Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Domyślnie histogram - jak rozciagnac?

Witam,
    przy fotografowaniu pod bezcieniowym stolem wychodza mi bardzo 'krotkie' histogramy. Ponizej przyklad:

To juz po korekcji +2, bo wg pomiaru aparatu krzywa jest cala po lewo i scieta lekko w cieniach.
    Moge to oczywiscie skorygowac w PS:

wynik jest nawet ok, ale wolalbym juz na etapie robienia zdjecia moc ta krzywa 'rozciagnac' na caly zakres tonalny. Wydluzanie ekspozycji przesuwa tylko wykres w prawo...
    Pomozecie?
    pzdr
    dosent
    D70/N24-85/N70-300G/N105D/SB800

Domyślnie

pokaz fotki najpierw.
    pozdrawiam Krzysiek
    d80 17-55 2/8 50 1,8
    NIC TU NIE MA

Domyślnie

Wydaje mi sie, ze mozesz w aparacie zadbac o to, aby nie stracic szczegolow w cieniach i swiatlach, zapisac fotke w NEF, potem rozciagnac histogram w NC... i to bedzie najlepsze jakosciowo wyjscie.
    Pozdrawiam - Jacek
    www.fotojaw.com

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Myszkin
    pokaz fotki najpierw.
    Hmmm... Przeciez od tego zaczalem.
    pzdr

[ Dodano: Sro 23 Lut, 2005 ]
    Cytat Zamieszczone przez JaW
    Wydaje mi sie, ze mozesz w aparacie zadbac o to, aby nie stracic szczegolow w cieniach i swiatlach, zapisac fotke w NEF, potem rozciagnac histogram w NC... i to bedzie najlepsze jakosciowo wyjscie.
    Wiesz, ale to jest dokladnie to samo rozwiazanie co w PS. Mi chodzi o to jak zwiekszyc zakres tonalny juz na etapie robienia zdjecia. Na zalaczonym przykladzie sa i miejsca biale (logo Disney) i miejsca czarne (np grzywa Klapouchego). Teoretycznie wiec, histogram powinien zajmowac cala szerokosc wykresu a nie tylko jego czesc... IMO NEF tu nie pomoze...
    dosent

Domyślnie

NEF przenosi wiekszy zakres tonalny niz jpeg, a NC pozwala na ladne wyciagniecie szczegolow, wiec nie jest to dokladnie to samo co w PS.
    Jesli chcesz cos zdzialac na etapie robienia zdjecia - zmien oswietlenie, bo inaczej to ja nie wiem jak skłonic histogram do rozciagniecia sie...
    Pozdrawiam - Jacek
    www.fotojaw.com

Domyślnie

To juz jakis trop... O oswietleniu mowie.
    Bo dlaczego NEF mialby przenosic wiekszy zakres tonalny? Robilem probe i to samo ujecie zrobione w NEFie w NC pokazuje dokladnie taki sam histogram jak zrobione w JPG w PS. Wiec raczej nie tedy droga...
    dosent

Anonymous
    Gość

Domyślnie Re: histogram - jak rozciagnac?

Cytat Zamieszczone przez dosent
    wolalbym juz na etapie robienia zdjecia moc ta krzywa 'rozciagnac' na caly zakres tonalny. Wydluzanie ekspozycji przesuwa tylko wykres w prawo...
    Pomozecie?
    Nie da się. Ustawieniami aparatu regulujesz położenie histogramu prawo-lewo. To co Ty chcesz uzyskać to zwiększenie kontrastu sceny. W analogu wkłada się błonę o niższej czułości, zmienia negatyw na slajd. W dSLRze możesz pogmerać w ustawieniu kontrastu - nie oglądałem fotek, ale jeżeli robiłeś ISO 200, w Nikosiu nic już nie zrobisz. Zmiana kontrastu w optimize image... ale to już postprocessing, tyle że w aparacie. Chyba łatwiej kontrolować go na etapie wywołania zdjęcia w ACR czy NC - tam możesz rozciągnąć dynamikę na całe 6EV z dokładnością do 0,1EV bez problemu.

Anonymous
    Gość

Domyślnie

Zapomniałem - możesz oczywiście oświetlić przedmiot bardziej kontrastowo.

Domyślnie

No wlasnie chyba sie nie da... Tez do tego doszedlem, ale wiedzac jak malo wiem zapytalem tutaj. Pokombinuje jeszcze z mocniejszym oswietleniem, tak jak sugerowaliscie. Ni ema nieszczescia, poradze sobie z tym co mi wychodzi w PS, toto potrafi cuda ale mialem jeszcze nadzieje, ze jakos sie uda jeszcze przed komputerem
    Dzieki w kadym razie za pomoc
    pzdr
    dosent

Anonymous
    Gość

Domyślnie

Parafrazując Dana MArgulisa - nie ważne jak mocno uderzysz piłeczkę, ważne by w dobrym kierunku. Nie musisz oświetlać mocniej, tylko bardziej kontrastowo - zaświecić lampą prowadzącą mocniej albo osłabić lampę rozświetlającą cienie. Mocniej "z wszystkich rurek" nie da Ci zadowalającego wzrostu kontrastu, tylko zmusi do domknięcia przysłony.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów