Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Galway/Irlandia

Domyślnie Epson R285 - kilka pytań

Witam,

Nabyłem właśnie Epsona R285, ponieważ potrzebowałem drukarki z tuszami barwnikowymi do nadruku głównie na CD/DVD (wydruki pigmentowe z mojego HP nie schły na CD). Epson 3800 będzie musiał jeszcze chwilę poczekać, także póki co testuję R285 także do wydruku zdjęć.

Po kilku próbnych wydrukach nie dają mi spokoju 2 rzeczy:

Udało mi się dojść do porozumienia z kolorami i przy wydruku z PS kolory z drukarki są bardzo zbliżone do tego, co widzę na ekranie, ale tutaj pojawia się problem - zaraz po wydruku atrament zaczyna schnąć/wsiąkać w papier, co powoduje zmianę kolorów! Można wyraźne zaobserwować jakby delikatne blaknięcie zdjęcia. Po chwili (ok 1-2 minuty) kolory są zdecydowanie inne, od tego, co mam na ekranie. O co chodzi?

Jak ustawić wydruk CD z aplikacji zewnętrznych, np. Corel Draw? W instrukcji drukarki jest napisane, aby rozmiar papieru wybrać A4, ale gdzie wówczas umieścić wydruk? Wydrukowałem pierwszą płytę z wydrukiem umieszczonym po środku strony, drukarka pogubiła się kompletnie i wydrukował mi jedynie część na płycie, cześć na podajniku.

Pozdrawiam,

Marcin

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Galway/Irlandia

Domyślnie

Zamieszczam zdjęcia tego, o co mi chodzi - może coś źle tłumaczę.

Oryginał fotki:

Zdjęcie fotki bezpośrednio po wydrukowaniu:

Po 4 minutach to samo:

Po 10 minutach:

Zdjęcia są jakie są, ale skanera nie mam. Oddają w każdym bądź razie to, co się dzieje z wydrukami. Zdjęcie po wyjściu z drukarki wygląda bardzo podobnie do tego, co mam na monitorze (dużo lepiej, niż na tych porównaniach), ale momentalnie zaczyna zanikać ta pomarańczowa poświata i po 10 minutach nie ma po niej praktycznie śladu. To normalne z tą drukarką? Czy może mam jakieś stare/wygrzane na słońcu atramenty?

I wracam jeszcze do pytania o nadruk na CD - naprawdę nikt nie drukuje płyt na tej drukarce z zewnętrznych aplikacji? Proszę o pomoc....

Pozdrawiam, Marcin.

Domyślnie

jaki papier? jakie tusze? do CD używasz dedykowanego podajnika?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Galway/Irlandia

Domyślnie

Papier Epson Premium Glossy dostarczony z drukarką. Tusze dostarczone z drukarką, jeszcze nie wymieniałem na nowe. Do CD oczywiście używam dedykowanego podajnika i z dedykowanej aplikacji Epsona drukuje dobrze - tylko z Corela wychodzi lipa, bo nie wiem, gdzie na stronie A4 ułożyć nadruk.

Domyślnie

Nie bardzo rozumiem, chcesz drukować na płycie CD i drukujesz na papierze, a potem co przyklejasz na płytę czy jak. Na płytach drukuje się bezpośrednio wkładając odpowiednią płytę CD/DVD z oznaczeniem printable do podajnika i jedziesz i fakt najlepiej robi to na dedykowanym oprogramowaniu Epsona.
    prawie wszystko o microstockach
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Galway/Irlandia

Domyślnie

Drukuję bezpośrednio na płycie CD, chcę to robić z zewnętrznej aplikacji, bo program Epsona mi nie odpowiada. Mam projekt np. w Corel Draw! i tu pojawia się problem, bo w przypadku drukowania na CD sterownik Epsona każe wybrać jako źródło podajnik CD/DVD (logiczne), a jako rozmiar - A4 (zupełnie nielogiczne, bo płyta CD mieści się w kwadracie o boku 12cm, prawda?). Stąd moje pytanie o drukowanie z zewnętrznych aplikacji bezpośrednio na płytach CD - po prostu nie wiem, w którym miejscu strony A4 umieścić projekt tak, żeby trafił na płytę CD, a nie tylko na jej część.

Domyślnie

Mam tą drukarę i nie mam takich problemów z kolorem jak opisujesz. Papier u mnie nie musi schnąć - zdjęcie można spokojnie palcować zaraz po wyjęciu z drukarki. Może leżał Twój gdzieś w dziwnym miejscu i nabrał wilgoci?
    Al "CAPONE" Bundy
    Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Galway/Irlandia

Domyślnie

No taki mam podejrzenie.... Zaobserwowałem też, że efekt "bladnięcia" występuje na tej ciemnej fotce. Jak drukuję jakieś krajobrazy, gdzie jest dużo wyraźnych, jasnych kolorów tego problemu nie ma. Może to dlatego, że pokazane zdjęcie jest takie ciemne? Kupię nowy papier, kupię nowe atramenty i zobaczymy jak będzie.

Domyślnie

hmm. zerknij do lidla, powinni miec jeszcze papier do drukarek, dosc tani, ale nawet na nim takich cyrkow nie mam. z drukraka dali mi tez taki papier jak mowisz, ale w formacie 13x18. broblemow nie ma. na ilfordzie podobnej klasy, rowniez nie
    podpis nieczytelny

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Galway/Irlandia

Domyślnie

Oki, zerknę, dzięki. Ale próbowałem drukować na papierze HP Advanced i efekt taki sam. Także nie sądzę, że to problem papieru... Może faktycznie drukarka stała w jakimś gorącym miejscu i atramenty się zagrzały za bardzo? Bo przeterminowane raczej nie są. Dziwne...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów