Close

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 63
    DJopek
    Gość

Domyślnie Nikon D90 - jakie szkło do niego? 18-105 czy 16-85?

Witam

Wybór korpusu już za mną - wybrałem Nikona D90 a więc zmieniłem barwy bowiem do tej pory korzystałem z Pentaxa K10D, niestety ten uległ wypadkowi i jest nie do odratowania. Pora więc na zakupy.

Zdecydowałem się na Nikona D90, teraz myślę na szkłem. Generalnie chce/potrzebuje coś z większym zakresem który miałem dotychczas przy K10D (posiadałem standardowe kity, czyli 18-55mm oraz 50-200mm). Co fotografuję? Wszystko, ale głównie normalne zdjęcia z wycieczek, wspólnych wypadów z drugą połóweczką, a więc głównie focimy siebie ze statywu lub z ręki, architekturę, krajobrazy itp.

Propozycja Nikkor 18-105mm jest dla mnie ciekawa, bo zakres bardzo fajny, jasność taka sama jak przy kicie od Pentaxa (z tym że tam miałem na długim końcu 2x mniej niż tutaj , cena bardzo atrakcyjna (ok. 800zł).
    Jednak kusi także Nikkor 16-85mm, w testach lepszy optycznie (teoretycznie), choć nie wiem czemu cena jest aż tysiąc złotych wyższa od 18-105 (ta sama jasność). Gdyby 16-85 miał f/2.8 to bym się nie zastanawiał, ale tak to szczerze wątpię czy zauważę różnicę w optyce.

Przeglądałem forum i pewnie ktoś mi zada pytanie ile chce przeznaczyć $$$. Nie podam dokładnej kwoty, ale w przypadku kompletu D90 + 16-85 te 4400zł jestem w stanie wydać, ale to absolutny MAX. Akcesoria w postaci karty pamięci i torby/plecaka nie liczę - zostanie mi w spadku po K10D.

Oczywiście im mniej tym lepiej by było. Na plus rozwiązania D90+18-105 stoi fakt że resztę pieniążków mógłbym przeznaczyć na zakup lampy, albo dokupienia czegoś pokroju 70-300 sigmy...

Co radzicie?

Domyślnie

no wg. mnie to sam sobie odpowiedziales
    Oba szkielka sa staosunkowo nowe wiec nie uzywa ich jakas ogromna liczba osob.
    Bierz to co opisales czyli d90 z 18-105vr i pokazuj co potrafi taki duecik
    aha! no i dokup lampiszona!
    I'm a photographer, I make people immortal. What's Your superpower?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DJopek Zobacz posta
    ...Gdyby 16-85 miał f/2.8 to bym się nie zastanawiał, ale tak to szczerze wątpię czy zauważę różnicę w optyce. ...
    różnica w optyce jest powiedziałbym - duża. Do tego jest jeszcze VR i dlatego cena większa.
    To dzięki mózgowi myślimy, że myślimy...

Grupa Podkarpacka - zapraszam

Domyślnie

masz nawet na forum w Giełdzie 16-85 VR do kupienia - potwierdzam wszystkimi kończynami to co pisze w swoim ogłoszeniu - też mam to szkło i mi się b.podoba

DJopek
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez odii Zobacz posta
    różnica w optyce jest powiedziałbym - duża. Do tego jest jeszcze VR i dlatego cena większa.
    Teoretycznie powinna być duża różnica, ale czy tak jest naprawdę? Widziałem parę sampli i jakoś nie jestem do tego przekonany a cenowo...
    Oba szkiełka mają VR (niby 16-85mm ma VR II, ale nie sądzę już że to kolosalna różnica).

Domyślnie

Teoretycznie powinna być duża różnica, ale czy tak jest naprawdę? Widziałem parę sampli i jakoś nie jestem do tego przekonany a cenowo...
    Oba szkiełka mają VR (niby 16-85mm ma VR II, ale nie sądzę już że to kolosalna różnica).
    teoretycznie i praktycznie! Kolega ma 16-85 kilka razy się bawiłem i naprawdę ostrością chociażby bije na pysk rywala Gdybym to ja miał wybierać mając kase - to oczywiście 16-85..
    To dzięki mózgowi myślimy, że myślimy...

Grupa Podkarpacka - zapraszam

Domyślnie

Chyba żeby użyć sformuowań jak kolega Odii, nalezałoby bawić się równocześnie obydwoma szkłami. Byłoby to bardziej miarodajne, nieprawdaż? Jak narazie, z przeczytanych testów nie wynika aby 18-105 VR miał poważniejsze wady. Wszędzie uwypuklana jest głównie jego "plastykowość"... i tyle. Optycznie szkło na tej półce niemal idealne. 16-85 VR oprócz ceny i innego nieco zakresu /nie znaczy lepszego / w żadnym parametrze raczej go nie przebija. A już szczególnie ostrością na pewno nie "bije na pysk rywala". Sam również chcę dokupić jedno z tych szkieł, za 2mm na szerokości mamy 20mm więcej na długości i to za połowę ceny. Ot dylemat.

Domyślnie

Kup 18-105, oszczędzone pieniądze zachowaj a po pewnym czasie dokup prawdziwy szeroki kąt jak ubolewasz nad jego stratą. Jak dla mnie 16-85 byłby super gdyby chociaż miał stałe f/4 lub cena byłaby niższa. Aktualnie uważam, że jest tej ceny nie warty. Lepiej wg mnie mieć takiego 18-105 i dokupić sobie po czasie Sigmę 10-20.

Domyślnie

)Gdyby 16-85 miał f/2.8 to bym się nie zastanawiał, ale tak to szczerze wątpię czy zauważę różnicę w optyce.
    Mysle ze nie tylko ty.

Hmm w optyce raczej nie. 18-105 dosc mocno winietuje ale usuniecie tego efektu jest bardzo proste ( jestem laikiem w programach graficznych) Popatrz na cene i sam sobie odpowiedz. Wg mnie 16-85 to fajny obiektyw ale nie w tej cenie. Roznice 2 milimetrow nadrobisz dwoma krokami
    Fuji fd6500 / Fuji S5 pro, Nikon 50mm 1.8, Nikon 18-105 VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez odii Zobacz posta
    Oba obiektywy posiadają VR ktory dziala na podobnej skutecznosci

,,teoretycznie i praktycznie! Kolega ma 16-85 kilka razy się bawiłem i naprawdę ostrością chociażby bije na pysk rywala Gdybym to ja miał wybierać mając kase - to oczywiście 16-85.."

Jestem ciekawy czy bawiles sie 18-105 bo to co napisales jest bardzo watpliwe.
    16-85 mniej ,,beczkuje" przy boku kadru, Focus wydaje mi sie jakby pracowal troche lepiej ale bardziej ostry niz 18-105 na pewno nie jest.
    Ostatnio edytowane przez Przyjazny.Eu ; 29-10-2008 o 07:04
    Fuji fd6500 / Fuji S5 pro, Nikon 50mm 1.8, Nikon 18-105 VR

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów