Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Domyślnie Sigma multi 2.8 f=135mm Problem!

witam zakupiłem niedawno Sigmę jak w opisie, z tym że mam problem z mocowaniem.
    Właściciel zapewniał że to gwint nikona i tak też na zdięciu to wyglądało, niestety do mojej D80 gwint ten jest ciut za duży. Wklejam zdięcię i proszę o pomoc do jakiego systemu/modeli przeznaczony jest ten obiektyw! Czy ktoś się już spotkał z tym obiektywem? Pozdrawiam
    D80 / DX 18-70 / Takumar 50 1.4
    jestem palącym poczuciem odizolowania Jacka\

Domyślnie

Obserwowałem ta aukcję i dla mnie to było podejrzane...porównałem z bagnetami innych moich szkieł i wychodziło na to, że mocowanie F to to nie jest.
    Może to Pentax K? Poszukaj czy na bagnecie nie ma jakiś oznaczeń (F, K, R, MD, OM, itd).
    Pozdrawiam, Damian Nowakowski
    1x1
    Bękarty Kolarstwa

Domyślnie

nie ma niestety ale znalazłem coś takiego:
    http://www.butkus.org/chinon/y-s_mount/ys.htm
    bo właśnie taką symboliką YS jest oznaczony mój obiektyw.
    Ktoś coś z tego rozumie?

Domyślnie

Ten YS to pewnie coś takiego jak adaptall Tamrona. Wymiene dupki. Ale szansa, że znajdziesz adapter do nikona (skoro ta założona dupka nie pasuje) jest marna. Adaptalle są na allegr, Y-S nie widziałem nigdy.
    Pozdrawiam, Damian Nowakowski
    1x1
    Bękarty Kolarstwa

Domyślnie

poszukaj na ebay.de moze cos znajdziesz
    Ostatnio edytowane przez HYPER ; 26-05-2009 o 20:08
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

conik
    Gość

Domyślnie

nie adaptall tylko Yashica Contax

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez conik Zobacz posta
    jak patrzyłem na zdjęcia tego obiektywu, to tez mi się tak wydawało. Ale nie znam się dokładnie na bagnetach więc nie chciałem pisać błędnych sądów.
    D200, T12-24/4, N35,50,85/1.8, N60/2.8D, SY85/1.4, S70-210/2.8, TC16A, SB-800
    Soligor 28/2.8, MIR 35/2, Helios 50/2, Jupiter 135/3.5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez conik Zobacz posta
    niestety, az wyjalem swoje tele do yashici i nie jest to y/c. Y/C ma znacznie wiecej wypustow (3, a tu jest 1 do sterowania przysklona) i orientacje trzech kłów to mocowania wzgledem dzwigienki przeslony jest inna.
    D40 + SY8/3.5FE + S10-20/4-5.6 + N35/1.8 + S50/1.4 + N55-200 + Tair300/4.5 + SB-600
    Yashica 108MP + Y35-70 + Y75-200 + YCS-220
    http://picasaweb.google.com/mt.mostowski

conik
    Gość

Domyślnie

juz widze moja skucha.... Yashica ma oznaczenie Y/C jak piszesz i faktycznie deczko sie rozni
    to o czym pisze jakub to faktycznie egzoticzny bagnet wymienny YS czyli inaczej T4
    sadze po ilosci informacji w sieci ze YS to byla jakas nieoryginalna odmiana T4 a przez to mniej popularne oznaczenie
    sprzedaj to w cholere albo zrob szklanke do piwa bo tanio kupisz dobre szkla 135mm np na m49 czy nawet nikona
    i nie warto sie bawic w adaptery.
    Za to smialo moge polecic tamronowskie adaptalle z racji na ich powszechnosc
    Sam mam 135mm/2.5 tamrona w adaptallu wlasnie i szklo jest bardzo zacne a kupione za niecale 200zl w nowka stanie

Domyślnie

dzięki panowie !!!
    zwracam obiektyw i jest po sprawie, gdyż autor zapewniał że to bagnet nikona...;/

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów