Close

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 94

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie jaki zestaw ślubno-weselny?

Witojcie koledzy! Mam mały dylemat. Jako że zamierzam powrócić do Nikona a że ma to być powrót w wielkim stylu to mam do Was zapytanie następujące. Jaki byłby Wasz optymalny zestaw ślubny w kwocie do 21000? Myślałem o D700 z gripem 24-70, 85, 10.5, sb-600 i D50. Jakie są Wasze preferencje w tym temacie?

Domyślnie

Ja doświadczenia w temacie ślubnym nie mam żadnego ale tak na mój prosty chłopski rozum to skoro będziesz odbijać światło w kościele od sufitu to sb 600 może być za słabe.

Domyślnie

ja wiem czy od sufitu... a jak kościół ma 15m wysokości to co zrobisz?? no właśnie. są inne sposoby, ja wybieram kartkę na palniku i wysokie ISO.
    Ostatnio edytowane przez tomhagen ; 02-03-2009 o 21:58

Domyślnie

ja wybrał bym jasną optykę. Sigma 20/1.8, N 35/2, N 50/1.4. Lampa - SB800 lub 900
    czemu sprzedajesz canona?

edit: na blogu masz fajne fotki, masz tez jasna optyke do C, u N znajdziesz zasadniczo to samo lub podobnie
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

D700 + 35 + 85 i po co więcej?

Domyślnie

też myślałem o stałkach ale z drugiej strony skoro 24-70 to taki ach i och "pożeracz stałek" to czemu nie? martwi mnie tylko to światło bo czasem 2.8 to jest ciemnica ale z drugiej strony jest lampiszon. sam nie wiem...

canona się pozbywam bo córka miała pokaz tańca ostatnio.......

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturjb Zobacz posta
    ja wybrał bym jasną optykę. Sigma 20/1.8, N 35/2, N 50/1.4. Lampa - SB800 lub 900
    "pięćdziesiąt" obiektywów i ceremonia w zwolnionym tempie żeby mieć czas na ich zmiany?! Stałki i bieganie po ołtarzu, żeby odpowiednie ujęcie uzyskać?! Idealnym jest gdy fotograf i filmowiec robią jak najmniej zamieszania w trakcie ceremonii. Komfort dyskretnej pracy daje zoom. Mając do dyspozycji doskonałe zoom-y można spokojnie pracować uzyskując porównywalne efekty jakościowe do stałek. F1.4-ile razy z niego skorzystacie w trakcie ceremonii? Przecież fotografia ślubna, szczególnie reportaż w kościele jest fotografią dokumentalną, a nie tylko artystyczną. Ile można zrobić fotek na minimalnej głebi? I tak przy FX kończy się na f5.6-11. Zazwyczaj światło zastane, padające z góry, ewentualnie z boku powoduje dosyć głębokie cienie m.in.pod oczami, więc lekkie dopalenie fleszem jest mocno wskazane, więc tak przez większość polecane jasne obiektywy, przy pełnej jasności mają ograniczone zastosowanie...
    Obecnie fotografuję śluby zestawem D700+MB-D10, N24-70 f2,8, N70-200 f2,8 VR, SB-900. Przydałby się jeszcze czasami 14-24, ale snu z powiek mi ten brak nie spędza, za to na tę chwilę bardzo brakuje mi drugiego korpusu, bo zmienianie optyki w trakcie ceremonii jest uciążliwe.
    Pozdrawiam
    Piotr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez enix Zobacz posta
    "pięćdziesiąt" obiektywów i ceremonia w zwolnionym tempie żeby mieć czas na ich zmiany?! Stałki i bieganie po ołtarzu, żeby odpowiednie ujęcie uzyskać?! Idealnym jest gdy fotograf i filmowiec robią jak najmniej zamieszania w trakcie ceremonii. Komfort dyskretnej pracy daje zoom. Mając do dyspozycji doskonałe zoom-y można spokojnie pracować uzyskując porównywalne efekty jakościowe do stałek. F1.4-ile razy z niego skorzystacie w trakcie ceremonii? Przecież fotografia ślubna, szczególnie reportaż w kościele jest fotografią dokumentalną, a nie tylko artystyczną. Ile można zrobić fotek na minimalnej głebi? I tak przy FX kończy się na f5.6-11. Zazwyczaj światło zastane, padające z góry, ewentualnie z boku powoduje dosyć głębokie cienie m.in.pod oczami, więc lekkie dopalenie fleszem jest mocno wskazane, więc tak przez większość polecane jasne obiektywy, przy pełnej jasności mają ograniczone zastosowanie...
    Obecnie fotografuję śluby zestawem D700+MB-D10, N24-70 f2,8, N70-200 f2,8 VR, SB-900. Przydałby się jeszcze czasami 14-24, ale snu z powiek mi ten brak nie spędza, za to na tę chwilę bardzo brakuje mi drugiego korpusu, bo zmienianie optyki w trakcie ceremonii jest uciążliwe.
    Popieram w całej rozciągłości
    Używam, a raczej od tego sezonu będę uzywać : D3, N14-24 f2,8, N24-70 f2,8, N70-200 f2,8 VR, N50 AF-S f1,4, SB-900 (8 kg na ramieniu) - i tak jest żonglerka szkłami, nie mogę sobie wyobrazić pracy jedynie na stałkach, chyba że jednocześnie z dwoma korpusami
    MarcinWilk

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mswilk Zobacz posta
    ...nie mogę sobie wyobrazić pracy jedynie na stałkach, chyba że jednocześnie z dwoma korpusami
    Daje radę i to dość skutecznie , choć na emeryturze już jestem
    Kwestia świadomego wyboru i dopasowania sobie optyki pod swoje kaprycho. Za to nie wyobrażam sobie targania tyle "złomu" co wymieniasz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez enix Zobacz posta

Sorry ale jak czytam takie rzeczy to mnie mdli...

Komfort dyskretnej pracy daje zoom.
    Pracujesz żeby Ci było wygodnie czy żeby uzyskać jak najlepszy efekt? W rajdówkach WRC nie montują klimatyzacji, wywalają tylną kanapę itp i kierowca się nie skarży że mu gorąco czy klatka jest brzydka tylko cieszy się że ma lepsze osiągi...

Mając do dyspozycji doskonałe zoom-y można spokojnie pracować uzyskując porównywalne efekty jakościowe do stałek.

F1.4-ile razy z niego skorzystacie w trakcie ceremonii?
    90% zdjęć u mnie jest w zakresie 1.2 - 1.6 (pracuje na canonie, link do tego wątku dostałem od mojej połówki która jest po żółtej stronie mocy ...)

Zazwyczaj światło zastane, padające z góry, ewentualnie z boku powoduje dosyć głębokie cienie m.in.pod oczami, więc lekkie dopalenie fleszem jest mocno wskazane,
    Idealnym jest gdy fotograf i filmowiec robią jak najmniej zamieszania w trakcie ceremonii.
    Robiąc z siebie człowieka-dyskotekę uważasz że nie przeszkadza to gościom i prowadzącemu?

Ja uważam że dyskretne przejście z jednej strony na drugą i zrobienie możliwie jak największej ilości różnorodnych zdjęć z tej pozycji by już na nią nie wracać jest najlepszą metodą.

Co do zmiany szkieł. Pracuję na 2 body i jakoś nie mam problemów z wymianą ich pomiędzy nimi lub trzecim obiektywem który mam w sakwie na pasku. Zajmuje mi to 3-4 sekundy.

To kwestia odpowiedniej wiedzy. Wiedzy kiedy będzie potrzebne zastosowanie jakiego szkła. Zooma mam jednego - 17-40, 99% zdjęć na 17mm robione.

Co do lampy - w kościele nie użyłem jej 1 (czyt. jeden) raz przez cały sezon 2008. Jeśli chcesz pooglądać efekt zapraszam na moją WWW. Adres w stopce.

Cytat Zamieszczone przez mswilk Zobacz posta
    Popieram w całej rozciągłości
    Trochę sam sobie przeczysz. Popierasz kolegę że stałki są złe a sam próbujesz sztucznie podbić plastykę zdjęcia nr 2 w tej galerii : http://mswilk.jalbum.net/ceremonia/ceremonia.html do tego przyjarałeś lampą tak że z twarzy młodej zrobiłeś jedną tłustą maź ...
    Ostatnio edytowane przez ripek ; 06-03-2009 o 00:33
    5d + 17-40 + 35L + 85L + SB-25 + SB-26

Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Ładne portfolio Marcinie.
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów