Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Lightbulb Hasselblad H5D-40 v 50 v 50c zmiana systemu i sporo pytań z nim związanych.

Witam wszystkich bardzo serdecznie oraz o pomoc proszę.

Na wstępie pozwolę sobie o pewne wprowadzenie.

Nigdy nie planowałem oraz nie interesowałem się średnim formatem, był i nadal jest on poza moim zasięgiem finansowym i nawet w sferze marzeń się nigdy nie pojawiał.
    Niestety przelała się czara mojej goryczy, mojej czyli starego canoniera i postanowiłem sprzedać wszystko co mam, dołożyć ile dam radę i porzucić ten system.

Długo myślałem czy nie przejść do Nikona albo Sony ale poza DR są też inne argumenty za rzecz MF.

Największą moją bolączką w canonie są fatalne matryce pod względem dynamiki i rozpiętości tonalne.
    Od 3-4 lat chce zmienić swojego canona 5d mk II na coś nowego i co krok nie widzę sensu płacić za lepszy AF i inne rzeczy które mi nie przeszkadzają w starym aparacie.
    A to co mnie najbardziej irytuje pozostaje bez większych zmian.
    Parę dni temu odwołałem zamówienie na 1dx mk II po zobaczeniu na YT że nowa matryca wcale nie robi szału a jej DR jest takie samo jak poprzednika.
    I tak po długich namysłach postanowiłem że raz się żyje.

Dużym atutem dla MF jest to że rozkręcam mały biznes i będę potrzebował bardzo dobrej jakości wydruki w dużych rozmiarach.
    Zastosowanie w jakim chce używać sprzęt to też portret( studio, plener z lampami studyjnymi, krajobraz, jak trzeba to i produktowa itd. myślę że też sprostam jak trafi się okazja.
    Waga sprzętu mnie nie zniechęca za to plastyka zachwyca.

I tu pojawiają się moje pytania, bo od kilku dni studiuje różne strony, YT i co się da w poszukiwaniu informacji które mogłyby mi pomóc w mądrym wyborze.

Doszedłem też do etapu że chciałbym kupić jeden z trzech w/w aparatów.

I tak moje pytanie nr1.

HD5-50 i 40 mają matryce CCD a 50c CMOS.
    Jak wygląda różnica w obrazie?
    jak pracują na wyższych ISO bo na sprzeczne informacje natrafiałem.

2.Na co uważać przy zakupie używanego egzemplarza?

3.Ilość zdjęć na jednej baterii.

4. Jak wygląda sprawa z uszczęśliwieniami i pracą w ciężkich warunkach i niskich temperaturach?

5. jak wygląda sprawa ze zdjęciami na długich czasach (3-5min)
    matryce CCD się ponoć bardziej grzeją od CMOS jak to wygląda przy tego typu zdjęciach?

6. Można gdzieś ściągnąć przykładowe zdjęcia zrobione tymi aparatami?

7. Jakie problemy występują z ich użytkowaniem, awaryjność itd.

8.jednym ze szkieł jakie planuje kupić jest Hasselblad HCD 28 mm F/4.0 średnica gwinta 96 mm jak dobrze pamiętam.
    można dostać pierścień i holder pod tego rodzaju szkło?
    Wiem ze LEE oferuje sw150 ale nie trafiłem na pierścień pod Holder o tej średnicy.

9. drugim szkłem jakie chciałbym kupić byłoby HASSELBLAD HC 80mm F2.8
    ale nie jestem do końca pewien co do trzeciego czyli coś od 100 +, myślę nad 150 ale może ktoś coś lepszego doradzi?.

10.W czerwcu będę w Polsce czy jest ktoś z Krakowa kto ma w/w sprzęt i znajdzie chwile odpłatnie oczywiście by się spotkać pokazać to i owo oraz porozmawiać?

11. Wdzięczny też będę za wszelkie materiały które mogą mi pomóc w wyborem.
    wybrałem Hasselblad za optykę i AF ale jestem otwarty na wszelkie uwagi i propozycje.

pozdrawiam i dziękuje za wszelką pomoc

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 90s Zobacz posta
    2.Na co uważać przy zakupie używanego egzemplarza?
    Na jego stan? Na co uważać... Jak przy każdym zakupie aparatu... Oglądnij dokładnie lustro, rozłóż wszystko na kawałki i pooglądaj 'bagnety' one najlepiej dają znać jak było używane.
    3.Ilość zdjęć na jednej baterii.
    W H2 niestety w okolicach 150, mam 6 baterii zapasowych
    4. Jak wygląda sprawa z uszczęśliwieniami i pracą w ciężkich warunkach i niskich temperaturach?
    Nie miałem żadnych problemów, poza bateriami czyli standard.
    5. jak wygląda sprawa ze zdjęciami na długich czasach (3-5min)
    matryce CCD się ponoć bardziej grzeją od CMOS jak to wygląda przy tego typu zdjęciach?
    Mam h2, maksymalny czas 2x minut - raczej bez problemu, z tym że nie da się wyłączyć redukcji i naświetla dwa razy. (a przynajmniej ja nie znalazłem sposobu na wyłączenie)
    6. Można gdzieś ściągnąć przykładowe zdjęcia zrobione tymi aparatami?
    Na stronie Hasska są najnowsze, poszukaj może znajdziesz starsze
    7. Jakie problemy występują z ich użytkowaniem, awaryjność itd.
    Zepsuć się może w zasadzie tylko lustro, wymiana od 600 euro w h2.
    Oprócz tego niestety baterie, i te w gripie i te w plecach, oryginały kosztują majątek a zamienniki dość regularnie padają.
    8.jednym ze szkieł jakie planuje kupić jest Hasselblad HCD 28 mm F/4.0 średnica gwinta 96 mm jak dobrze pamiętam.
    można dostać pierścień i holder pod tego rodzaju szkło?
    Wiem ze LEE oferuje sw150 ale nie trafiłem na pierścień pod Holder o tej średnicy.
    raczej X-Pro czy tam Z-Pro od Cokinów
    9. drugim szkłem jakie chciałbym kupić byłoby HASSELBLAD HC 80mm F2.8
    ale nie jestem do końca pewien co do trzeciego czyli coś od 100 +, myślę nad 150 ale może ktoś coś lepszego doradzi?.
    Nie wiem co chcesz osiągnąć ale 120 jest całkiem niesamowitym szkłem, na myśl o którym zawsze się ślinię.
    10.W czerwcu będę w Polsce czy jest ktoś z Krakowa kto ma w/w sprzęt i znajdzie chwile odpłatnie oczywiście by się spotkać pokazać to i owo oraz porozmawiać
    h2 i w Warszawie, nie wiem czy znajdziesz u nas kogoś innego z cyfrowym MF - nie chwalą się jeśli są...
    11. Wdzięczny też będę za wszelkie materiały które mogą mi pomóc w wyborem.
    wybrałem Hasselblad za optykę i AF ale jestem otwarty na wszelkie uwagi i propozycje.
    Zastanów się nad PhaseOne, szkła ze stajni H potrafią zabić cenami, ale z drugiej strony jeśli rozważasz H5 i trzy szkła to masz małą taczkę z funciakami na to więc w sumie nic lepszego nie znajdziesz.
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
    Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć

Domyślnie

RobertMiernik dziękuje ślicznie za odpowiedź.

Możesz mi powiedzieć jak radzi sobie matryca CCD na wyższych czułościach ISO?
    i jak z wyciąganiem detali ze świateł i cieni
    w HD5-50 i 40 maksymalnie można ustawić ISO800
    50c jest do 6400.

Znalazłem sample
    http://www.dpreview.com/sample-galle...yId=8580589921
    ale te nocne są robione na ISO 100 a dzienne prawidłowo naświetlone na 200.
    więc nie za wiele można sprawdzić. A zastanawia mnie na ile będę mógł w razie potrzeby podkręcić.

Dziękuje również za uwagę co do filtrów. sprawdzę, bo to też jedna z rzeczy w jakie będę musiał na początku zainwestować.

Co do trzeciego szkła to szukam czegoś do ciasnego portretu z papierowym GO oraz krajobrazu.
    pooglądałem zdjęcia ze 120, piękna plastyka zwłaszcza z makro robi wrażenie, co sądzisz np o HC 3,5-4,5/50-110mm ?
    pytam bo nie wiem czy nie skończy się to tak że kupię dwa szkła i nowego H5D-50c WIFI bo do końca czerwca jest duża przecena.
    W UK za niecałe 13,000 funtów można kupić. używany 50c bez WIFI jest po 10.000
    Więc myślę że nie ma co się zastanawiać i na razie odpuścić szkło jedno na rzecz aparatu.

Na 100% chce kupić 28mm i myślę nad tym 80mm albo uniwersalnie 50-110, ceny za nowe są faktycznie przesadzone ale używane idzie kupić za 2000 funtów w porównaniu do 4000 to sporo.
    Ciekaw jestem skąd taki spadek wartości?
    http://www.ebay.co.uk/itm/Hasselblad...kAAOSw0e9Ux9Ts
    jest też 12 miesięcy gwarancji.

Przepraszam że podaje ceny w funtach ale jak przeliczę na złotówki to pewnie się załamie a tak łatwiej mi to przełknąć.
    Zwłaszcza że pakuje wszystkie oszczędności jakie mam.

Jeszcze takie pytanie o co chodzi z oznaczeniami szkieł HC i HCD ?

Chętnie bym odwiedził Ciebie ale będę tylko 5 dni w Polsce, ale jakby się kiedyś pojawiła okazja to się odezwę by podziękować ci za poświęcony czas.
    Ostatnio edytowane przez 90s ; 19-05-2016 o 20:12

Domyślnie

mam 50-110 i jest to bardzo fajne szkło, gdyby nie było tak ciężkie, to byłoby w ogóle idealnie.
    HDC to cyfrowo skorygowane obiektywy, prawdę mówiąc nie znam szczególnych różnic.

ISO... cóż... 16 bitowa głębia daje naprawdę świetne możliwości ciągnięcia cieni i niesamowity DR ale jednak 800 to 800...
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)

Domyślnie

Można Cię prosić jeżeli to nie problem o kilka sampli z Twojego aparatu z tym szkłem na 50mm i 110mm bym mógł zobaczyć plastykę oraz jakiś RAW z ISO 800.?
    wpisuje w google wyniki ale straszny mix tam jest i sam do końca nie jestem pewien co oglądam.

Mam też pytanie o szkła, jak sprawa się ma z migawką centralną?
    taki film wygrzebałem
    https://www.youtube.com/watch?v=5GgrWHbwR2k

Co do wagi to obecnie taszczę ponad 14kg ze sobą za każdym razem, więc z tego co liczyłem to zmiana systemu mnie odciąży nawet, zwłaszcza portfel

Mam też pytanie do Ciebie odnośnie robienia zdjęć z ręki, bo np ten film mnie zaskoczył
    https://www.youtube.com/watch?v=Tl3z...MPOK92QBmOh5YQ
    duże przysłony, spore obiektywy a zdjęcia ostre i idealnie AF w punkt.

I tak jeszcze pytanie odnośnie Twoich odczuć o FM, zmieniłbyś na FF?
    jak ci się pracuje z takim sprzętem?
    jakie wady twoim zdaniem?

Domyślnie

Można Cię prosić jeżeli to nie problem o kilka sampli z Twojego aparatu z tym szkłem na 50mm i 110mm bym mógł zobaczyć plastykę oraz jakiś RAW z ISO 800.?
    wpisuje w google wyniki ale straszny mix tam jest i sam do końca nie jestem pewien co oglądam.
    Spoko, może w weekend coś chlasnę, bo obawiam się, ze na 800 to chyba nigdy żadnego zdjęcia nie zrobiłem... To dla mnie aparat do portretów i krajobrazu a tam zawsze mam tyle światła, że 200 to w zasadzie maks, raz na rok 400...

Mam też pytanie o szkła, jak sprawa się ma z migawką centralną?
    Się ma tak, że niestety można zapomnieć o czasach 1/2000 czy 1/4000
    Migawka centralna to synchronizacja z lampą na każdym czasie
    to zdjęcia z ręki przy 1/8

Mam też pytanie do Ciebie odnośnie robienia zdjęć z ręki, bo np ten film mnie zaskoczył
    Nie oglądałem ani jednego ani drugiego, nie mam warunków niestety, więc musisz pytanie zadać...
    Ogólnie jak pisałem 1/8 to nie problem

I tak jeszcze pytanie odnośnie Twoich odczuć o FM, zmieniłbyś na FF?
    jak ci się pracuje z takim sprzętem?
    jakie wady twoim zdaniem?
    Co to FM?
    Pracuje mi się idealnie, chociaż 50-110 to proteza, bo nie stać mnie na 28(35) i 120(150).
    16 bitów i gigantyczne komórki światłoczułe na mojej matrycy dają piękny DR i super przejścia tonalne
    rozmiar matrycy daje odpowiednią głębię i rozkład nieostrości
    kupiłem haska, bo chciałem mieć aparat cyfrowy i analogowy w jednym, mam dupkę cyfrową i trzy analogowe i jak gdzieś jadę mogę zabrać jeden aparat a nie muszę mieć dwóch...

Wady, cóż cena, cena i cena, poza tym niestety waga, pasek inny niż 'przez ramię na skos' urwie Ci szyję w ciągu godziny maks trzech, ISO 400 też nie rozpieszcza i mimo, że dla mnie to nie jest wada, to warto o tym pamiętać.
    Zdecydowanie baterie też są wadą, słabo trzymają 150 zdjęć to max

Domyślnie

Dziękuje RobertMiernik raz jeszcze za poświęcony czas.
    Chętnie zobaczę też te pliki, sam w 99% staram się robić na ISO 100 ale dobrze wiedzieć na ile w razie potrzeby można sobie pozwolić.
    Przepraszam też za literówkę miało być MF.

Na razie nie mam więcej pytań, myślę że do 10 czerwca będę już miał aparat i choć jedno szkło, Więc w razie problemów dam o sobie znać

pozdrawiam

Domyślnie

aaa, myślałem że jakiś skrónt nowy

No więc między Dx a Fx jest tyle samo co między Fx a MF, więc przewaga/zalety/wady/cechy identyczne jak przy przejściu Dx-Fx
    nie, nie wrócę do Dx zdecydowanie - może gdybym focił gwiazdy czy tam ptaszory czy inne jakieś monstra, gdzie odległość robi robotę ale do mojej 'fotografii' robotę robi wielkość matrycy, więc no-way

Fx oczywiście używam nadal, mam A7r od soniacza i to jest platforma/firma, z którą zostanę, jak mnie kiedyś będzie stać (pewnie jak wersja III wyjdzie) to sobie sprawię A7rII ale na razie A7r to dla mnie ideał pod względem wielkości oraz możliwości, na wycieczki idealny, do studia i w plenery zostaje mi Hassek

Domyślnie

Szczerze mówiąc to ja wraz ze swoją drugą połówką zajmujemy się fotografią i dlatego zmiana systemu jest desperackim posunięciem, ale nie widać by jakieś zmiany miały się szykować u Canona.

I tak się właśnie zastanawiamy nad czymś co uzupełni HB, nowe Sony A7 albo Pentax k-1. Na razie Pentax jest faworytem zapowiada się bardzo obiecująco poza trybem seryjnym.
    http://www.dpreview.com/reviews/imag...29004970923488

Domyślnie

Posłuchałem Twojej rady RobertMiernik i zamiast szkła 150mm kupiłem 120 Macro do tego 50-110 i 28mm
    Oraz 3 baterie.
    Zostawiam też zestaw filtrów 100mm chociaż trochę na krawędziakach widać pierścień od polara na szkle 28mm.

Jeszcze raz dziękuje za poświęcony czas.
    Ostatnio edytowane przez 90s ; 28-06-2016 o 17:36

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni