Close

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 81

Domyślnie Dylematy przy przesiadce na FX

Po ostatnim ślubie dojrzałem do przesiadki na FX i tu zaczęły się schody.
    Na sprzedaż idzie na pewno:
    -d90
    -sigam 18-50/2.8 hsm macro
    -sigma 10-20/3.5

Mam nadzieję, że z tego będę miał w portfelu ok. 4500. Do tego oszczędności 4000, razem mamy około 8500 zł. Nowe D700=7200, z tego odzyskam 10% ( z tym, że to może dopiero około lipca), czyli będzie mnie kosztowało 6500. W kieszeni zostaje około 2000.
    Ale... w torbie mam wtedy tylko trzy szkła: 35/1.8, 50/1.4 i 80-200/2.8 af-s. Jak widać brakuje mi czegoś szerokiego. Do tego jeszcze D300 i s8/3.5.
    I tu dylemat, kilka wariantów:
    1) sprzedać jeszcze D300 i samyanga 8/3.5, mieć wtedy około 5500, ale zostać tylko z jedną puszką, którą trzebaby robić zarówno śluby jak i domowe foty u cioci.
    1a) myśleć nad 24-70/2.8 af-s
    1b) zeniatr 16 i sigma 20(24)/1.8 i może Tamron 28-70/2.8.
    1c) Sigam 24-70/2.8 i może jakiś dobry fisz, albo szeroki, za około 2000.
    1d) dokupić D50, żeby było na użytek domowy i ewentualny ( bardzo ewentualny) backup jakby co. Do tego zostaje około 4500 na szkła. Albo 24-70 af-s, albo S24-70/2.8 hsm i zenitar 16.
    2) zostawić D300 i samyanga, mając w kieszeni 2000 i dodziergać na Sigmę 20/1.8. Miałbym wtedy w torbie tylko stałki ( poza 80-200, ale to specyficzne szkło na ślubach). Samych stałek trochę się boję- nie czuję się na tyle pewnie w reportażu.
    3) polować na używkę D700, ale skoro nowe będzie mnie kosztowało 6500, to nie wiem czy opłaca się używkę.

4) i tu Wasza propozycja

Z zakupami bardzo się nie śpieszę, ale z drugiej strony nie chcę mieć pustki w torbie, gdyby się jakieś zlecenie trafiło.
    Wariant ekonomiczny mile widziany, bo muszę kiedyś w końcu na auto uzbierać
    Liczę na Wasze sugestie co do sprzętu, a także porady co do pozostawienia sobie tylko jednej puchy, szczególnie przy prawie samych stałkach.
    Ostatnio edytowane przez emet_b ; 14-04-2010 o 22:20
    "Nie chcieć to znaczy chcieć nie chcieć." Mundek

Domyślnie

A może zrób tak :
    Sprzedaj : D300, Sy 8/3.5, S18-50, S10-20, N35 1.8 będziesz miał ok. 7200zł. + 4000 oszczędności daje 11,2 k zl. odejmując 7200 zl zostaje ci 4000zl.
    Masz w takim przypadku D700, D90, N50 1.4, N80-200/2.8. i 4000zl. Jak mówiłeś brakuje szerokości, tak więc bym kupił : 16-35 f/4.
    Na D700 podpięte 16-35 w reportażu jak znalazł, a na D90 50 1.4 jako krotkie tele (portret z tego wyjdzie) ew. 80-200.
    Kombinacji masz wiele ale nikt lepiej niż ty nie zna twoich predyspozycji...

Domyślnie

nie chcę d90- nie lubię tej puszki z jednego powodu- robi zdjęcia bez potwierdzenia ostrości, co mnie do szału doprowadza, dodatkowo nie używam w ogóle 50 na ślubach pod dx- ni w ząb nie widzę dla niej zastosowania w tym aspekcie.
    16-35/4- nie za ciemno?

Domyślnie

A po co sprzedawać? Panie, rozdawnictwo teraz kwitnie, bierz Pan dotację z UP i idź na całość. 4k za ZUS na rok Pan odłożysz, a sprzęt będzie.

Nie chcę, aby to zabrzmiało pejoratywnie, po prostu mam znajomych, którzy pozakładali firmy 'krzaki' aby kupić sobie zabawki - dosłownie, więc - do diabła - czemu Ty byś nie miał sfinansować sobie sprzętu
    Niestety już nie fotografuję, gdyż każdy jest lepszy ode mnie, ale miło mi pozostać w sympatycznym gronie

Domyślnie

nie chcę zakładać firmy tylko dla sprzętu.
    Mam możliwość zatrudnienia w studio, więc firma mi na nic- założę jak naprawdę będę chciał.

Domyślnie

Możesz przez rok rozliczać się ze studiem na podstawie fvat.
    Niestety już nie fotografuję, gdyż każdy jest lepszy ode mnie, ale miło mi pozostać w sympatycznym gronie

Domyślnie

Mam podobnie. Normalnie same dylematy przez to FX na ktore to planuje sie przesiasc w najblizszych tygodniach.

Bedac na Twoim miejscu zastanowilabym sie nad zesatwem 1b - brzmi b. sensownie. Wszystkie 3 szkla, dadza rade na slubach, bez klopotu. Dodatkowo masz przeciez jeszcze 50 1.4 i 35 1.8, wiec sumujac mialbys rybe, sigme 20 1.8, potem 35 1.8, 50 1.4 i dla spokoju jeszcze 28-70. Ahh no i tele, rzecz jasna.
    Skoro sam piszesz, ze boisz sie samych stalek - nie pchaj sie w nie, i miej tego 28-70. Sam z czasem zobaczysz czy czesciej uzywasz 35tki i 50tki, czy zooma.
    Nie wiem, czy nie rozwazylabym jeszcze jednak sprzedania d300 i samyanga i za te pieniadze kupienia jakiegos sensownego szkla. Czy naprawde potrzebujesz 2 puszki? Az tak potrzebna Ci druga do zdjec rodzinnych?
    Uzywka d700 - pomysl bez sensu, jezeli faktycznie nowe bedziesz mial za 6500.
    A jezeli chodzi o cos szerokiego, moze tamron 17-35? Podobno dobry stosunek ceny do jakosci. Albo w tym samym zaresie, ale ze stalym swiatlem - nikkor, tyle, ze sporo drozszy. Osobiscie sama planuje tamrona jako szeroki kat pod fx.
    d700

Domyślnie

ano właśnie, łatwo nie jest, ale cieszę się mimo wszystko, że nie jestem osamotniony w tych przemyśleniach

kolega Bartello podsynął mi jeszcze jedną opcję. 16-35/4 jest stosunkowo drogi, wolałbym już chyba "stanąć na głowie" i zainwestować w zestaw D700+17-35/2.8. Mam wtedy dobry zestaw na start.
    Z drugiej strony Tamron 17-35 duuuużo tańszy- muszę o nim poczytać. Do tego wziąłbym sigmę 20/1.8 i może T28-75/2.8, ale to już chyba rozmienianie się na drobne- wolałbym jedno/dwa ale porządne szkła.

Co do stałek- coraz bardziej się do nich przekonuję i wiem, że ostatecznie na nich będę pracował bo dają dużo ładniejszy obrazek. Najbardziej będzie mi brakowało szerokiego zooma, właśnie takiego 17-35.

Czekam na inne propozycje
    aha- body "rodzinne", przydałoby się, bo druga połowa uwiecznia prawie każdy dzień z życia naszego synka, a d700 to ona będzie się bała i mnie będzie go żał.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez emet_b Zobacz posta
    Ale... w torbie mam wtedy tylko trzy szkła: 35/1.8, 50/1.4 i 80-200/2.8 af-s. Jak widać brakuje mi czegoś
    no i nad czym to dylematować dokup np. Nikkora 20/2.8 i nic Ci wiecej nie potrzeba

Domyślnie

Na kilku ślubach używałem tamrona 17-35, złego słowa o nim nie powiem w takim zastosowaniu. A kosztuje ~1tys zł. Dokup do tego co masz i do roboty
    dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów