Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: D80 Err

Domyślnie D80 Err

Dobry wieczór !

Przedwczoraj wziąłem do ręki po kilkumiesięcznej przerwie swój D80, jednak spotkałem się z niemiłą niespodzianką.
    Mianowicie od razu po włączeniu na wyświetlaczu pojawił mi się napis Err.
    Migawka w tym stanie strzela, jednak nie odczytuje z obiektywu parametrów ani nie zapisuje zdjęć na karcie.
    Przycisk otwarcia lampy i podniesienia lustra również nie odpowiadają.
    Jednak po przytrzymaniu podniesienia lustra i naciśnięciu spustu raz do kilku razy w stanie Err, aparat wraca do normy, odczyty są prawidłowe, lampa się otwiera.
    Po zrobieniu jednego zdjęcia - wszystko przebiega prawidłowo - aparat znów wraca w stan Err.

Przeczyściłem styki, sformatowałem ustawienia aparatu (z menu i przyciskiem pod gumą zabezpieczającą wejścia), naładowałem do pełna akumulator i sformatowałem kartę SD - jednak nic to nie pomogło.

Aparat identycznie zachowuje się z KITowym obiektywem Nikkor 18-55 i Sigmą 24-70.

Proszę Was o pomoc i liczę na Wasze doświadczenie.

Pozdrawiam,
    Jakub

Domyślnie

Miałem podobną sytuację, jednak wszystko sprowadziło się do wyciągnięcia baterii i resetu ustawień (nie pamiętam w jakiej kolejności). Tylko zapewne Err odnosi się do wielu Errorów...
    Posiadanie Nikona nie czyni fotografem. Czyni właścicielem aparatu marki Nikon.

Jestem właścicielem- na fotografa przyjdzie czas

Oszczędny w słowach Awatar SzMuD
    Miasto
    Rumia /k. Gdyni

Domyślnie

A masz Grip? , jesli tak to sprawdz bez niego
    Coolpix 4500 / D7100 + N17-55 + N35 + N55-200VR + SB-700

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez QU8A55 Zobacz posta
    Miałem podobną sytuację, jednak wszystko sprowadziło się do wyciągnięcia baterii i resetu ustawień (nie pamiętam w jakiej kolejności). Tylko zapewne Err odnosi się do wielu Errorów...
    Ani w jednej ani w drugiej kolejności nie pomogło.

Jest możliwość sprawdzenia, czego tyczy się konkretnie błąd ?
    Można dostać się do bardziej szczegółowych informacji na jego temat ? Jakiś numer, etc..

Cytat Zamieszczone przez SzMuD Zobacz posta
    A masz Grip? , jesli tak to sprawdz bez niego
    Nie - nie posiadam gripa.

Domyślnie

Moim zdaniem elektronika lubi byc caly czas podtrzymywana energia, nie jestem super specem od tego ale z moich doswiadzcen zauwazylem ze lepiej jednak elektronika sie broni majac zasilanie, moze zostaw na jakis czas puche w pelni naladowanym aku, byc moze plyta glowna ma jakies dodatkoe ogniwo podtrzymujace ktore wysiadlo po tak dlugim czasie nieuzywania.
    D700,D200, F100, F, F2, F3, EL, FE2, Nikkormat FT2, Nicca Tower, Canon A1, F1, FTb, Olympus E1, OM1, OM10, Kodak 35, Pentax SP2, ME, Ricoh KR, 500G, Fuji i ZenitE

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sprocket Zobacz posta
    Moim zdaniem elektronika lubi byc caly czas podtrzymywana energia, nie jestem super specem od tego ale z moich doswiadzcen zauwazylem ze lepiej jednak elektronika sie broni majac zasilanie, moze zostaw na jakis czas puche w pelni naladowanym aku, byc moze plyta glowna ma jakies dodatkoe ogniwo podtrzymujace ktore wysiadlo po tak dlugim czasie nieuzywania.
    To raczej nie to - bo biorąc aparat w rękę po tej przerwie miał on jeszcze ze 2 kreski baterii więc cały czas zasób energii jakiś był.

Domyślnie

ja miałem niestety podobny problem żeby nie powiedzieć, że taki sam próbowałem wszystkiego niestety pozostało mi wysłanie do naprawy. Polecam Adama Bieńka z Warszawy mi rozwiązał problem za 400 zł i dał 6 miesięcy gwarancji, czas naprawy 7 dni. Podłączył pod kompa czy też jakieś inne ustrojstwo powiedział jakie błędy aparat wyrzuca i czym to może być spowodowane, poda przybliżone koszta naprawy i za diagnozę nie bierze złotówki.
    D80 szkiełka Nikon 18-70; 50mm f/1.8; 70-210; SB-700 Filterki Cokin; tripod

Domyślnie

Hmm moze karta jest walnieta? Zobacz czy z inna dzieje sie tak samo, bo wlaczajac aparat on odrazu "wczytuje" karte pamieci.

Domyślnie

No niestety wymiana karty nic nie dała - tak samo pozostawienie aparatu z naładowanym aku nie pomogła.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów