Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Domyślnie Jak zaoszczędzić na filtrze IR

Czyli Adam Słodowy " Zrób to sam "

Ponieważ potrzebowałem filtra IR o średnicy 77mm zacząłem kombinować, w końcu hoya R72 w tym rozmiarze kosztuje minimalnie 400zł, i wykombinowałem

Kupujemy filtr cokin IR P 007 za około 140zł, do tego filtr UV (polecam hoye zieloną bo bardzo łatwo się rozkłada, wystarczy tylko podważyć i wyciągnąć sprężynujący metalowy oring a szkiełko samo wypadnie)

Następnie przykładamy szkło z filtra nakręcanego do kwadratowego cokina i odrysowujemy kółko.

Na wycięcie kółka są dwa sposoby, znajomy tokarz który wytoczy nam co trzeba, albo piłka pilnik i trochę samozaparcia. Jest trochę zabawy ale średnio uzdolniony szympans sobie poradzi nie mówiąc już o użytkownikach tego forum Filtr bardzo łatwo się piłuje ponieważ wykonany jest z żywicy

Teraz pozostaje nam włożenie wyciętego filtra w oprawkę i zabezpieczenie oringiem.

Oszczędności są spore: cokin 140 + 35 hoya zielona = 175 zł

Czyli oszczędzamy 225 zł

Pozdrawiam i życzę miłej zabawy

Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek.gold Zobacz posta
    pokaż
    Wstydzę się

Domyślnie

właśnie, pokaż czy nie jest tak, że szkło w filtrze Hoya jest cieńsze niż płytka filtra Cokina?
    jak się to ma do mocowania w pierścieniu?
    zdjęcie życia jeszcze przede mną

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_cudny Zobacz posta
    właśnie, pokaż czy nie jest tak, że szkło w filtrze Hoya jest cieńsze niż płytka filtra Cokina?
    jak się to ma do mocowania w pierścieniu?
    Nie, jest podobnej grubości więc wszystko trzyma się bardzo dobrze
    1
    Rozłożony filtr hoya

2
    Porównanie grubości

3
    Filtr złożony. U mnie zdarzył się pewien mały wypadek, filtr był już wytoczony a tokarz stwierdził że jeszcze trochę podrówna Niestety kolejne spotkanie noża tokarskiego z filtrem spowodowało odprysk około 0,5cm filtra. Jednak spróbowałem całość złożyć a uszczerbiony fragment zakryłem czarną folią, do tego trochę silikonu i szybkie sprawdzenie jak duży jest wpływ tego zaklejenie na zdjęcia, i tu szok, przy sigmie na 10mm nic nie widać i można bez problemu używać tego filtra

Ostatnio edytowane przez jarek76 ; 31-01-2009 o 17:11

Domyślnie

Dzięki
    zdjęcie życia jeszcze przede mną

Piotr_ek
    Gość

Domyślnie

Ciekawe.
    Chyba se coś takiego skonstruuje

Trzeba się przejść do zakładu optycznego tam zapewne mają szlifierki do szkła i do plastiku...

Domyślnie

Pomysł generalnie niezły, czy używanie IR Cokina na holderze Cokina jest aż tak bardzo niewygodne? co rusz czytam o uszczelnieniu, wie ktoś jak to wygląda w praktyce - może autor wątku?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    Pomysł generalnie niezły,czy używanie IR Cokina na holderze Cokina jest aż tak bardzo niewygodne? co rusz czytam o uszczelnieniu, wie ktoś jak to wygląda w praktyce - może autor wątku?
    Niestety jest niewygodne, największy problem to właśnie łapanie bocznego światła i hot spoty. Po przeróbce problemu już nie ma

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów