Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Domyślnie Obiektyw 24-70 2.8 do d90

Witam wszystkich...
    W czasie użytkowania mojego aparatu d90 zauważyłem, że zakres ogniskowych w których robię większość zdjęć to właśnie ok. 24-70.
    Na stanie mam obiektyw N35 1.8 który uwielbiam i N18-200 VRII - który okazuje się prawie nieprzydatny. W zasadzie cały czas mam założony 35mm jednak ciężko robić nim wszystkie zdjęcia w ogniskowych które lubię. Zakładam go zwłaszcza żeby poszerzyć kadr, rzadziej żeby coś zbliżyć. Absurdem jest posiadanie tego obiektywu.

Obczytałem się na temat N24-70 2.8 w porównaniu do Sigmy. Wypada na korzyść Nikkora.
    Doszedłem do wniosku, że potrzebuję właśnie 24-70 - fajnie jakby to był Nikkor.
    Jednak mam puszkę d90 i jeśli dobrze rozumiem to obowiązuje mnie w tych szkłach mnożnik ogniskowej -1,5 co da mi z tego obiektywu ok 35-105mm czyli znowu nie będę miał dołu na którym bardzo mi zależy.
    Zdecydowany jestem na światło 2.8 w całym zakresie ogniskowych...

Czy moja logika dobrze mi mówi, że tego obiektywu nie wykorzystam tak jak chcę? Czyli dopiero na pełnej klatce?
    Jakieś pomysły na 24-70 na d90?

Pozdrawiam

Domyślnie

zle rozumujesz 50mm na 24-70 to dokladnie to samo co 50mm na 18-200.. mniej wiecej.. wiec jesli teraz robisz glownie na ogniskowych 24-70 to ten obiektyw bedzie Ci pasowal

Domyślnie

Przeliczasz ogniskowa dla zooma jako DX a 35 juz nie pomnozyles

Zaloz 18-105, ustaw ogniskowa 24mm i sprawdz czy to wystarczajaco szeroko dla Ciebie, jak nie to pozostaje sie rozejrzec za 17-55 2,8.
    Posiadam tylko marzenia, rozsiałem je u twych stóp. Stąpaj lekko, gdyż stąpasz po moich marzeniach” W.B.Yeats

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dark__jedi Zobacz posta
    Witam wszystkich...
    W czasie użytkowania mojego aparatu d90 zauważyłem, że zakres ogniskowych w których robię większość zdjęć to właśnie ok. 24-70.[...]
    Jednak mam puszkę d90 i jeśli dobrze rozumiem to obowiązuje mnie w tych szkłach mnożnik ogniskowej -1,5 co da mi z tego obiektywu ok 35-105mm czyli znowu nie będę miał dołu na którym bardzo mi zależy.
    Zdecydowany jestem na światło 2.8 w całym zakresie ogniskowych...

Czy moja logika dobrze mi mówi, że tego obiektywu nie wykorzystam tak jak chcę? Czyli dopiero na pełnej klatce?
    Jakieś pomysły na 24-70 na d90?[...]
    Plączesz się w zeznaniach kolego
    Jeśli zauważyłeś, że najczęściej korzystasz z zakresu 24-70mm; to na jakiej podstawie tak twierdzisz?
    Jeśli to informacja z exifów Twojego N18-200, to faktycznie z takiego zakresu korzystasz. Inna sprawa, że w przeliczeniu na DX daje to ekwiwalent 36-105mm. Jednak przelicznik nie ma tutaj znaczenia, gdyż ogniskowa nigdy się nie zmienia.
    Obiektyw o ogniskowej 50mm, zawsze będzie miał ogniskową 50mm (ogniskowa to wartość fizyczna).
    Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 16-01-2012 o 22:37

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    Plączesz się w zeznaniach kolego
    Jeśli zauważyłeś, że najczęściej korzystasz z zakresu 24-70mm; to na jakiej podstawie tak twierdzisz?
    Jeśli to informacja z exifów Twojego N18-200, to faktycznie z takiego zakresu korzystasz. Inna sprawa, że w przeliczeniu na DX daje to ekwiwalent 36-105mm. Jednak przelicznik nie ma tutaj znaczenia, gdyż ogniskowa nigdy się nie zmienia.
    Obiektyw o ogniskowej 50mm, zawsze będzie miał ogniskową 50mm (ogniskowa to wartość fizyczna).
    Zakres ogniskowych 24-70 jest umowny, jednak wynikający z ilości zrobionych zdjęć w tym zakresie. Dane z exifa i z obserwacji pierścienia na obiektywie...

Cytat Zamieszczone przez eskimos Zobacz posta
    Przeliczasz ogniskowa dla zooma jako DX a 35 juz nie pomnozyles

Zaloz 18-105, ustaw ogniskowa 24mm i sprawdz czy to wystarczajaco szeroko dla Ciebie, jak nie to pozostaje sie rozejrzec za 17-55 2,8.
    No tak, ale 35 jest pod DX
    Sprawdziłem już na moim 18-200 - ostatnio nawet celowo kadrowałem na ok 24, sprawdzając czy nie jest za wąsko. Nie jest, chociaż zawsze można szerzej - ale to znowu inna bajka.

Może skomplikowałem sprawę z mojej niewiedzy i z uproszczeń , które zastosowałem. Dokładnie chodzi mi o szerokość kadru. Robię sporo zdjęć twarzy - to z bliska, to z pewnego nie wielkiego dystansu. Sporo zdjęć okolicznościowych typu impreza, ślub. Czasami robię zdjęcia szersze z góry. N35 odpowiada mi jakościowo ale jest stałką. Ideałem dla mnie w tej chwili byłoby obiektyw szerszy i węższy ale ze światłem 2.8.
    Trochę kuleje mi autofokus w ciemniejszych pomieszczeniach (chodzi mi tylko o jego szybkość działania) ale zdaje sobie sprawę, że tutaj dużo z d90 już nim nie wycisnę.

Z początku kupiłem 18-200 żeby nie mieszać szkłami, jednak kupując N35 znowu nimi żongluje co mi nie odpowiada.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Zakres ogniskowych 24-70 jest umowny, jednak wynikający z ilości zrobionych zdjęć w tym zakresie. Dane z exifa i z obserwacji pierścienia na obiektywie...[...]
    Czyli korzystasz z zakresu 24-70 i kropka.
    MZ na DX to trochę wąsko (zwłaszcza w pomieszczeniach), ale jeśli taka ogniskowa Ci odpowiada to nie ma problemu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    Czyli korzystasz z zakresu 24-70 i kropka.
    MZ na DX to trochę wąsko (zwłaszcza w pomieszczeniach), ale jeśli taka ogniskowa Ci odpowiada to nie ma problemu.
    Teraz ja nie rozumiem, czemu na DX za wąsko, a na FX nie?

Domyślnie

Poczytaj sobie:
    http://www.fotopolis.pl/index.php?n=...owej-obiektywu

Domyślnie

Bo na FX 24mm obejmie 1,5 razy szerszy kadr (a powierzchniowo 2.25 razy więcej). Sprawdź jeszcze w EXIF czy patrzysz w dobrą rubrykę, bo tam podawane są dwie ogniskowe. Rzeczywiste i te przeliczone dla klatki 24x36mm.
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Obraz rzutowany na matrycę DX, jest 1,5 razy mniejszy niż ten na matrycy FX. Dotyczy to również obiektywów (kat widzenia), przy czym do puszki z matrycą DX możesz podpiąć obiektyw FX, ale nie na odwrót ( z wyjątkami, między innymi Twój N35mm dość ładnie kryje na matrycy FX).
    Na matrycy DX dostaniesz taki sam obraz z obiektywu 17-50mm, jak na matrycy FX z obiektywu 24-70; czyli podpinając obiektyw o ogniskowej 24-70 do matrycy DX otrzymasz ekwiwalent ogniskowej 24-70 x 1,5= 36-105 - czyli zakres od standardu do teleobiektywu, ale bez szerokiego kąta.
    Standardem dla matrycy DX jest ogniskowa 35mm, natomiast dla FX - odpowiednio 50mm; kąt widzenia tych ogniskowych i obraz rzutowany na matrycę jest bardzo podobny do kąta widzenia ludzkiego oka, dlatego napisałem, że 24-70 na matrycy DX to dość wąsko, zwłaszcza w pomieszczeniach (brak odejścia, zwykle za plecami masz ścianę).
    Tutaj masz jeszcze obrazek jaki jest kąt rzutowania na matrycę, zależnie od jej wielkości ( oczywiście ogniskowa i odległość nie ulegają tutaj żadnej zmianie).

żródło:http://galenphoto.blogspot.com/2011/...iksy-i-inne.html
    Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 17-01-2012 o 10:15

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów