Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Samotne drzewo

Domyślnie

cyt:W tle ruiny krematoriów Brzezinki.
    raczej nie jest to to o czym piszesz, a fotka bez "beletrystyki" nic nie ma z atmosfery miejsca nawet jako krajobraz. Niestety większość turystów powtarz po 1000-kroć te same ujęcia z tych samych miejsc, z użyciem tych samych chytających za serce kwiatów na drutach. Każde miejsce "turystyczne" ma swój fotokicz były, obóz KL Auschwitz - Birkenau niestety też.
    pozdrawiam rg
    każde zdjęcie można zrobić inaczej, lecz nie wiadomo czy lepiej

Domyślnie

Po obejrzeniu reportażu też uważam że to co pokazałeś tutaj to za mało

Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog

Domyślnie

Umieszczenie tej foty,tu ,uważam za kompletne nieporozumienie.
    Niech to będzie...wypadek przy pracy...
    Pozdrawiam
    Andrzej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ryszard Gałgan Zobacz posta
    cyt:W tle ruiny krematoriów Brzezinki.
    raczej nie jest to to o czym piszesz, a fotka bez "beletrystyki" nic nie ma z atmosfery miejsca nawet jako krajobraz. Niestety większość turystów powtarz po 1000-kroć te same ujęcia z tych samych miejsc, z użyciem tych samych chytających za serce kwiatów na drutach. Każde miejsce "turystyczne" ma swój fotokicz były, obóz KL Auschwitz - Birkenau niestety też.
    pozdrawiam rg
    Ale do czego to odnosisz ? Do tego pojedynczego zdjecia, czy do reportażowej serii ?
    Ponadto zatem jak widziałbys pokazanie obozu w kategoriach bardziej artystycznych ?

Ja spedziłem w Oswiecimiu dwa dni. Zrobiłem prawie 1500 ujec. Przygotowałem z tego 2 zestawy po 20 zdjeć, o ktore poprosiła mnie jedna z gmin żydowskich w Holandii.
    Jeden z tych zestawów jest jak najbardziej czarno-biało-konwencjonalny w stylizacji gruboziarnistego Ilforda.
    Drugi zaś utrzymany jest w tym stylu, który tutaj nie wzbudził entuzjazmu - w zestawieniu żywych kolorów i elementów architektury obozowej.

Gmina chce wydac z tego jakis mini album. Ciekaw jestem, który zestaw wybiora....

A wracajac do meritum, z uwagi na charakter grupki z którą poruszałem sie po obozie, mielismy rowniez dostep do nieeksponowanych ogólnie miejsc.
    Nie jest zatem problemem pokazanie zdjec, których raczej nie ma w albumie przecietnego turysty.

Ale, jak widać, odbiorcy wolą oglądać stereotypy. Zatem musi byc drut, barak, wieżyczka...
    Przy czym nie robie z tego nikomu zarzutu. Najwazniejsze jest w koncu oddanie przesłania, klimatu, podtrzymanie pamieci...
    A jezeli najlepiej wyrazic to przez takie a nie inne zdjecia, to gdzie leży problem ?
    I'm not always right, but I'm never wrong...

Domyślnie

do czego to odnoszę? raczej łatwo pojąć więc nie będe burzył atmosfery w wątku reportażowym.
    Ponieważ robiłeś zdjęcia do publikacji rozumiem że miałeś zgodę i opiekuna ze strony muzeum (to bardzo pomaga)
    i nie myślę o przewodniku bo to inny temat. 2 dniowy pobyt pozwolił Ci zrobić dużo zdjeć mam nadzieję że uda Ci się z nich wybrać dwie dobre serie.
    Zabiegi wokół nich (ziarno, kolor, S/W) to juz sprawa projektu w którym będą funkcjonować i Twojej wizji.
    Piszesz że miałeś dostęp do miejsc z poza standardowej trasy zwiedzania to może właśnie to było by atutem Twoich zdjęć, ich inność.
    Bardzo rzadko widuje się zdjecia z bloku "żydowskiego", może byłeś u Węgrów albo Romów, a może na wystawie rękodzieła więźniów (arcyciekawa) itd. Może widziałeś akwarele Gotlibowej? albo metal poskręcany z wysadzonych krematoriów?
    Obóz dostarcza tysiące mozliwości ekspresji, ale nie są nim wieżyczki, druty, czy sterczące kominy b. baraków
    w Birkenau. Tylko ich relacja z ludzmi, albo tymi którzy tam zginęli lub tymi którzy przyjechali "by podtrzymać pamięć". Żadne z pokazanych nam zdjęć nawet nie próbuje takie relacje nawiązać no może oprócz włoskiego wianka na pryczach w kwarantannie, ale zabieg 2 kolorów go popsuł. Jeżeli Twoi zleceniodawcy chcą wydać zestaw pocztówek z obozu to powodzenia, tylko one już są w muzealnej księgarni.
    Pytasz cyt:A jezeli najlepiej wyrazic to przez takie a nie inne zdjecia, to gdzie leży problem ?
    Ależ ja nie twierdze że to rodzi problemy, na świecie są tysiące fotek piramid, akropolu, wieży Eiffla ......oraz muzeum w Oświęcimiu i tylko czasem wśród nich jest "zdjęcie" które pozwala na nie spojrzec jak na coś co widzimy pierwszy raz. Piszesz że odbiorca woli stereotypy masz rację, już inżynier Mamoń twierdził że lubi te piosenki które już słyszał (Rejs). To ja jestem przeciw podawaniu odbiorcy tego co już widział.
    Życzę powodzenie w wyborze fotek do publikacji.
    Ps. 2 dni to za mało, po ponad 30 latach fotografowania obozu nie wiem czy uzbierał bym 20 fotek do albumu.
    rg
    każde zdjęcie można zrobić inaczej, lecz nie wiadomo czy lepiej

Domyślnie

Jasne. Rozumiem twoj punkt widzenia. Mysle jednak, ze jest on wyjątkowy z uwagi na twoj stosunek do obozu.
    Nie bede udawał, ze po tej sesji mam ugruntowany pogląd jak fotografować Auschwitz, bo go nie mam.

Natomiast dyskutowałem załozenia projektu ze zleceniodawcami, i starałem sie na bieżąco weryfikowac wykonanie.
    Ewentualna publikacja ma byc skierowana do młodziezy, dla której te klimaty sa zupełnie obce.
    Z jednej strony prace nie mogą byc hermetyczne - przykładowo zdjecia eksponatów z wystawy rękodzielnictwa, czy nawet wystaw podstawowych z bloków 5, 6 bodajże - mało mówią bez pokazania szerszego kontekstu.
    Ponadto, zastrzezono, ze przekaz nie moze byc zbyt mocny, ponieważ zniechęci...
    Uznano, ze nawet zdjecia ludzi, zamieszczone na stronie instytutu Yad vashem są za mocne, a cóz dopiero mówić o grafikach np. Kościelniaka

Pole działania okazało sie zatem dośc waskie - powszechnie znana symbolika, trochę wnętrz, zestawienie kontrastów i tego typu zabiegi...

Zatem mozna dyskutowac, czy takie podanie Oswiecmia jest zasadne, czy tez jest to daleko idące uproszczenie.
    Miałem spore wątpliwości juz na etapie omawiania projektu.
    uznałem jednak, ze nawet taki - jak mowisz - kiczowaty przekaz, jest lepszy niz zaden.
    Po pierwsze dlatego, ze mimo wszystko sygnalizuje problem, a poza tym byc moze zacheci do przyjazdu, a wówczas pole odziaływania bedzie o wiele wieksze.

I taki jest mniej wiecej backstage.
    I'm not always right, but I'm never wrong...

Domyślnie

chyba bardziej sparpac takiego miejsca nie mogles taka kolorystyka ....
    mi sie to wogole niepodoba a znam to miejsce ...

widze ze dobrze sie krytykuje innych ale patrzac na swoje cudo sie widzi ...
    N D300s + N D200 SB 900 + N80-200 f:2.8 + N18-200 VR + N50 f:1.8 D + Samyang 8mm f:3.5 + Tokina 28-70 f:2.8 + Kenko Tele x2 Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Nie podoba mi się całe

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grafos Zobacz posta
    chyba bardziej sparpac takiego miejsca nie mogles taka kolorystyka ....
    mi sie to wogole niepodoba a znam to miejsce ...

widze ze dobrze sie krytykuje innych ale patrzac na swoje cudo sie widzi ...
    Hehe Urażona duma archeologa? Starszego wątku nie mogłeś wykopać?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nemeth Zobacz posta
    Hehe Urażona duma archeologa? Starszego wątku nie mogłeś wykopać?
    mogłem ... ale to skomentowalem bo się mi nie podobalo
    N D300s + N D200 SB 900 + N80-200 f:2.8 + N18-200 VR + N50 f:1.8 D + Samyang 8mm f:3.5 + Tokina 28-70 f:2.8 + Kenko Tele x2 Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów