Close

Zobacz wyniki ankiety: który obiektyw wybrać?

Głosujących
72. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • nikkor 35mm 1.8g

36 50,00%
  • nikkor 50mm 1.8g

26 36,11%
  • nikkor 50mm 1.4g

10 13,89%
Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 48

Wątek: wybór stałki

Oszczędny w słowach Awatar misty00
    Miasto
    Kraków/Wrocław/Katowice

Question wybór stałki

Wiem, że takich tematów jest tu do znudzenia, ale przeczytałam chyba 10 stron podobnego, pooglądałam przykładowe zdjęcia i nadal mam mętlik w głowie.

mam nikona d3100 + 18-55, ale ten obiektyw sprawdza się dość średnio, więc naszło mnie na zakup stałki. na początku byłam niemal pewna, że kupię 50 1.8 (bo tyle osób go ma i chwali, więc na pewno jest fajny). później zaczęłam czytać mnóstwo recenzji, tematów na forach i dowiedziałam się, że 50 z pełnoklatkową puszką odpowiada 35 z cropem. przejrzałam swoje zdjęcia i wszystkie są robione na ogniskowej w granicach 35-50, więc to mi za bardzo nie pomogło i tutaj prośba do Was, o doradzenie, które szkło będzie bardziej uniwersalne i nadające się do robienia zdjęć samej twarzy, do planu amerykańskiego i do robienia zdjęć całej postaci (czyli od http://www.artstore.pl/wp-content/gf...-studyjny2.jpg do http://img822.imageshack.us/img822/5167/zz1qg.jpg <zdjęci przykładowe, znalezione w google>)
    - to prawda, że 35 odrobinę zniekształca twarz przy portretach i ma gorszy bokeh?
    - jeśli padłoby na 35, to byłby to nikkor 35 mm 1.8g, a jeśli 50, to nie do końca wiem, czy zdecydować się n 1.8g, czy na 1.4g (jest sens dopłacać prawie drugie tyle? różnica w zdjęciach wykonanych 1.8 a 1.4 jest duża?)

Domyślnie

Co do 1. zdjęcia (twarz) lepsza będzie 50-tka. W przypadku 2. zdjęcia (cała sylwetka) MZ lepsza będzie 35-tka

Cytat Zamieszczone przez misty00 Zobacz posta
    - to prawda, że 35 odrobinę zniekształca twarz przy portretach i ma gorszy bokeh?
    - jeśli padłoby na 35, to byłby to nikkor 35 mm 1.8g, a jeśli 50, to nie do końca wiem, czy zdecydować się n 1.8g, czy na 1.4g (jest sens dopłacać prawie drugie tyle? różnica w zdjęciach wykonanych 1.8 a 1.4 jest duża?)
    MZ 35-tka zniekształca twarz ale jak się robi zdjęcie z bliska. Ja robię z min. 1.5 metra i nie widzę żadnych zniekształceń (35 na DX = około 50 na FX [35 x 1,5 = 52,5] a WIĘC JEST OK). Co do f/1.8 a f/1.4 hmm... przy aparacie, którym dysponujesz (d3100) lepsza będzie 50 f/1.8...
    Nikon

Domyślnie

Pytanie gdzie bedziesz te foty robić. teoretycznie do portretu twarzy ludzie biorą nawet 85mm ;]

Uniwersalna jest bardziej 35 - to na pewno - jest szersza wiec i w pomieszczeniach mozna bardziej zaszaleć, ale nie do portretu.

50mm to minimalna ogniskowa do portretu wg mnie. jesli robisz na dworze to 3 kroki w tył i mozesz zrobic cala sylwetke. Jak 35ką walniesz z biliskiej odleglosci w twarz to beda juz troche znieksztalcenia.

takze uniwersalnosc portretowa + bokeh to zdecydowanie 50 1.4 bym powiedzial. i tak musisz brac do swojego aparatu wersje G, czyli drozszą - jak rozgladniesz sie dobrze to idealną używke 1.4 trafisz pewnie za ok 1000zł

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Miejscowość

Domyślnie

Tylko czy jest sens zakupu za tą cenę 50mm f/1,4 wersji G, kiedy dorzuci się trochę kasy i można mieć 85 1,8 G albo 35 i 50 1,8... A druga rzecz prawie nie korzystam z 1,4 - zazwyczaj przymykam do 1,8-2,2 żeby mieć np. całą twarz ostrą.

Miasto
    Kraków/Wrocław/Katowice

Domyślnie

zdjęcia będę robić zależnie od tematu przewodniego "sesji"- na zewnątrz, w mniejszych pomieszczeniach, w większych pomieszczeniach typu sale baletowe.

"50mm to minimalna ogniskowa do portretu wg mnie. jesli robisz na dworze to 3 kroki w tył i mozesz zrobic cala sylwetke. Jak 35ką walniesz z biliskiej odleglosci w twarz to beda juz troche znieksztalcenia." z bliskiej odległości tzn z 30 cm, metra, pięciu? blisko to pojęcie względne :P

wiem, że muszę brać wersję g, zaznaczyłam to w pierwszym poście.

+ dodałam ankietę

edit. Jura10 nie chcę 85.

Domyślnie

Kolega bogdi64 zrobił fajne porównanie, warto poczytać:
    http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=186835

Domyślnie

Jeśli nie chcesz 85 to bierz 50 f/1.8G.
    Nikon

Domyślnie

W pierwszej kolejności 50 1.8 G, później 35 1.8 G, a na koniec 85 1.8 G. Dodam, że każde z tych szkieł jest super. Mam (miałem) każde z tych szkieł i powiem Ci, że z każdego będziesz zadowolony.
    Pozdrawiam.

Miasto
    Kraków/Wrocław/Katowice

Domyślnie

Johny42 widziałam to porównanie
    Andrzej1974 a to nie jest tak, że po podłączeniu 50 do mojej puszki nie "wyjdzie" ogniskowa bliska 85? (nie wiem, jak to fachowo nazwać) bo już się odrobinę pogubiłam przy tym przeliczaniu.

Domyślnie

Zapomniałem dodać, że 50 1.4 G odradzam. Szkło 2x droższe od 1.8 G, które ma AF strasznie wolny, a na 1.4 mydło. Nie warto wydawać kasy.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów