Close

Strona 50 z 100 PierwszyPierwszy ... 40484950515260 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 491 do 500 z 995

Domyślnie

hmmmmmm ciągnąc temat - dzisiaj udało mi się dalej potestować i:
    - żeby wyeliminować samego PK - założyłem na sanki w body SB600 - na jej wyświetlaczu pojawił się znaczek FP - ustawiłem palnik lampy w kierunku fotoceli QDPR+600 i zrobiłem zdjęcie kadrowo takie jak te które wcześniej wstawiłem - efekt - a właściwie brak efektu - dokladnie tak jak powyżej - czyli przy pionowym kadrze jego prawa strona jaśniejsza i stopniowo coraz ciemniej przechodzi do lewej strony. Parametry ekspozycji - tak jak poprzednio - 1/4000 f8 iso 400 - co więcej - zrobiłem ten sam test dodatkowo na lampach studyjnych Fomei 400 i QR+300 ( nie dual power) - i niezmiennie dalej było to samo. Zrobiłem również te same testy cały czas na tych samych parametrach zakładając PK na sanki SB600 - i generalnie cały czas efekt ten sam
    Ktoś ma jakiś pomysł - bo zostają mi tylko dwie opcje - których akurat dzisiaj nie byłem w stanie sprawdzić - albo coś jest nie tak z moim D700 albo lampy studyjne które mam mają zbyt słabe parametry.
    Dla informacji - żeby wykluczyć jakiekolwiek lewe ( zastane ) światło - które mogłoby zakłucać rozkład światła w kadrze - zrobiłem zdjęcie na powyższych parametrach bez użycia lamp - i tak jak być powinno - klatka zarejestrowała się całkiem czarna
    Oczywiście przy ustawieniu body do kadru poziomego - jaśniejsza część pojawiła się na dole.
    Przyznam się że pomysły mi się już wyczerpały - a nie jest dla mnie rozwiązaniem korygowanie tego w postprocesie - dla mnie to półśrodek...
    nie ukrywam że zmieniałem obiektywy......., podłączałem R+600 do baterypacka......., robiłem jeszcze kilka dziwnych zabiegów - np wyspiewałem mantre etc - cały czas nic
    Ostatnio edytowane przez Pelo ; 12-06-2013 o 20:51

Domyślnie

U mnie na powerluxach 500 i 1000Ws, Quantum 300 i 600Ws Dual Power d700 z PK chodzą od 30s do 1/8000 i 1.4 do f32. Naświetla się cały kadr tak jak należy, w plenerze też nie marudzą.

Trudno mi ustosunkować się do wszystkich wcześniejszych wypowiedzi więc jak ktoś chce coś dokładnie sie dowiedzieć co i jak z mojego doświadczenia to pytajcie.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Trudno tak na odległość znależć przyczynę braku synchronizacji. Napisałem PW do Sapphiron'a, z prośba o głos w wątku. Z tego co wiem używa PK ze studyjniakami, zobaczymy jakie lampy i jakie wersja softu, może uda się znaleść wspólny mianownik dla tego problemu. Do tej pory można było to zwalić na zbyt wypasione lampy, ale jeśli myk nie działa u jednych, a działa u drugich na takich samych lampach, to pies jest gdzie indziej pogrzebany
    Edit

Cytat Zamieszczone przez Sapphiron Zobacz posta
    U mnie na powerluxach 500 i 1000Ws, Quantum 300 i 600Ws Dual Power d700 z PK chodzą od 30s do 1/8000 i 1.4 do f32. Naświetla się cały kadr tak jak należy, w plenerze też nie marudzą.

Trudno mi ustosunkować się do wszystkich wcześniejszych wypowiedzi więc jak ktoś chce coś dokładnie sie dowiedzieć co i jak z mojego doświadczenia to pytajcie.
    Napisz jakiej wersji softu używasz do PK

EDIT

Dzięki za szybki odzew

Domyślnie

Sapphiron wstaw proszę zdjęcie białej sciany niedoświetlone o działkę, z parametrami o jakich mówi Pelo. Kto korzysta z kingów niech zrobi taki test.
    Nikon

Domyślnie

Wersja oprogramowania najnowsza którą znalazłem na stronie PK

Białej ściany nie mam ani jednej

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Pelo i witus chyba możecie spróbować wgrać sobie nowy soft, jeśli nie pomoże pozostaje tylko wymiana PK.

Domyślnie

dokladnie - tak jak Artur pisze - najbardziej miarodajny test to klatka na opisanych przeze mnie parametrach w pomieszczeniu - albo białe tło, albo biała ściana - przypomne - 1/4000 f8 ja ustawiałem iso 400 tak żeby naświetlić prawidłowo kadr - i umnie ewidentnie widać to co widać - wg mnie nie trzeba niedoświetlać kadru żeby było widać gołym okiem. Lampa studyjna na wprost ściany - tak na prawde nie ma znaczenia czy przez modyfikator czy bez. Myślę że nie ma też chyba znaczenia czy pełna klatka....
    tak jak pisałem wyżej i ja i Artur chyba też - mamy obydwaj najnowszy soft w PK

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pelo Zobacz posta
    [...]tak jak pisałem wyżej i ja i Artur chyba też - mamy obydwaj najnowszy soft w PK
    Tu nie chodzi o to czy soft jest w wersji pierwszej, czy drugiej. Ja mam wersję pierwszą i nic nie zmieniałem, Sapphiron aktualizwał do ver.2 i nam działa wszystko poprawnie. Błąd może dotyczyć nie oprogramowania, a jego błędnej aplikacji podczas produkcji PK. Jeśli wymiana softu nie pomoże, pozostaje już tylko kwestia złej jakości podzespołów, czyli PK do wymiany.

Domyślnie

no dobrze - ale pomijając PK - jak wytłumaczyć to że bez PK błyskając systemówką która obsługuje FP w cele studyjnej efekt jest taki sam ????

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pelo Zobacz posta
    no dobrze - ale pomijając PK - jak wytłumaczyć to że bez PK błyskając systemówką która obsługuje FP w cele studyjnej efekt jest taki sam ????
    może coś z lampą nie tak w takim razie?

Strona 50 z 100 PierwszyPierwszy ... 40484950515260 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów