Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Domyślnie Statyw do D90 + Sigma 18-250. Jaki?

Zastanawiam się nad porządnym statywem do takiego zestawu. Uważam, że będzie to akcesorium, które wykorzystam, ponieważ interesują mnie panoramy i zdjęcia nocne.

Oglądałem parę egzemplarzy i na mój gust to porządne stelaże zaczynają się od mniej więcej 400PLN.
    Mimo wszystko podejrzewam, że i za taką cenę mogę się naciąc na zwykły badziew..:/

Czego używacie i co możecie polecic?
    Sometimes You have to run, before You can walk...

Domyślnie

slik AMT pro 500 dx, polecam. Stosunek cena-jakość chyba najlepsza. Oglądnij też Velbony, ja oglądałem ale ciesze się iż kupiłem slika. Pozdr
    Zbędny

Domyślnie

Jak powyżej polecam SLIK 500 DX, lub tańszy Velbon Sherpa 600 R (model pomiedzy SLIKiem 300 DX a 500 DX). SLIKi są z AMT (aluminium-magnez-tytan). Jedne z najlepszych statywów obok Benro, Manfrotto i Velbon
    D80+18-105 VR | Nissin Di 622 | Velbon 600R | Akcesoria (Hoya, Hama, Lowepro)
    www.fotoryzacja.pl
    TOTAL BEGINNER

Domyślnie

widze, że SLIK 500 DX nie ma szybkiego montażu, a to chyba gorzej? Wydaje mi się, że porządny szybki montaż będzie bardzo praktyczny. To, co jeszcze jest dla mnie ważne to haczyk na ustabilizowanie całości statywu oraz poziomice wpomagające pozycjonowanie aparatu.

Domyślnie

Slik 330dx lub sherpa 600r.

Domyślnie

slik jest stabilny na tyle ze nie ma potrzeby jego dociążania, jak porównasz go sobie ze statywami z haczykiem za 70-100 zł to będziesz wiedział o co chodzi, a z szybkim montażem nie wiem co masz na myśli, ja mam płytke na stałe w aparacie i w miare potrzeby wpinam i zabezpieczam i gotowe. A poziomnice to zbędny gadżet, nigdy nie wykorzystywałem tego. Masz linie pomocnicze w wizjerze to powinny Ci wystarczyć. No chyba, że chcesz być super pro to polecam Benro, Manfrotto ale ich cena podejrzewam, że Cię zniechęci. Pozdrawiam
    Zbędny

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymonvader Zobacz posta
    slik jest stabilny na tyle ze nie ma potrzeby jego dociążania, jak porównasz go sobie ze statywami z haczykiem za 70-100 zł to będziesz wiedział o co chodzi, a z szybkim montażem nie wiem co masz na myśli, ja mam płytke na stałe w aparacie i w miare potrzeby wpinam i zabezpieczam i gotowe. A poziomnice to zbędny gadżet, nigdy nie wykorzystywałem tego. Masz linie pomocnicze w wizjerze to powinny Ci wystarczyć. No chyba, że chcesz być super pro to polecam Benro, Manfrotto ale ich cena podejrzewam, że Cię zniechęci. Pozdrawiam
    No właśnie przez szybki montaż rozumiałem statyw z płytką montażową. Cesny takich super pro statywów zdecydowanie mnie zniechęcają, wręcz odrażają;]

Velbon Sherpa 600R prezentuje się super i pewnie coś takiego sobie sprawię.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Baldessarini Zobacz posta
    No właśnie przez szybki montaż rozumiałem statyw z płytką montażową.(...)
    Generalnie wymienne głowice posiadają szybko-złączki. Statyw sam w sobie nie posiada takowej, ponieważ brak mu głowicy. Statyw z głowicą zamontowaną na stałe to tak jakby pół statywy
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

naprawdę rozważ slika, też byłem zdecydowany na velbona, ale jak "pomacałem" jednego i drugiego to wolałem parę zł dołożyć i mieć lepsze.
    Zbędny

Domyślnie

mam slika pro 330dx i jestem zadowolony, tata pracuje w takiej fabryce to dorobił mi haczyk do dociążania ale mało z niego korzystam, bo rzadko jest potrzeba, on tam w tej wykręcanej części kolumny centralnej ma taką nakrętkę i tam jest dziurka, i spokojnie można tam dokręcić haczyk

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów