Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 41

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Panowie, czy udało Wam się wyjaśnić źródło tej "plamy"?

Te zdjęcia wyglądają ja moje. Mam identyczny efekt po podpięciu do D90 Heliosa z pierścieniami (jak u staroszc-a najgorzej jest po podpięciu wszystkich pierścieni - ok.50mm lub po przymknięciu przysłony powyżej 5,6). Identyczne zjawisko miałem przy użyciu "Panagor Auto Macro Conerter" wraz z Nikkorem 18-105. Wydawało mi się, że to odblaski od lampy, ale już przy podglądzie Live view wygląda to tak, jakby mała latarka na złość świeciła mi na centrum kadru.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jatin Zobacz posta
    Jak dla mnie to odblask od pierścieni, ja mam pierścienie wyścielone wewnątrz materiałem i nie ma takiego problemu.
    Powoli skłaniam się do zdania Jatin'a. W moich pierścionkach faktycznie brak wyściełania.
    Niedawno kumpel sprawił sobie identyczne, ale po wewn. stronie pierścieni jest głęboko-czarny materiał.
    Pozostaje albo reklamować, albo pomalować , tylko testu już nie zrobię przynajmniej na 50 1,8 bo go pogoniłem.

Domyślnie

Widzę, że temat umarł, ale pozwolę sobie podać mój sposób rozwiązania tego problemu - możliwe, że komuś też zadziała.
    Otóż rozwiązanie jest bardzo proste. Najprawdopodobniej są to odblaski, ale nie od wewnętrznych powierzchni pierścieni, ale pojawiające się na powierzchni przedniej soczewki. W przypadku mojego Heliosa 50/2 pomogło założenie na obiektyw dekielka z wyciętym małym otworkiem w jego centrum (o średnicy ok. 8mm) aby ograniczyć ilość światła na przedniej soczewce.
    Od tego momentu obiektyw nabrał nowego życia.

Domyślnie

Witam, jakie pierścienie polecacie do Nikona D5k i Nikkora 18-105 vr ?? Które mają wyłożone wnętrze materiałem, może ktoś coś polecić np. z Allegro ?? Z góry dzięki Pozdrawiam
    Nikon - przybora
    "Dobrym słowem można długo żyć. Dlatego dawaj je ludziom, gdy na to zasłużą.
    Bo potrzebują ludzkiej akceptacji. Bo bez niej trudno jest żyć."
    -M.Maliński

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Włocławek/Poznań

Domyślnie

Na allegro dyche taniej , oglnie chodzi o to żeby bagnety były metalowe ( nie tak jak w 18-105 ;P )
    A700, Sigma 100-300/4, MTO , troche CZJ
    Jednak (S)tara miłość nie rdzewieje

Domyślnie

Mam pytanie, zakupiłem pierścienie, ale nawet jak założę najmniejszy to mam ciemne zdjęcia. I ciemno w wizjerze. Uzywam Nikkor 105 VR macro.
    Jakieś rady lub linki jak robić zdjęcia z pierścieniami?

N. D810, D5100, N. 18-70 f3.5-4.5G, 24-70 f2.8, 50 f1.8G, 105 Micro
    SB-800, SB-900. Sy. 500mm f6.3,

Domyślnie

Podziękował
    ale coś mi ta stronka nie działa
    Ostatnio edytowane przez pinokio ; 24-09-2010 o 23:51

Domyślnie

Polecam www.google.pl
    To, co widzisz, to niestety normalny objaw, dlatego lepiej stosowac jasne szkla. Kiedy domkniesz przyslone, np. podgladajac GO, tez masz ciemniejszy obraz. Tu masz permanentne przyciemnienie.
    Lapanie ostrosci - z waskim pierscieniem lub przy relatywnie malym wyciagu, mozna posilkowac sie AF-em do doostrzania. Potem to juz lepiej go wylaczyc, bo tylko baterie wykancza.
    Warto zaopatrzyc sie w statyw (napewno juz masz) i sanki. Z reki jest trudno nie poruszyc.
    Przy zoomikach zalozenie nawet waskiego pierscienia mocno skraca dystans. Megazoomy lapia ostrosc na przedniej soczewce lub wewnatrz obiektywu. Dlatego (znowu) stalki (jasne) sa bardziej wskazane.

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów