Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: MGŁY

Domyślnie MGŁY

Witam forumowiczów.
    Mieszkam na podmokłych terenach, tzn. nie na bagnach ale wokól mnie dużo wody jest Jesienią częstym zjawiskiem są mgły, które zamierzam pofocić. Czy ktoś z doświadczonych kolegów, móglby podzielić się z niedoświadczonym kolegą techniką (jak mierzyć światło, gdy słońce przede mną, jak mierzyć gdy za mną...itp)fotografowania tego właśnie zjawiska?
    Sprzęcik:
    F 80, 28-80 KIT, slajd sensia 100.
    Za porady wszelkie DZIĘKUJĘ

Domyślnie

Wybrałeś trudny temat dla klasycznej fotografii. To co napiszę jest tylko moim spostrzeżeniem
    a nie panującą doktryną. A więc fotografowanie mgły gdy światło pada wprost na obiektyw
    jest rzeczą prawie niemożliwą mgła się rozświetla i otrzymujesz białą
    płaską watę bez wyrazu. Ale kiedy ograniczysz źródło światła (wczesny wschód lub zachód)
    można wydobyć plastykę mgieł. Tu niestety i z przykrością muszę powiedzieć że korpusy
    cyfrowe mają przewagę w foceniu mgieł , fotkę w trybie raw łatwo "zeszklić" by mgły
    przypominały to co widzi oko ludzkie. Niestety taki proces nie udał mi się do tej pory z
    fotkami skanowanymi gdzie mgły przypominały raczej wytarcia gumką w PS.
    Co do pomiaru - punktowy - wycelowany w najjaśniejszy obiekt w cieniu (nie na mgłę).
    Źródło światła (słoneczko) tuż poza kadrem lub w wąskim prześwicie ciemnych chmur.
    dla przykładu to co mam pod ręką - jedno nocne pierwszy zwiastun słońca, drugie pełny
    świt latem po deszczu.

Jak widać słońce w określonych porach doby bardzo ładnie barwi mgły i dodaje dużo ciepła.
    POZDRAWIAM

NIKON D200, TOKINA 12-24f4, TOKINA 20-35f2.8, NIKKOR 35-70f2.8, NIKKOR 70-210f4.5/5.6, SB 800.

Domyślnie

mmm ladna mgielka u mnie nie ma takich mglistych krajobrazow ale tez sprobuje, dzieki za rady

Domyślnie

u mnie nie ma takich mglistych krajobrazow
    e tam niema trzeba rano wstać

Domyślnie

mialem na mysli pagorki w ktorych mgla by sie chowala

Domyślnie

a1rh+ - dzięki za wskazówki. U mnie są podobne pagórki no i piękne na nich mgły. Wezmę Twe rady do serca i poćwicze! DZIKĘKI!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez a1rh+
    ... fotkę w trybie raw łatwo "zeszklić" by mgły przypominały to co widzi oko ludzkie ...
    Czy to się da zrobić w programie PictureProject Nikona? Jesli nie, to w jakim innym? No i czy mógłbyś krótko opisać jak to szybko i sprawnie zrobic?

Domyślnie

wi_ni, znajdziesz o NEFach (RAWach) na forum. Programów kilka,kazy chwali ten na ktorym pracuje.
    PictureProject Nikona
    z tym nie poradzi.

Domyślnie

wi_ni... Niestety w programie PictureProject Nikona tego się zrobić nie da.
    A jak to zrobić - słowo "zeszklić" ma oznaczać żeby mgły uczynić bardziej przezroczyste
    szczególnie im bliżj ich krawędzi. Oko ludzkie rozróżnia sporo detali za rozświetloną mgłą
    niestety obraz na fotografii jest pozbawiony tych szczegółów z różnych przyczyn .
    Prawie obojętne jest jaki program do NEFa zastosujesz byle by był dobry i oferował suwaki:
    odcień światła,odcień cienia,jasność,kontrast. Wybierasz najgorszą fotkę mgieł i tymi czterema
    parametrami wykonujesz dwie obróbki RAWu i zapisujesz jako dwa TIFy - jeden
    ma zawierać najwięcej szczegółów widzianych przez mgłę a drugi najwięcej szczegółów
    na obszarach nie zamglonych po złożeniu dwu TIFów ustalasz przezroczystość warstwy
    dla najlepszego efektu i w zasadzie koniec , nie należy zapominać przy przygotowaniu
    o pozotałych parametrach ale to tak jak przy wszystkich zdjęciach. Bardzo ważne
    jest zapisywanie parametrów celem zastosowania do innych mglistych fot. Jeżeli zdjęcie
    było w miarę ciężkie to te same parametry na innych będą działać od razu lub po
    niewielkiej korekcie.

jaskulki... Dla przestrogi - unikaj focenia mgły która podchodzi bardzo blisko i chowa
    się przed słońcem za krzaczkami - poniżej przykład jaka może być kicha, coś jak rodzaj
    dziwnej waty w cieniu.

POZDRAWIAM

NIKON D200, TOKINA 12-24f4, TOKINA 20-35f2.8, NIKKOR 35-70f2.8, NIKKOR 70-210f4.5/5.6, SB 800.

Domyślnie

no faktycznie ,ze dół wyglada jak dym z ogniska. Tak czytam sobie twój przepis na mgłe z tym sklejeniem zdjeć ,do głowy by mi nie przyszło.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów