Witam wszystkich bardzo serdecznie oraz o pomoc proszę.
Na wstępie pozwolę sobie o pewne wprowadzenie.
Nigdy nie planowałem oraz nie interesowałem się średnim formatem, był i nadal jest on poza moim zasięgiem finansowym i nawet w sferze marzeń się nigdy nie pojawiał.
Niestety przelała się czara mojej goryczy, mojej czyli starego canoniera i postanowiłem sprzedać wszystko co mam, dołożyć ile dam radę i porzucić ten system.
Długo myślałem czy nie przejść do Nikona albo Sony ale poza DR są też inne argumenty za rzecz MF.
Największą moją bolączką w canonie są fatalne matryce pod względem dynamiki i rozpiętości tonalne.
Od 3-4 lat chce zmienić swojego canona 5d mk II na coś nowego i co krok nie widzę sensu płacić za lepszy AF i inne rzeczy które mi nie przeszkadzają w starym aparacie.
A to co mnie najbardziej irytuje pozostaje bez większych zmian.
Parę dni temu odwołałem zamówienie na 1dx mk II po zobaczeniu na YT że nowa matryca wcale nie robi szału a jej DR jest takie samo jak poprzednika.
I tak po długich namysłach postanowiłem że raz się żyje.
Dużym atutem dla MF jest to że rozkręcam mały biznes i będę potrzebował bardzo dobrej jakości wydruki w dużych rozmiarach.
Zastosowanie w jakim chce używać sprzęt to też portret( studio, plener z lampami studyjnymi, krajobraz, jak trzeba to i produktowa itd. myślę że też sprostam jak trafi się okazja.
Waga sprzętu mnie nie zniechęca za to plastyka zachwyca.
I tu pojawiają się moje pytania, bo od kilku dni studiuje różne strony, YT i co się da w poszukiwaniu informacji które mogłyby mi pomóc w mądrym wyborze.
Doszedłem też do etapu że chciałbym kupić jeden z trzech w/w aparatów.
I tak moje pytanie nr1.
HD5-50 i 40 mają matryce CCD a 50c CMOS.
Jak wygląda różnica w obrazie?
jak pracują na wyższych ISO bo na sprzeczne informacje natrafiałem.
2.Na co uważać przy zakupie używanego egzemplarza?
3.Ilość zdjęć na jednej baterii.
4. Jak wygląda sprawa z uszczęśliwieniami i pracą w ciężkich warunkach i niskich temperaturach?
5. jak wygląda sprawa ze zdjęciami na długich czasach (3-5min)
matryce CCD się ponoć bardziej grzeją od CMOS jak to wygląda przy tego typu zdjęciach?
6. Można gdzieś ściągnąć przykładowe zdjęcia zrobione tymi aparatami?
7. Jakie problemy występują z ich użytkowaniem, awaryjność itd.
8.jednym ze szkieł jakie planuje kupić jest Hasselblad HCD 28 mm F/4.0 średnica gwinta 96 mm jak dobrze pamiętam.
można dostać pierścień i holder pod tego rodzaju szkło?
Wiem ze LEE oferuje sw150 ale nie trafiłem na pierścień pod Holder o tej średnicy.
9. drugim szkłem jakie chciałbym kupić byłoby HASSELBLAD HC 80mm F2.8
ale nie jestem do końca pewien co do trzeciego czyli coś od 100 +, myślę nad 150 ale może ktoś coś lepszego doradzi?.
10.W czerwcu będę w Polsce czy jest ktoś z Krakowa kto ma w/w sprzęt i znajdzie chwile odpłatnie oczywiście by się spotkać pokazać to i owo oraz porozmawiać?
11. Wdzięczny też będę za wszelkie materiały które mogą mi pomóc w wyborem.
wybrałem Hasselblad za optykę i AF ale jestem otwarty na wszelkie uwagi i propozycje.
pozdrawiam i dziękuje za wszelką pomoc
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami