Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Domyślnie problem z pierścieniami macro

Witam

Zacząłem zabawe z pierścieniami makro. Zwykłe manualne pierścienie + Nikkor 50mm 1.8D body D90
    No i mam taki problem,że zdjęcia mają na środku białą plamę lub całe są mleczno białe.
    Pezykład zdjęć http://www.labfoto.pl/dyna/myphotos....gid=38318;gt=u

Ta gumka była oświetlona lampką halogenową, mucha w świetle dziennym (pochmurnym) Ostatnie dwa po obróbce ale efekt kiepski.
    Robiłem na różnych przesłonach i czasach.Albo wychodzi ciemne lub mleczne.

Co robię źle ?

Pozdrawiam Piotr

Domyślnie

czy pierścienie w środku są czernione - bo jesli nie to może jakieś wew. odbicia?
    Pozdr. Darek
    D200|F70D|Naf-s:12-24/4,50/1.4|To:20-35/3.5-4.5,28-70/2.6-2.8,100/2.8|Zenitar16/2.8|SB-900/600|SlikPro700DX

Domyślnie

Pierścienie wewnątrz są czarne.Jedynie samo mocowanie obiektywu jest gołe aluminium.

Domyślnie

Pokaz fote tych pierscieni. To raczej ich wina.

Domyślnie

Chodzilo mi bardziej o wnetrze, ale moja wina, bo wyrazilem sie malo precyzyjnie.
    Ta flara mogla byc tez efektem uzywania filtra UV i to raczej takiego baaaaardzo taniego, ewentualnie palucha na tylnej soczewce, lub glebokiej rysy. Ja sam bawilem sie pierscieniami oraz soczewkami z nikkorem 50/1.8d i niczego podobnego nie uswiadczylem.

Domyślnie

Zdjęcia robione bez filtrów , szkła czyste i nowe (bez rys) . Bez pierścienie obiektyw robi fajne zdjęcia.
    Dodałem zdjęcia wnętrza pierścieni.Nie najlepsze bo ciemno już się robi.
    http://www.labfoto.pl/dyna/myphotos....gid=38319;gt=u

Domyślnie

One nie wygladaja na dokladnie wyczernione. Na tych fotach widac odblaski wewnatrz. Nie powinno ich byc. Mozesz ewentualnie pokombinowac z innym swiatlem albo reklamowac.
    Przyznam ci sie, ze tylko raz takie z bliska ogladalem, bo zbyt leniwy jestem, zeby zyc bez automatyki i przeniesienia przyslony (mialem kenko i bardzo zaluje, ze je sprzedalem). Pamietam, ze byl tam tez material, taki sam, jakim jest wyscielona komora lustra w aparacie. Tutaj tego nie widze.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

mam identyczny problem i też z 50 1,8.
    problem występuje szczególnie przy wszystkich pierścieniach zapiętych jednocześnie,
    pierścienie to Delta ze stykami.

przykłady

Domyślnie

Jak dla mnie to odblask od pierścieni, ja mam pierścienie wyścielone wewnątrz materiałem i nie ma takiego problemu.
    N. D810, D5100, N. 18-70 f3.5-4.5G, 24-70 f2.8, 50 f1.8G, 105 Micro
    SB-800, SB-900. Sy. 500mm f6.3,

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów