będą mniej miejsca zajmowały ale to strasznie wkurzająca operacja dla mnie jest niby nic ale wolę mieć że tak powiem sprzęt gotowy pod ręką niż użerać się z osłonami

Domyślnie

Lowepro Stealth Reporter D400 AW nie ma komory na komputer, wiec nie spelnia Twoich wymagan co do przegrody na papiery. Stealth Reporter D550 AW wg opisu producenta miesci "maly notebook", niektore zrodla podaja, ze 12". Jednak z wlasnego doswiadczenia wiem, ze pomiesci 15,6" i to bez jakiegos specjalnego upychania. Reporter D650 AW to juz "kobyla". Moim zdaniem nie sa to jednak torby do noszenie jedynie puszki i jednego zapietego szkla. Sa dosc wiotkie, czyt. nie grzesza sztywnoscia (co mialo byc ich zaleta, jednak moim zdaniem srednio to wyszlo). Jesli nie zaladuje mojej 550 przynajmniej do polowy, to sie cala "wygina" podczas dluzszego spacerowania. To tyle jesli chodzi o wlasne doswiadczenia. Wydaje mi sie, ze ciekawym rozwiazaniem moze byc rowniez Lowepro Classified 250 AW.
    Jesli chodzi o inne marki, to moim zdaniem warte uwagi sa tez torby Naneu, np. seria Sierra, Tango albo Sahara (to z takich bardziej fotograficznych aktówek ).
    clusca
    Fufu X

Domyślnie

Ooo dzięki za rzeczową wypowiedź no skoro się tak gną to może faktycznie być lipa rozważałem też wariant 2 toreb - tzn takiej "na wszystko" i jakiejś małej ale na razie wolą bym pozostać przy kupnie 1 z ty, Classified'em 250 AW to faktycznie pomysł bardzo dobry - szkoda tylko że taką cenę ma... :/ taniej jak za 590zł nie znalazłem no ale jak będzie trzeba to będzie trzeba

Naneu to przyznam że słabo znam z bezpośrednich doświadczeń - btw ta strona jest straszna xD bardziej nieczytelnego wyszukiwania produktów ciężko się doszukać xD a Sahary już tam nie ma na stronie...

Domyślnie

Eeee no nie mówcie że wątek już tak szybko umiera... 112 wyświetleń i 1 obszerniejsza merytoryczna wypowiedź... może ktoś, coś jeszcze? Inne wątki o torbach czytałem tylko w żadnym nie uwzględniał nikt tego co wypisałem na początku

Domyślnie

Ja mam obecnie taki sam problem i prawdopodobnie kupie Hama Defender 220. Oprócz całego sprzetu (dwie puszki, szkła i lampy) wejdzie jeszcze pół skrzynki piwa i notebook 17". Kosztuje w granicach 400 pln więc cena niezbyt wygórowana.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz888 Zobacz posta
    Naneu to przyznam że słabo znam z bezpośrednich doświadczeń - btw ta strona jest straszna xD bardziej nieczytelnego wyszukiwania produktów ciężko się doszukać xD a Sahary już tam nie ma na stronie...
    No strona nie jest zbytnio intuicyjna w nawigacji, ale może nie masz jakiegoś Flash'a, czy innego Adobe'a i Ci w ogóle stronka nie śmiga. Normalnie możesz rozwinąć "Products" i wybrać "By Series". Tam masz Sahara Backpack (217*F) i Shoulder Bag (115*F).
    clusca
    Fufu X

Domyślnie

Co do Hama Defender -- świetnie wykonane torby.
    Sam taką posiadam (choć w tej chwili nie jestem pewien który model - w sensie wielkości) -- ale raczej z tych większych.
    Jakość pierwsza klasa.

Natomiast ich główny problem polega na braku bocznych kieszeni.
    Mają jedną, zapinaną na "rzep" i zatrzaski z przodu - podłużną. Ale nie jest zbyt pojemna - wrzucam do niej filtry, węzyk i baterie do lamp, ale niewiele więcej się chce zmieścić.
    A już ładowarki np. nie ma gdzie wcisnąć.

Być może można do niej dokupić jakieś dopinane boczne kieszenie, jednak z perspektywy wolałbym, żeby natywnie takowe miała przytwierdzone.
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów