Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Domyślnie Dziwne zachowanie obiektywu

Dzisiaj zakupilem szklo AF-S DX Nikkor 16-85 f/3.5-5.6G G ED VR. Po pierwszych fotkach jestem z niego zadowolony. Jednak jedna rzecz mnie dziwi i nie wiem, czy to zachowanie normalne.

Jak wiadomo, obiektyw ten ma u gory okienko pokazujacy odleglosci. Zadne wielkie skalowanie - 0.38, 0.8, 1.5 i znak nieskonczonosci. Kiedy wycelowuje aparat w jakis obiekt i lekko naciskam spust migawki, autofokus dopasowuje ostrosc i wtedy widac jak w okienku przesuwa sie wewnetrzny pierscien z cyferkami.

Zauwazylem jednak, ze jak wciskam raz za razem spust, to za kazdym razem sa roznice w odleglosciach. Niewielkie, ale widac ze roznice tam wynosza kilka centymetrow odleglosci (na skali jest to milimetr lub dwa). Nawet kiedy ustawiam aparat na statywie, a obiekt jest na jasnym tle tylko jeden, to za kazdym nacisnieciem migawki do polowy jest pobierana inna odleglosc.

Zauwazylem to wieczorem, wiec testuje przy sztucznym swietle. Ale czy jest to normalne zachowanie? Czy ktokolwiek kto ma ten obiektyw ma podobnie? Przejmowac sie tym?
    Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
    Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB

Domyślnie

Jeżeli zdjęcia wychodzą ok to nie masz się co przejmować. Mam 18-200 i ze skalą odległości jest identycznie. Raz ustawia na tyle innym razem jest inna wartość. Grunt że zdjęcia robi dobre
    D300+MB-D10| N18-55 | 35/1.8 | 50/1.8 | SY85/1.4 | SB-900 | Flipside 400 | MF 055XPROB | 2x YN 560 | RF-602 | F&V |

Domyślnie

Tak, to jest normalne zachowanie obiektywu (nie tylko Twojego), że za każdym wciśnięciem spustu lekko przeostrza, nie przejmuj się tym
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Domyślnie

No to ulzylo mi. Zreszta sprawdzilem na innym obiektywie, tam pierscien tez sie lekko poruszal raz w prawo raz w lewo.
    A zdjecia wychodza nawet ladne. Zrobilem wczoraj pare testowych i jestem pod wrazeniem. Kupilem ten obiektyw jako zamiennik kita (pisalem o tym juz tutaj) i naprawde jest spora roznica w jakosci.

Oszczędny w słowach Awatar matteo_
    Miasto
    Sieradz/Poznań

Domyślnie

potwierdzam wypowiedzi kolegów zawsze obiektyw ostrzy i skala przesuwa sie o ok. milimetr. pozdrawiam
    D300|Z 16 f/2,8|N 24-70 f/2.8G|N 180 f/2.8 ED|SB-900

Domyślnie

u mnie jezeli aparat jest na statywie i obiektyw skierowany jest na przedmiot a w otoczeniu nie ma przedmiotow ktore mogly by zmienic odleglosc, w okienu nie ma zmiany odleglosci...
    D700 +mb-d10 | D300 | D80 +mb-d80 | n24-70/2.8 | n85/1.8 | n70-300 VR | n18-135| sb900 +Pro flash bracket | 3x sb600 +dyf. lightsphere || Manfrotto190xprob & 804rc2||

Domyślnie Czy reklamowac obiektyw?

Witam. Niedawno zakupilem obiektyw AF-S DX Nikkor 16-85 f/3.5-5.6G G ED VR. Niestety po wstepnych testach przyszedl czas na bardziej zaawansowane, czyli rownomiernosc ostrzenia. I tu wyszedl dosc upierdliwy babol, a mianowicie ostrzy ladnie wszedzie, poza lewa strona. Z lewej strony rozmazuje mi pasek szerokosci okolo dziesiatej czesci kadru ze szczegolnym uwzglednieniem lewego dolnego rogu.

Zrobilem mnostwo zdjec i stwierdzilem, ze przy robieniu zdjec na przyslonie f 8, ostrzy lewa strone dopiero od ogniskowej okolo 50. Pozniej ustawilem najmniejsza ogniskowa 16 i bawilem sie przyslonami. Do przyslony 11-12 jest jeszcze nieostre, od przyslony 13-14 zaczyna byc akceptowalne.

Zaden z moich dwoch innych obiektywow tego nie ma, zatem odpada ewentualna wada matrycy aparatu. Kitowy 18-55 robi zdjecia niezbyt ostre, ale za to rownomiernie je ostrzy. A tu taki brzydki babol na obiektywie za 2000 zlotych? Czy jest sens reklamowania? Na zwyklych fotkach nie daje sie to tak mocno we znaki. Z drugiej jednak strony nie po to kupowalem taki dosc drogi juz w koncu obiektyw, aby miec takie sensacje. Niestety obiektyw zakupiony w Internecie, wymiana potrwa ze dwa-trzy tygodnie, a nawet miesiac. Ponadto nie wiem, czy nie trafie jeszcze gorzej.

Ponizej prezentuje trzy testowe fotki, gdzie mozna zauwazyc wymienione wady.
    Zdjecia bez obrobki, wyplute z aparatu (w dwoch ostatnich dalem autopoziomy w Photoshopie).
    Kazda fotka ma w nazwie opic na jakiej ogniskowej i przyslonie robione.

http://borg.celinternet.pl/priv/karb...kowa_24_mm.JPG
    http://borg.celinternet.pl/priv/karb...kowa_16_mm.JPG
    http://borg.celinternet.pl/priv/karb...kowa_16_mm.JPG

Oczywiscie fotek moge pokazac (zrobic) wiecej - prosze napisac co ma byc na nich.
    Maila reklamacyjnego juz wyslalem jakby co.
    Ostatnio edytowane przez Karbulot ; 15-03-2009 o 11:14

Domyślnie

nie zastanawiałbym się, tylko szybko reklamował.
    niech jeszcze ktoś się wypowie, ale mi to wygląda na dość poważną wadę obiektywu.

Domyślnie

Nie zakładaj 2 tematów na temat tego samego szkła. 16-85 zaliczamy do obiektywów standardowych, więc powinny wątki być w tym a nie innym dziale.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez K0L0 Zobacz posta
    niech jeszcze ktoś się wypowie
    No wlasnie... Nikt sie nie wypowiada...?

Uprawnienia umieszczania postów