Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23
    Oszczędny w słowach Awatar Wins
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie Battery Pack do D5100 - co wybrać?

Jak się nie interesowałem tym tematem to kojarzę tylko grip Delta Meike /chyba Alpha MB-D5100/ Skutecznie odstraszył mnie od jego zakupu film na YT gdzie pokazane było, że aby ten komplet do siebie pasował to trzeba było podpiłować /pilnikiem/ body - inaczej była szpara na "pół palca"
    Teraz gdy faktycznie potrzebuję gripa to nagle się okazuje, że firm oferujących ten produkt znacznie przybyło. Proszę Was /najlepiej użytkowników/ o radę który wybrać bo znacząco cenowo od siebie nie odbiegają. I druga prośba - będę kilka dni w Warszawie może znacie namiar na sklepy w których można organoleptycznie stwierdzić przydatność danego ustrojstwa do własnych potrzeb /jakość wykonania, kształt, materiały, ergonomia chwytu/
    1. wspomniany wcześniej
    - DELTA MEIKE ALPHA MB-D5100 cena ok. 120,-
    2. APUTURE BP-D5100 cena ok. 150,-
    3. NEWELL i aż trzy rożne symbole
    - MB-D5100
    - BP-D5100
    - BG-D51 cena ok. 180,-
    4. OWNUSER MIG-ND51B cena ok. 280,-
    5. BATTERY GRIP TREVOR BG-2G
    Ostatnio edytowane przez Wins ; 11-01-2013 o 01:58
    Pozdrowienia Wins
    D610
    quidquid discis, tibi discis..

Domyślnie

To czy kupisz ten czy inny zależy co Ci się podoba. Są one niemal wszystkie bliźniaczo podobne. Ownuser jedynie ma swoja inną niż pozostałe konstrukcję.
    Ja przy kupnie kieroowałem sie nie tyle ceną co niezbyt dobrym wspomnieniem po Meike-Alpha jaki miałem z D90. Głównie niedokładne wykonanie , puchnąca i odłażąca guma, wymieniłem go na grip firmy Aputure, ten jest wykonany bardzo dokładnie, solidnie i mimo że już ponad dwa lata go mam, nic nie odłazi, nic sie nie zepsuło, jest OK.
    Rok temu do D5100 kupiłem gripa też tej samej firmy i jestem z niego zadowolony, nic nie lata, nic nie trzeba podpiłowywać, jest super. Mogę go z czystym sumieniem polecać. Przy kupnie zastanawiałem się nad gripem Newell (miał w kpl. pilota) ale nie miał gumy na, przez co wydawało mi się że może być śliski w trzymaniu.
    Ostatnio edytowane przez XXL ; 11-01-2013 o 19:59
    Miałem w życiu wiele...różnych marek, ale zatrzymałem się na "NIKON"

Domyślnie

a można zadać*pytanie po co grip ? Nie lepiej po prostu dwie baterie, jedna w torbie ? Bo innego sensu nie widzę.

Pozdrawiam
    D90|D700|35|85|18-105|70-300|SB-700| |EM-5|12-50|45| |Manfrotto|MBPr 13"|

Domyślnie

Ja widzę dwa powody:

1. Jeśli masz małą lustrzankę i duże dłonie, to po podpięciu gripa wygodniej się ją trzyma (to jest powód, dla którego mój D5100 dorobił się gripa w trzy tygodnie po zakupie)
    2. Zdjęcia pionowe robi się duzo wygodniej - akurat w przypadku gripów do D5100 do dyspozycji mamy jedynie drugi spust (a i to pod warunkiem, że podepniemy z boku odpowiedni kabelek...), ale jeśli producent aparatu przewidział możliwość podpięcia gripa, to umieszcza się na nim zazwyczaj dużo więcej kontrolek

Wkladanie dwóch baterii do gripa do D5100 to w/g mnie niezbyt dobry pomysł (chyba, że ma on mechaniczny przełącznik którym wybieramy akumulatorek) - z tego co wiem, to w tych gripach akumulatorki po prostu podłączone są równolegle, co praktycznie zawsze powoduje powstanie pewnego dosyć niekorzystnego zjawiska elektrycznego (jeden z akumulatorów zajmuje się częściowo 'karmieniem' drugiego).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jedrek.S Zobacz posta
    a można zadać*pytanie po co grip ? Nie lepiej po prostu dwie baterie, jedna w torbie ? Bo innego sensu nie widzę.

Pozdrawiam
    Jakby nie patrzeć z gripem body jest "ciut" większe i pewnie niektórym lepiej się to trzyma w rękach.
    Coś tam, coś tam .... i jeszcze troszkę ....

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pyra001 Zobacz posta
    Jakby nie patrzeć z gripem body jest "ciut" większe i pewnie niektórym lepiej się to trzyma w rękach.
    Jedyne logiczne wytłumaczenie, bo funkcjonalność takiego gripa jest żadna.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

nie wiem, ale wydaje mi się, że ten grip trzeba podłączyć*przez wężyk spustowy. Mam rację ? Poza tym ten grip jest raczej pokraczny i wydaje się*był mniejszy od zwykłego w korpusie. (mam na myśli miejsce wydzielone pod rękę)

Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez XXL Zobacz posta
    Ja przy kupnie kieroowałem sie nie tyle ceną co niezbyt dobrym wspomnieniem po Meike-Alpha jaki miałem z D90. Głównie niedokładne wykonanie , puchnąca i odłażąca guma, wymieniłem go na grip firmy Aputure, ten jest wykonany bardzo dokładnie, solidnie i mimo że już ponad dwa lata go mam, nic nie odłazi, nic sie nie zepsuło, jest OK.
    Tak jak pisałem nie podobała mi się metoda dopasowywania Meike-Alpha do body. Głównie chodzi mi o wygodę chwytu, szczególnie teraz gdy zrobiło się zimno i pracuję w rękawiczkach. Dodatkowo robię w chwili obecnej dużo zdjęć w pionie i niestety D5100 do tego celu nie jest stworzony. Miałem okazję popracować z D7000 i ten korpus muszę przyznać był dużo wygodniejszy
    Baterii przy takiej pogodzie nigdy nie trzymam w torbie tylko w bluzie pod kurtką.
    Poniżej odpowiedź dotycząca "po co":
    Cytat Zamieszczone przez DlaZabawy Zobacz posta
    Ja widzę dwa powody:
    1. Jeśli masz małą lustrzankę i duże dłonie, to po podpięciu gripa wygodniej się ją trzyma (to jest powód, dla którego mój D5100 dorobił się gripa w trzy tygodnie po zakupie)
    2. Zdjęcia pionowe robi się duzo wygodniej - akurat w przypadku gripów do D5100 do dyspozycji mamy jedynie drugi spust (a i to pod warunkiem, że podepniemy z boku odpowiedni kabelek...), ale jeśli producent aparatu przewidział możliwość podpięcia gripa, to umieszcza się na nim zazwyczaj dużo więcej kontrolek
    Cytat Zamieszczone przez DlaZabawy Zobacz posta
    Wkladanie dwóch baterii do gripa do D5100 to w/g mnie niezbyt dobry pomysł (chyba, że ma on mechaniczny przełącznik którym wybieramy akumulatorek) - z tego co wiem, to w tych gripach akumulatorki po prostu podłączone są równolegle, co praktycznie zawsze powoduje powstanie pewnego dosyć niekorzystnego zjawiska elektrycznego (jeden z akumulatorów zajmuje się częściowo 'karmieniem' drugiego).
    Grip ma slużyć głównie li tylko do wygodniejszego trzymania więc nie będzie to problemem, ale piszesz ciekawą rzecz - wszędzie są zapewnienia, że gripy są na tyle rozwinięte technologicznie, iż czerpią prąd najpierw z jednego a po jego rozładowaniu z drugiego
    I tak prawdopodobnie nie wkładałbym na mrozie dwóch do gripa! Inna sprawa, że to przecież dodatkowe obciążenie a przecież sam grip swoje waży. Trochę to wszystko bez sensu, jednak główne zadanie lepszy chwyt powinno zostać spełnione.
    Pozdrowienia Wins
    D610

Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

Poza tym ten grip jest raczej pokraczny i wydaje się*był mniejszy od zwykłego w korpusie. (mam na myśli miejsce wydzielone pod rękę)
    Możesz to jakoś doprecyzować? Co masz na myśli pisząc
    .. i wydaje się*był mniejszy od zwykłego w korpusie.
    ?
    Pozdrowienia Wins
    D610

Domyślnie

na tym zdjęciu http://www.flickriver.com/photos/lin...ht/5939034074/ widać*proporcje. Mały palec i tak spada, tylko nie tak bardzo jak w gripie poziomym.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów