Close

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 74

Domyślnie aparat analogowy- pomocy

hej wszystkim,
    jestem na nowa na forum więc jeżeli dubluje temat to z góry przepraszam.

Na co dzień robię zdjęcia dziadkiem nikonem d50, służy mi baardzo dobrze kolejny rok ale to nie temat mojego postu.
    Miałam przyjemność robienia zdjęć prakticą, niestety nie była moja i musiałyśmy się rozstać. Myślę o nabyciu analoga ale tu pojawia się problem, bo nie wiem jaki wybrać aby był najlepszy i żeby nie było większego problemu z doborem szkieł.

z góry dziękuję za rady

pozdrawiam i wesołych świąt
    karolina

Domyślnie

1. ile chcesz wydać
    2. czy chcesz mieć programy, automatykę, pomiar swiatła etc czy full manual ?
    Völkchlor

Rycerz
    Gość

Domyślnie

tanie, analogowe lustro
    jaki korpus
    pomoc w doborze analoga

dziś wybrałbym
    jak nikon z AF to F90x - tani, solidny, ma wszystko co powinna mieć analogowa puszka.
    jak całkowcie manualny to FM2

Domyślnie

pomiar światła-tak
    reszta może być manualna, w cyfrowym używam tylko manualnego.
    Z kasą tak rozsądnie, bo chciałabym jeszcze kupić z dwa szła no i myślę żeby popróbować z ciemnią domową dlatego budżet jest w jakiś sposób ograniczony

Domyślnie

Witaj wśród swoich, Carollajno
    Jeśli mało masz kasy to Nikon FM (solidny manual) lub Nikon FG / F-301: oba są również tanie, dobre, mają też automatyki (...których nie musisz używać, ale przydać się mogą...)
    Co do optyki: jesli lubisz stałki to zainteresuj się ogniskowymi 28 / 50 / 105 / 135, jeśli zoomy wchodzą w grę 28-85 i 70-210 /75-300 będą idealne
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

dziękuję baaardzo zaraz rozpocznę poszukiwania.

zdecydowanie jestem fanką tradycyjnej fotografii i w świecie ps nie bardzo umiem i chce się odnaleźć

a obiektywy jakiej firmy? bo właśnie znalazłam nikona fg body wiec jeszcze kwestia szkla
    Ostatnio edytowane przez carollajna ; 25-12-2010 o 19:56

Domyślnie

Powiedz ile chcesz wydać, bo ja na przykład wydaje na analogi nierozsądne pieniądze, jak większość chyba tutaj.

Jeszcze ładny avatar i zaraz się rzesza facetów do pomocy rzuci, gwarantuje Ci to, w tydzień poznasz każdy warty uwagi aparat od Daguerre'a

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez carollajna Zobacz posta
    Z kasą tak rozsądnie, bo chciałabym jeszcze kupić z dwa szła no i myślę żeby popróbować z ciemnią domową dlatego budżet jest w jakiś sposób ograniczony
    ale to nadal jest dość mgliste określenie, podaj jakiś zakres, bo każdy ma jednak inne wartości przypisane do hasła rozsądne. ja focę tylko na filmie wiec sa to dla mnie wyższe kwoty, a dla kogoś kto głównie na cyfrze i na filmie od swieta całkiem inne etc
    Ostatnio edytowane przez pastwisko ; 25-12-2010 o 21:32
    Völkchlor

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez carollajna Zobacz posta
    a obiektywy jakiej firmy? bo właśnie znalazłam nikona fg body wiec jeszcze kwestia szkla
    Mimo wszystko polecam oryginalne Nikkory. Dlatego że:
    - zdecydowana z nich jest doskonała optycznie
    - te obiektywy dobrze trzymają wartość i jeśli będziesz chciała/musiała je sprzedać, to niewiele stracisz
    - bez problemu (ale w ograniczonym stopniu) działać będą z Twoim D50
    - są one łatwe w serwisowaniu (czyszczenie/smarowanie/regulacja)

Jakie masz szkła do D50?
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

2 nikkory i 1 sigme.
    czyli rozumiem, że mocowanie w analogu i cyfrze sa takie same? i mogę nimi "mieszać".
    co do budżetu, to nie jest ściśle określony ale wiadomo, że im taniej tym lepiej aczkolwiek nie chce kupić badziewiu bo będzie tani

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów