Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Domyślnie Pomoc w doborze analoga

Jako, że to mój pierwszy post na tym forum chcę wszystkich serdecznie przywitać.

Jestem na etapie poszukiwania lustrzanki analogowej z szybkim AF. Budżet to max 400zł. Poszperałem po sieci i nie mogę znaleźć żadnego porównania szybkości działania AF np. w takim Nikonie F80 do obecnych puszek cyfrowych. Wcześniej posiadałem Pentaxa K200D i szybko z niego zrezygnowałem ze względu na badziewny AF, tak więc podstawowe pytanie : czy AF w nikonie F80 lub Dynaxie 7 dorównuje szybkością powiedzmy Nikonowi D40 ? Jeżeli tak to którą puszkę byście mi polecili do kwoty 400zł (fajnie jakby udało się z jakimś szkłem od razu kupić za tę kwotę). Na razie mam dwóch faworytów mianowicie : Nikon F80 i Minolta Dynax 7, choć bardziej stawiam na nikona, gdyż w przyszłości będę chciał dokupić cyfraka D90 do kompletu to i szkła by mi do niego pasowały.

Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Domyślnie

Witam,

nikon F90x - w moim subiektywnym odczuciu szybkość zbilżona do D3

Domyślnie

Nie znam szybkości AF z D40 ale Nikony F65, F70, F80 które miałem były szybsze niż D70 ale wolniejsze niż D200.

Domyślnie

Dzięki wielkie za odpowiedzi. Zainteresował mnie jeszcze jeden model, mianowicie Canon EOS 30v, ponoć canony pod reporterkę robione i zawsze szybkim af się szczyciły, ale parę cyfraków trzymałem w rękach i ergonomia tego kiepska była. Tak czy inaczej jeżeli ktoś miał styczność z tym modelem i może się wypowiedzieć o szybkości jego AF to też chętnie się dowiem. W specyfikacji tego canona widnieje : Focus points - 7 (in cross shape) - czy to oznacza że ma 7 punktów krzyżowych ?

PS. i jeszcze takie banalne pytanie,ale czytam i albo mi umknęło,albo nie znalazłem do tej pory....czy F80 ma silnik AF w korpusie czy będę musiał kupować szkła AF-S ?
    Ostatnio edytowane przez F670ES ; 05-11-2010 o 20:15

Domyślnie

F80 ma silnik AF

Domyślnie

Ok. To już ostatnie mam nadzieje pytanie, bo z Canona jednak raczej rezygnuje. Na co zwrócić uwagę przy zakupie Nikona F80 ? Czy są jakieś znane usterki ? Czy można się obawiać nieszczelności korpusu, tak że będzie prześwietlał kliszę ?

Rycerz
    Gość

Domyślnie

zachecam do zapoznania się z wątkiem F80 kontra F90x
    i kupienie prawdziwego aparatu [ czyli 90x ]

Domyślnie

Dzięki za linka. Wybór już padł i F80 kupione, może się trochę pośpieszyłem ale przestudiowałem różnice i chyba jednak F80 będzie dla mnie bardziej odpowiednie, a cenę zdaje się też niezła trafiłem bo za mniej niż 250zł. Obie puszki mają swoje niezaprzeczalne wady i zalety. Chodzą opinie, że F80 ma nieco szybszy AF od F90x no i w sumie zależało mi na w miarę lekkim sprzęcie. Wizjer w F80 nie będzie aż tak przeszkadzał bo do "manualnej" zabawy i tak planuje dokupić ME Super albo Olympusa Om-1n i jazda z M42 Póki co jedyny duży minus jaki widzę w F80 to zasilanie CR123A, ale można kupić ładowarkę i akumulatorki więc jakoś przeżyję.
    Jak już aparat dojdzie to zrobię test porównawczy autofocusa z nikonem d90 na tym samym obiektywie i dam znać tutaj. Może się komuś przyda dodatkowa opinia.

Wracając do pytań : na coś szczególnego mam zwrócić uwagę przy sprawdzaniu sprawności tego sprzętu ? I takie pytanko na przyszłość bo też nie jestem pewny : czy w F80 jest opcja wielokrotnej ekspozycji czy też potrzebna jest dodatkowa ścianka tylna tak jak w modelu F90x ? Jeżeli tak to jakie jest oznaczenie tej ścianki ?
    Ostatnio edytowane przez F670ES ; 05-11-2010 o 22:05

Zbanowany
    Miasto
    Księżyc

Domyślnie

F80 to fajna puszka, ale np. nie mierzy światła z starymi manualnymi Nikkorami, to jest chyba jej największy minus.
    Co do przypadłości F80 to chyba najbardziej znana to niesprawnie działający przełącznik zmiany rodzaju pomiaru światła. Zdarza się, że mimo przekręcenia przełącznika (swoją drogą, dość niewygodnego) pomiar się nie zmienia, trzeba na to zwrócić uwagę, patrząc w wizjer.
    Poza tym, super aparat.

Domyślnie

Tak jak pisałem wcześniej szkła akurat będę do F80 dobierał tak żeby z planowanym D90 w przyszłości śmigały, a do manualnych kupię coś innego. Choć nie ukrywam że idealnie by było gdyby F80 miała duży, jasny wizjer o 100% pokryciu kadru i pełną kompatybilność z M42 tak jak pentax Swoją drogą to 92% pokrycie kadru w F80 też trochę mnie martwi, ale pewno da się przyzwyczaić do tego z czasem.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów