Close

Strona 49 z 100 PierwszyPierwszy ... 3947484950515999 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 481 do 490 z 995
    Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Podejrzewam lampę wbudowaną z której PK rzekomo pobiera jakieś info. Sprawdż w menu lampy wbudowanej jaki jest błysk, jesli iTTL to ustaw na M.
    To tylko taka hipoteza, bo u mnie w D300 mam na wbudowanej zatrzasnięte iTTL i PK z lampami studyjnymi działa poprawnie. Co jest istotne, moje PK jest na starym sofcie, nie wgrywałem nowego a mogli coś zmienić.

Domyślnie

ok dzieki za wskazówkę. Sprawdze to dzisiaj wieczorem i dam znać na pewno.
    w moim PK najnowszy soft już był w momencie zakupu - wiec nie mam możliwości sprawdzenia czy na starym było by wszystko ok
    Ostatnio edytowane przez Pelo ; 11-06-2013 o 13:54

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pelo Zobacz posta
    no to ja mam pytanie w takim razie - mam PK i o to co mój wyprawia - jesteście to jakoś w stanie sensownie wyjaśnić ???
    - wszystko wyszło przy testach do których potrzebny był mi czas 1/4000 i przysłona 8 - na takich parametrach są zrobione poniższe zdjęcia testowe. Na pierwszym tylko Q DP R+600 przez BD srebrnego 70 cm z założoną szmatą - centralne na wprost "Helgi" , na drugim dołożone dwie kontry - Q R+300 i Fomei 400 - obydwie przez stripy + na tło ...... jakas studyjna bo nie pamiętam jaka przez zwykły garnek z założnoym niebieskim filtrem. Lampy w drugim przypadku na max mocy. Nie ważne jakie parametry ustawiałem zawsze przy pionowym kadrze z prawej strony pojawia się jaśniejszy pas - tak jak by z lewej było niedoświetlone. Probowałem tego samego z D300 i jaśniej było przy kadrze pionowym z lewej strony ????? - czyli tak jak by migawka pracowała odwrotnie w moim D700 w stosunku do D300.
    Ma ktoś jakieś sensowne wytłumaczenie??? Oczywiście w body ustawione na FP, świeże naładowane baterie aku w nadajniku i odbiorniku, najświeższy soft w PK i zachowuje sie on wizulanie prawidłowo ( kontrolki migają tak jak powinny)
    Lampa głowna wyzwalana z odbiornika PK a pozostałe na drugim zdjęciu z fotoceli.
    To już chyba wszystkie informacje które nasunęły mi się do głowy - ale jak czegoś nie podałem to pytajcie.
    Oczywiscie mogę zareklamowac PK - ale ciekawi mnie co jest grane - skoro przejrzałem cały wątek na Nikoniarzach i nikt się nie skarżył na podobne zachowanie PK z lampami studyjnymi.....
    aaaa jeśli znajdziecie jakieś błedy ortograficzne w powyższym wpisie to przepraszam

(...)
    To co widzisz, to najprawdopodobniej efekt spadku jasności lampy, w wyniku wygaszania palnika.
    Lamelki migawki poruszają się z góry do dołu, a zdjęcie na matrycy jest do góry nogami, więc najpierw jest naświetlana dolna część zdjęcia.
    PK działa poprawnie i masz włączone autoFP, bo dół zdjęcia jest naświetlony.

Temat gradientu ze światła lampy był już przerabiany w tym temacie wcześniej, z tym że z tego co mówili i sprawdzili już tutaj, to z Q DP600 nie takich problemów.
    Co do słabszych lamp - to wiadomo, że problem z gradientem występuje.

Co by sprawdzić, że to na pewno jest problem powyższego, sprawdź, czy przy wydłużaniu czasu migawki, gradient się zmniejsza - jeśli tak, to są 2 lekarstwa:
    1) lampy studyjne dostosowane do krótkich czasów migawki (nie z krótkim czas błysku)
    2) oświetlenie ciągłe.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pelo Zobacz posta
    ok dzieki za wskazówkę. Sprawdze to dzisiaj wieczorem i dam znać na pewno.
    w moim PK najnowszy soft już był w momencie zakupu - wiec nie mam możliwości sprawdzenia czy na starym było by wszystko ok
    Jest jeszcze taka opcja, że PK pamięta ustawienia z poprzedniej lampy (systemowej ustawionej w iTTL). Miałem taki przypadek (w przypadku lamp systemowych), że bez sprawdzenia ustawień na lampie (na bank miałem ustawione iTTL) zamontowałem ja na PK i zrobiłem szybką serię. Dopiero pózniej okazało się, że lampa pobrała wcześniejsze uistawienia z PK i uruchomiła się w trybie iTTL BL. Oczywiście zdjęcia miałem niedoświetlone i teraz kilka razy sprawdzam co jest na wyświetlaczu, zanim zacznę focić.
    Oczywiście w lampach studyjnych nie ma możliwości pracy w iTTL, ale jeśli PK ma rzeczywiście zafiksowany iTTL, i body otrzymuje info z PK o tym, że lampa pracuje w iTTL to tłumaczyło by to informację z exifu i gradiend na zdjęciach.
    W takim przypadku można zapiąc na PK systemówkę, ustawić ją w tryb M i zrobić kika klatek. Następnie wyłączyć i zdemontować zestaw, zmontować i uruchomić go ponownie, sprawdzając czy lampa uruchomi się w trybie M. Jeśli tak - sprawdzić jeszcze raz na lampach studyjnych i to co jest zapisane w exifie.

Domyślnie

ok - to też sprawdze na 100% - tym bardziej że skoro QDP600 u wszystkich działa prawidłowo...... to u mnie też powinno

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Nie tylko QDP600, ostatnio robiłem na Quantuum R+300 i też nie było żadnych problemów z FP; PT 200 - nie pamiętam czy używałem z PK, ale wygląda na to że wszystkie Quantuum'y (przynajmniej te budżetowe) działają z krótkimi czasami.
    * Trzeba by stworzyć jakiś słowniczek skrótów, bo poczatkujący pogubi się w naszych postach na amen

Domyślnie

to dla ułatwienia:
    - PK - Pixel King - nadajnik odbiornik - czyli zestaw
    - PW - Pocket Wizard - nadajnik odbiornik - czyli zestaw
    - QDPR+600 - Quantuum Dual Power R+600
    - R+300 - Quuantum R+300
    - FP - synchronizacja z krótkimi czasami naświetlania ( określnie w Nikonie) - czasy powyżej 1/250 - jak coś namotałem to poproszę żeby admin poprawił
    - PT200 - Quuantum PT200

to chyba tyle najważniejszych skrótów - chociaż uważam że jeżeli ktoś prześledzi wątek od początku to wszystkie te skróty były wcześniej wyjaśnione.

Mam jeszcze jedno pytanie Art Erie- QDPR+600 testowałeś z zasilania 230 czy z baterypacka, z zapalonym pilotem czy wyłączonym - nie jestem specem z elektorniki ale może gdzieś tutaj jest problem. Ja testowałem z 230 + załączony pilot. Najdziwniejsze jest to że zdjęcia z tego mojego wątku - czyli plenerowe - były robione QDPR+600 z batery packa - no bo wiadomo - i nie zauwazyłem tego gradientu. A czasy używane przeze mnie to własnie między innymi 1/4000.
    Ostatnio edytowane przez Pelo ; 11-06-2013 o 15:01

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

QDPR+600 używałem w plenerze (o ile sobie przypominam, to przy zasilaniu z baterii nie ma możliwości włączenia pilota z powodu oszczędzania energii). W pomieszczeniu QDPR+600 używałem jedynie z BD 70cm, choć zwykle jest ona dla mnie zabyt mocna i stosuję R+300.
    W zasadzie to lamp bym nie podejrzewał, zwłaszcza w sytuacji o której piszesz przy okazji zdjęć plenerowych.
    Zastanawia mnie jedynie informacja z exif, w przypadku lamp studyjnych ( nie wiem czy u wszystkich) mam info o braku użytej lampy (co jest oczywiste, bo skąd body ma wiedzieć o lampach ?). W Twoim przypadku zapis w exifie wskazuje na to, że body wykrywa światło odbite, czyli pracuje w iTTL ( efekt gradientu jest w takim przypadku oczywisty).
    Z kolei informacje o lampie w body mogą pochodzić z menu lampy wbudowanej ustawionej w iTTL ( o ile PK pobiera takowe z body ), lub z na odwrót - to PK ma zafiksowane podłączenie do lampy iTTL i taką informację przekazuje do body.

Domyślnie

Zrobiłem Piotrek testy o jakie prosiłeś. Tu przykład z Powerluxa 600 lekko niedoświetlone zdjęcie białej ściany.

Lampa z garnkiem po mojej lewej stronie ok 3,5m do ściany. Jpg z puszki, czas synchronizacji 1/320, czas 1/6000, przesłony 6,3 do 11.
    Wszystkie testowe fotki do pobrania z dropboxa (w folderze też błyskane Quantumem PT200 i PT300 pełna moc)

https://www.dropbox.com/sh/hzdotocylqqrilt/6fZVodDigW

Mnie podczas ostatniej "sesji" pixele wywinęły taki numer:

Przez chwilę wcale nie wyzwalały błysków. Zmieniłem soft i kabelek pomiędzy lampą, a odbiornikiem. Rozpadł mi się też w rękach szybkorozkładany softbox , ale to chyba nie ma związku z pixelami
    Czekam na możliwość przetestowania "w boju".
    Ostatnio edytowane przez witus ; 11-06-2013 o 21:29
    Nikon

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Przejrzałem exify swoje i innych zdjęć z zastosowaniem PK, coś mi się widocznie pomieszało bo we wszystkich przypadkach jest info "wykryto światło odbite", więc to jest błędny trop.
    Dzisiaj jestem zajęty, ale jutro coś pogłówkuję, może coś wymyślę.

Strona 49 z 100 PierwszyPierwszy ... 3947484950515999 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów