Witam
Wybór korpusu już za mną - wybrałem Nikona D90 a więc zmieniłem barwybowiem do tej pory korzystałem z Pentaxa K10D, niestety ten uległ wypadkowi i jest nie do odratowania. Pora więc na zakupy.
Zdecydowałem się na Nikona D90, teraz myślę na szkłem. Generalnie chce/potrzebuje coś z większym zakresem który miałem dotychczas przy K10D (posiadałem standardowe kity, czyli 18-55mm oraz 50-200mm). Co fotografuję? Wszystko, ale głównie normalne zdjęcia z wycieczek, wspólnych wypadów z drugą połóweczką, a więc głównie focimy siebie ze statywu lub z ręki, architekturę, krajobrazy itp.
Propozycja Nikkor 18-105mm jest dla mnie ciekawa, bo zakres bardzo fajny, jasność taka sama jak przy kicie od Pentaxa (z tym że tam miałem na długim końcu 2x mniej niż tutaj, cena bardzo atrakcyjna (ok. 800zł).
Jednak kusi także Nikkor 16-85mm, w testach lepszy optycznie (teoretycznie), choć nie wiem czemu cena jest aż tysiąc złotych wyższa od 18-105 (ta sama jasność). Gdyby 16-85 miał f/2.8 to bym się nie zastanawiał, ale tak to szczerze wątpię czy zauważę różnicę w optyce.
Przeglądałem forum i pewnie ktoś mi zada pytanie ile chce przeznaczyć $$$. Nie podam dokładnej kwoty, ale w przypadku kompletu D90 + 16-85 te 4400zł jestem w stanie wydać, ale to absolutny MAX. Akcesoria w postaci karty pamięci i torby/plecaka nie liczę - zostanie mi w spadku po K10D.
Oczywiście im mniej tym lepiej by było. Na plus rozwiązania D90+18-105 stoi fakt że resztę pieniążków mógłbym przeznaczyć na zakup lampy, albo dokupienia czegoś pokroju 70-300 sigmy...
Co radzicie?
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami