Close

Pokaż wyniki od 471 do 480 z 716

Widok wątkowy

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    swiatlo
    Gość

Domyślnie Wasze ulubione przepisy kulinarne

Moi drodzy, właśnie zauważyłem wątek "Najdziwniejsze potrawy", więc przyszedł mi do głowy ten wątek.
    Kuchnia i dobre jedzenie to jedna z niewielu przyjemności jakie mi jeszcze zostały. Poza fotografowaniem i świętym spokojem. Nawet seks z wiekiem odchodzi na dalszy plan
    Dobre jedzenie to podstawa życia. Dobre jadło dobrze przyrządzone rozjaśnia najgorsze dni i wypogadza najgorsze humory. Do tego dobry napitek i natchnienie do fotografowania, i nie może być lepiej.

Jakie jadło jest moim ulubionym? No więc różne próbowałem. Nienawidzę kuchni chińskiej, ale uwielbiam tajską i hinduską. Curry jest moją ulubioną przyprawą.
    Kocham kuchnię arabską opartą na humusie, baraninie i różnego rodzaju octach. Do tego herbata miętowa i wino koszerne.
    Świetna jest kuchnia północno-amerykańska, a zwłaszcza z Northwest. Czerwony łosoś z ruszta, albo wpół upieczona wołowina z grilla, podana z ryżem i parowanymi warzywami to specjalność tej kuchni.
    Jednak najlepsza dla mnie wciąż pozostaje kuchnia polska. Dobry, soczysty i treściwy bigos z ziemniakami to wciąż niedoścignione danie bijące na głowie wszelkie kuchnie światowe. Albo pierogi ruskie po zamojsku gdzie do farszu z sera i ziemniaków dodaje się także odrobinę mięty. I to ze skwareczkami.

Na koniec dam przepis na curry. Prosto od znajomego nepalczyka. Wytestowany i znakomity.
    Przepis opiera się na 1 kg drobno posiekanego kurczaka.
    Użyj dużej półkolistej patelni.

1. Zasmaż na oleju oliwkowym posiekany czosnek, posiekaną cebulę i odrobinę imbiru. Czosnku powinno być dwie pełne łyżki stołowe, podobnie cebuli, natomiast imbiru tylko łyżeczka.
    2. Kiedy czosnek, cebula i imbir się zarumienią, dodaj posiekanego na drobną kostkę kurczaka. Nepalczyk mówi że dobre są też kawałki kurczaka z kościami, podobno kości dodają smaku. Nie wiem, nie robiłem z kościami.
    Zamiast kurczaka można też użyc posiekaną chudą wieprzowinę. Inne mięsa - jak wołowina czy indyk - się nie nadają.
    3. Podsmaż całość aby kurczak się z wierzchu ściął. Kiedy kurczak jest z wierzchu biały, dodaj dwie pełne łyżki stołowe ostrej curry, trochę posiekanego szczypiorku, małą puszkę pasty pomidorowej oraz wlej jeden kieliszek soku sojowego - jakieś 75ml.
    4. Zasmaż, przykryj, zmniejsz ogień i podduś przez jakieś 20 minut aby kurczak był gotowy do jedzenia.
    5. W międzyczasie w ryżowniku zrób biały ryż. Najlepiej jaśminowy. Najlepsza proporcja to jednostka objętości ryżu na dwie jednostki wody. Uwaga ważne - nie solić ryżu! Kurczak jest wystarczająco ostry, więc ryż powinien być całkowicie neutralny. Nie wrzucać ryżu na gorącą wodę ale na zimną i razem tak zagotować w ryżowniku.
    6. Kiedy kurczak się wystarczająco poddusi i jest już gotowy, dodaj do patelni kilka drobno posiekanych pomidorów oraz całą puszkę mleczka kokosowego. Na oko to powinno być 1/3 litra. Chodzi o to aby dać kurczakowi konsystencję sosu oraz aby mleczkiem zneutralizować ostry smak curry z imbirem.
    7. Zagotować całość, zmniejszyć ogień i znowu przez parę minut poddusić.

Podawać z ryżem. Najlepiej popijać zimną wodą.

Z niecierpliwością czekam na Wasze unikalne przepisy.
    Ostatnio edytowane przez swiatlo ; 14-01-2010 o 02:03

Uprawnienia umieszczania postów