Dzisiaj zakupilem szklo AF-S DX Nikkor 16-85 f/3.5-5.6G G ED VR. Po pierwszych fotkach jestem z niego zadowolony. Jednak jedna rzecz mnie dziwi i nie wiem, czy to zachowanie normalne.
Jak wiadomo, obiektyw ten ma u gory okienko pokazujacy odleglosci. Zadne wielkie skalowanie - 0.38, 0.8, 1.5 i znak nieskonczonosci. Kiedy wycelowuje aparat w jakis obiekt i lekko naciskam spust migawki, autofokus dopasowuje ostrosc i wtedy widac jak w okienku przesuwa sie wewnetrzny pierscien z cyferkami.
Zauwazylem jednak, ze jak wciskam raz za razem spust, to za kazdym razem sa roznice w odleglosciach. Niewielkie, ale widac ze roznice tam wynosza kilka centymetrow odleglosci (na skali jest to milimetr lub dwa). Nawet kiedy ustawiam aparat na statywie, a obiekt jest na jasnym tle tylko jeden, to za kazdym nacisnieciem migawki do polowy jest pobierana inna odleglosc.
Zauwazylem to wieczorem, wiec testuje przy sztucznym swietle. Ale czy jest to normalne zachowanie? Czy ktokolwiek kto ma ten obiektyw ma podobnie? Przejmowac sie tym?
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami