Close

Strona 1 z 14 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 139

Domyślnie PeCET do LR i CS`a ... zamiast wysłużonego laptopa

Zamierzam przeskoczyć z obróbką zdjeć z laptopa (HP dv-5) na "coś" stacjonarnego, stricte do obróbki NEF`ów i grafiki w PS i Illustratorze. Sporo wątków tego rodzaju jest już na forum, z większości coś "wziąłem", poczytałem sporo opinii o tym, co jest dziś na rynku ... i zgłupiałem generalnie na czasie z kompami byłem jakieś 6 lat temu i jak do tej pory nie był mi potrzebny żaden update wiedzy, aż do teraz.

Wydumałem coś takiego (budżet max 3500 PLN brutto, ale im mniej tym lepiej i teraz pytanie do tych z was, którzy albo niedawno mieli podobne dylematy, albo już je rozwiązali i są szczęśliwymi użytkownikami nowego kompa:

Płyta: MSI Z77A-GD55 / alternatywnie MSI Z77A-G43
    Procesor: Intel Core i5 3570 Ivy Bridge 3,4 Ghz lub Intel Core i5 3470 Ivy Bridge 3,2GHz
    RAM: Kingston HyperX DDR3 2x8GB 1600 MHz CL10 XMP Blu
    Grafika: MSI GTX650 Ti boost 2GB / alternatywnie zastanawiam się nad MSI GTX660 2GB
    Cooler CPU: Noctua NH-U12P SE2
    SSD: OCZ SSD Vertex450 128GB SATA3 (VTX450-25SAT3-128G)
    Zasilacz: CoolerMaster GX 650W lub OCZ ModXStream Pro 600W
    Obudowa: CoolerMaster N400 NSE-400-KKN1

HDD nie biorę, zamierzam podłączyć zewnętrznego Story Station 1,5TB. Monitor: EIZO 2243 WH-BK (na stanie).

Wszystko jak pisałem z przeznaczeniem na LR, Adobe CS (głównie PS i AI), czasem NX`a i docelowo PhotoModeler Scanner (jak kupię

Macie jakieś sugestie ? Coś byście zamienili / wymienili ? Generalnie chciałbym, żeby całość zmieściła się w możliwie najmniejszym pudełku więc jak ktoś z Was ma jakiś inny wariant obudowy na taką konfigurację to będę wdzięczny!

Domyślnie

zupelnie nie rozumiem, po co kazdy na sile kupuje jakies wyczesane chlodzenie do kompa. od niepamietnych czasow lece na stockowym i nigdy nie bylo glosno i nigdy sie nie spocil... no chyba ze planujesz krecic procesor... ale jesli tak to moze doloz to co wydasz na gigantyczny wiatrak do procesora i uskladasz na cos konkretnego...

zanim zainwestujesz w chlodzenie najpierw sprawdz jak pracuje wiatrak z pudelka.

co do reszty... no coz, nie lubie MSI bo mialem do nich niefart. moze gigabyte albo asus?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez R Zobacz posta
    no chyba ze planujesz krecic procesor... ale jesli tak to moze doloz to co wydasz na gigantyczny wiatrak do procesora i uskladasz na cos konkretnego...
    Tzn to co "złożyłem" nie jest czymś konkretnym ? Nie planuję kręcić CPU, chodzi mi o to żeby chodził możliwie szybko, stabilnie i bez "mielenia". Napisz na co wg Ciebie dołożyć kasę z wiatraka - przynajmniej będę wiedział w którą stronę iść

Cytat Zamieszczone przez R Zobacz posta
    zanim zainwestujesz w chlodzenie najpierw sprawdz jak pracuje wiatrak z pudelka.
    Nie wiedziałem że procesory sprzedawane są razem z wiatrakiem poważnie

Na czym polegał Twój niefart z MSI ? Możesz coś więcej napisać ?

Domyślnie

chlodzenie z pudelka (proc w wersji box) wystarcza w zupelnosci jesli nie krecisz procesora. oszczedzasz zatem pieniadze, ktore planowales wydac na wielki nieporeczny i zupelnie niepotrzebny wiatrak. moj niefart z msi polegal na tym, ze mialem 3 kompy na plytach msi i zawsze byly z nimi problemy, no ale to bylo baaardzo dawno i na AMD, wiec moze sie zmienilo. w kazdym razie nauczony doswiadczeniem raczej omijam msi.

Domyślnie

chlodzenie z pudelka (proc w wersji box) wystarcza w zupelnosci jesli nie krecisz procesora.
    Chyba, że obciążasz procesor i lubisz ciszę. Większości ludzi box wystarcza, szczególnie przy słabszych procesorach. Przy takich i7, szczególnie z 2011 czy 1366 to już trochę mało do cichej i komfortowej pracy.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Zastanawiają mnie jeszcze dwie rzeczy:

ad 1. - dysk SSD. Czy powinienem wziąć pod uwagę jakieś inne modele / producentów, czy też Vertex na którego wstępnie postawiłem jest dobrą - i wartą zachodu - inwestycją ?

ad 2. - grafika. Tu z kolei mam dylemat czy przypadkiem nie zrezygnować całkowicie z obu kart, które wstępnie wybrałem i póki co - czyli do czasu, aż głównym zajęciem dla kompa przestanie być edycja zdjęć w 2D - nie postawić na zintegrowaną grafikę (a za zaoszczędzoną kasę wrzucić lepszy - czyli jaki ? procesor albo drugi dysk SSD ?

No a jeśli już tak się stanie, że postawię na zintegrowaną grafikę, czy lepsza jest zintegrowana z procesorem (czyli jak wyczytalem procesor z "k") czy też z chipsetem na płycie głównej Z77A-G43 ?

Doradźcie coś w miarę możliwości

Domyślnie

Ta płyta nie ma zintegrowanego GPU z tego co się orientuję. Topowa GPU z Inteli nie jest zła, moim zdaniem możesz zostać przy niej, przynajmniej na razie.
    Dysk SSD - ja bym brał coś innego, ale ciężko powiedzieć coś definitywnie.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Po raz któryś napiszę - gotowy DELL Vostro 470 - i7 + 16GB RAM + SSD256 +1TB hdd + BT +WiFi + 6xUSB3.0 +W7 64 i do tego 3 lata gwarancji Next Busines Day = 4 tys pln z Vat. Cichy jak laptop, niewielka obudowa. ... coś jeszcze do zdjęć czy wystarczy ?

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

Krzysztof, rzucisz namiarem na jakiegoś dobrego sprzedawcę Delli? Jak wygląda kwestia wymiany dysku twardego w Vostro i gwarancji? Można na własną rękę wymienić podstawowy dysk albo dołożyć następny?

Domyślnie

Kupowałem przez allegro, nie ma znaczenia sprzedawca gwarancja jest della, mozesz dodac co chcesz, moja konfiguracja z SSD była od sprzedawcy jak się okazało, bo jest oddzielna gwarancja na dysk samsunga. Szukaj najtaniej w odpowiedniej konfiguracji i tyle.
    Pudło die otwiera jest miejsce mozna dołożyć co sie chce.

Strona 1 z 14 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów