Close

Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 94
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa/Puławy

Domyślnie

Nie zmieniaj 5d na nikona d700, nie warto, tym co masz można super zdjęcia robić a stałki canona - jakieś jakby lepsze, tańsze, łatwiej dostępne. Jakość obrazu, i tak nie przekraczam nigdy iso 1600 w kościołach bo powyżej tej wartości nie podobają mi się już te foty. A na dworze jednak 5D - bez dwóch zdań, niby efekt jest podobny do D700 ale jakoś w canonie mi to łatwiej przychodziło. a 24-70 czy jest taki idealny, mój canonoski 24-70 nie był wiele gorszy
    Ostatnio edytowane przez DonAlberto ; 02-03-2009 o 23:44

Domyślnie

to prawda. ostatnio we wątku o 5d/d700/d3 i "magii" z tych puszek ktoś zapodał link do swojej galeri ślubnej gdzie cykał naprzemian 5d i d700-różnica widoczna gołym okiem (oprócz paru z d70s). w tej kwocie miałem już rozpisane 35/1.4 15/2.8 135/2 580II i 30d teraz widzę że za miesiąc za tą przesiadkę zapłacę kilka kpln za damski ch...

Domyślnie

W kościele może dasz radę SB600 ale na ciemnej sali weselnej może być problem. Mam też sb600 i 800, jest spora różnica w mocy lampy.
    Co do obiektywów to starczy Ci Nikon 35/2 lub Sigma 20/1.8 (najlepiej oba jak ciasno w kościele), 50/1.4 i 85/1.8 lub 1.4.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturjb Zobacz posta
    ja wybrał bym jasną optykę. Sigma 20/1.8, N 35/2, N 50/1.4. Lampa - SB800 lub 900
    "pięćdziesiąt" obiektywów i ceremonia w zwolnionym tempie żeby mieć czas na ich zmiany?! Stałki i bieganie po ołtarzu, żeby odpowiednie ujęcie uzyskać?! Idealnym jest gdy fotograf i filmowiec robią jak najmniej zamieszania w trakcie ceremonii. Komfort dyskretnej pracy daje zoom. Mając do dyspozycji doskonałe zoom-y można spokojnie pracować uzyskując porównywalne efekty jakościowe do stałek. F1.4-ile razy z niego skorzystacie w trakcie ceremonii? Przecież fotografia ślubna, szczególnie reportaż w kościele jest fotografią dokumentalną, a nie tylko artystyczną. Ile można zrobić fotek na minimalnej głebi? I tak przy FX kończy się na f5.6-11. Zazwyczaj światło zastane, padające z góry, ewentualnie z boku powoduje dosyć głębokie cienie m.in.pod oczami, więc lekkie dopalenie fleszem jest mocno wskazane, więc tak przez większość polecane jasne obiektywy, przy pełnej jasności mają ograniczone zastosowanie...
    Obecnie fotografuję śluby zestawem D700+MB-D10, N24-70 f2,8, N70-200 f2,8 VR, SB-900. Przydałby się jeszcze czasami 14-24, ale snu z powiek mi ten brak nie spędza, za to na tę chwilę bardzo brakuje mi drugiego korpusu, bo zmienianie optyki w trakcie ceremonii jest uciążliwe.
    Pozdrawiam
    Piotr

Domyślnie

Kiedyś nie było D3,D700,5D i ludzie też zdjęcia robili. MZ jak celujesz w FF to jasny szybki zoom typu 24-70 plus do tego dwie jasne stałeczki 50/1.4 i 85/1.8 lub 1.4(jak cie stać) i jakiś lampion załatwią każdy ślub. 12-24 na ślubie może przyda się do 3-4 kadrów i spowrotem do torby, umiejętne posługiwanie się fiszajam zamiata wszystko i wszystkich w promieniu 180st. Mając d700/d3 możesz spokojnie walić do iso 6400 i na odbitkach będzie miód malina i wtedy ogranicza cię tylko twoja wyobraźnia Pozdr. P.S. Cena D700 dzisiaj jest z kosmosu fakt.
    Ostatnio edytowane przez wywar ; 03-03-2009 o 09:07

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez enix Zobacz posta
    "pięćdziesiąt" obiektywów i ceremonia w zwolnionym tempie żeby mieć czas na ich zmiany?! Stałki i bieganie po ołtarzu, żeby odpowiednie ujęcie uzyskać?! Idealnym jest gdy fotograf i filmowiec robią jak najmniej zamieszania w trakcie ceremonii. Komfort dyskretnej pracy daje zoom. Mając do dyspozycji doskonałe zoom-y można spokojnie pracować uzyskując porównywalne efekty jakościowe do stałek. F1.4-ile razy z niego skorzystacie w trakcie ceremonii? Przecież fotografia ślubna, szczególnie reportaż w kościele jest fotografią dokumentalną, a nie tylko artystyczną. Ile można zrobić fotek na minimalnej głebi? I tak przy FX kończy się na f5.6-11. Zazwyczaj światło zastane, padające z góry, ewentualnie z boku powoduje dosyć głębokie cienie m.in.pod oczami, więc lekkie dopalenie fleszem jest mocno wskazane, więc tak przez większość polecane jasne obiektywy, przy pełnej jasności mają ograniczone zastosowanie...
    Obecnie fotografuję śluby zestawem D700+MB-D10, N24-70 f2,8, N70-200 f2,8 VR, SB-900. Przydałby się jeszcze czasami 14-24, ale snu z powiek mi ten brak nie spędza, za to na tę chwilę bardzo brakuje mi drugiego korpusu, bo zmienianie optyki w trakcie ceremonii jest uciążliwe.
    Popieram w całej rozciągłości
    Używam, a raczej od tego sezonu będę uzywać : D3, N14-24 f2,8, N24-70 f2,8, N70-200 f2,8 VR, N50 AF-S f1,4, SB-900 (8 kg na ramieniu) - i tak jest żonglerka szkłami, nie mogę sobie wyobrazić pracy jedynie na stałkach, chyba że jednocześnie z dwoma korpusami
    MarcinWilk

Domyślnie

Żeby używać stałek trzeba uruchomić myślenie do przodu - mieć pojęcie kiedy co się będzie działo - żeby w chwili podejścia do ołtarza młodych - nie znajdować się na drugim końcu kościoła z zapięta 85tką czy 135tką portretując ciocię i wujka. dobrze jest mieć 2 korpusy - jeden do stałek a drugi zoom+lampion.

Domyślnie

jeśli stałki to miałem opcję 35/1.8, 50/1.4 i 85/1.4 Zastanawiałbym się tylko nad tą 35 bo za dużego wyboru nie ma jak mi się wydaje...

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mswilk Zobacz posta
    ...nie mogę sobie wyobrazić pracy jedynie na stałkach, chyba że jednocześnie z dwoma korpusami
    Daje radę i to dość skutecznie , choć na emeryturze już jestem
    Kwestia świadomego wyboru i dopasowania sobie optyki pod swoje kaprycho. Za to nie wyobrażam sobie targania tyle "złomu" co wymieniasz.

Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów