Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 49

Domyślnie Pierścień pośredni nikkor 50 1.8 - macro

Witam.

Z racji tego, że w mojej szklarni posiadam na razie jeden obiektyw (...), a pieniądze na tamrona 90 się rozeszły myślę, jakby tutaj wykombinować coś z tego co mam, czyli nikkora 50 1.8. Poczytałem o tych pierścieniach pośrednich, ale nie wiem jak to wygląda przy współpracy z tym obiektywem. Ktoś używał takiego "setu"?

Niby posiadam odwróconego heliosa do hybrydy Fuji S6500, ale chciałbym też coś "zmacrować" na lustrzance.

Pozdrawiam...!!!

Domyślnie

Wszystko zależy od tego jakie masz pierścienie i jaki korpus. Ze zwykłymi pierścieniami i korpusem poniżej D200 nie masz pomiaru ekspozycji i tylko tryb M, ale to nie problem. Nalepiej kupić komplet pierścieni i bawić się z różnymi kombinacjami: tylko cienki do lajtowego makrowania, wszystkie 3 do mocnych zbliżeń. Przy silnym makro warto 50tkę założyć w pozycji "retro", czyli bagnetem do przodu
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

Teraz mam D80.

Odwrócony obiektyw stosuje w hybrydzie Fuji, heliosa na pierścieniu odwrotnego mocowania, ale jakość i GO nie jest zbytnio zadowalająca. Chciałem spróbować na lustrze, a na razie nie mam pieniędzy jak już wspominałem na tamrona 90.

Montować na odwrót 50? To chyba jak w/w heliosa, trzeba mieć jeszcze jeden obiektyw, a mam tylko 50.
    Jakbyś miał linki do takich dobrych pierścieni, byłbym wdzięczny, a ja idę googlować dalej.

Domyślnie

Kup pierścienie pośrednie, np. Kenko (http://www.kenko-tokina.co.jp/e/P.8_9.PDF). Odwracanie obiektywu "do góry nogami" czy łączenie dwóch obiektywów zawsze da gorszy obraz oraz więcej kłopotów z ustawianiem ekspozycji i ostrości niż użucie pierścieni pośrednich. Przy czym do uzyskania makro z 50-tką nie potrzeba wiele pierścieni, wystarczy jeden-dwa.

Domyślnie

Jeden, dwa, ale o różnych wymiarach. Takie coś zawsze warto mieć i dużo nie kosztuje, ale po tym co dzisiaj poczytałem to nie wiem, czy da to lepszy efekt, niż Fuzji z heliosem i okropnym dyfuzorem. W obydwu przypadkach dystans fotografowanego przedmiotu drastycznie się zmniejsza i pewnie do nikona też będzie trzeba trzasnąć jakiś dyfuzor czy coś...

Domyślnie

Tak to już jest w makrofotografii, że przy dużych skalach odwzorowania i którkiej ogniskowej, płaszczyzna ostrości jest często kilka milimetrów od soczewki. Ja mam bardzo dobre wspomnienia ze stosowania 50tki f/1,8 w pozycji retro - jakość lepsza, niż w normalnej pozycji
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

Ale w pozycji retro masz na myśli, na odwrót? Jednak wnioskuję, że nie robisz to poprzez inny obiektyw tylko do body podczepiasz 50 ba odwrót?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gigi Zobacz posta
    Ale w pozycji retro masz na myśli, na odwrót? Jednak wnioskuję, że nie robisz to poprzez inny obiektyw tylko do body podczepiasz 50 ba odwrót?
    Dokładnie tak. Czyli po kolei mam: korpus - mieszek makro - adapret odwrotnego mocowania - jakiś Nikkor z gwintem 52mm. Zwykle 50-tka, choć z 20tką to dopiero jest jazda
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

I używasz do tego jakiegoś dyfuzora lub czegoś w tym stylu? Wydaje się to być zbyt piękne :P. Hmmm i te wszystkie styki są na "wierzchu".

Domyślnie

Jak chcesz się bawić w macro to zadaj sobie pytanie jaką skalę odwzorowania chcesz osiągnąć. Obiektywy macro mają najczęściej skalę 1:1. Skoro piszesz że nie masz na to kasy to po prostu zastosuj do 50tki pierścienie o długości 50mm - uzyskasz skalę 1:1.
    Jak chcesz większą skalę to już trzeba więcej pierścieni lub konwertera x2, odwracanie obiektywu lub łączenie obiektywów i pierścieni.
    masz heliosa to połącz go z 50tką. Zastosuj pierścienie- potem heliosa- potem adapter 52/52mm - 50tka. (zawsze na końcu jaśniejszy obiektyw)
    Do tego dobra lampa- dyfuzor. I bez sanek macro się nie obędzie ( ostrość ustawiasz przez odległość od obiektu)
    Powodzenia w zabawie.
    Nikon FX Tamron Tokina Nikkor Sigma Lowepro Panagor

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów