Close

Strona 1 z 72 1231151 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 716
    swiatlo
    Gość

Domyślnie Wasze ulubione przepisy kulinarne

Moi drodzy, właśnie zauważyłem wątek "Najdziwniejsze potrawy", więc przyszedł mi do głowy ten wątek.
    Kuchnia i dobre jedzenie to jedna z niewielu przyjemności jakie mi jeszcze zostały. Poza fotografowaniem i świętym spokojem. Nawet seks z wiekiem odchodzi na dalszy plan
    Dobre jedzenie to podstawa życia. Dobre jadło dobrze przyrządzone rozjaśnia najgorsze dni i wypogadza najgorsze humory. Do tego dobry napitek i natchnienie do fotografowania, i nie może być lepiej.

Jakie jadło jest moim ulubionym? No więc różne próbowałem. Nienawidzę kuchni chińskiej, ale uwielbiam tajską i hinduską. Curry jest moją ulubioną przyprawą.
    Kocham kuchnię arabską opartą na humusie, baraninie i różnego rodzaju octach. Do tego herbata miętowa i wino koszerne.
    Świetna jest kuchnia północno-amerykańska, a zwłaszcza z Northwest. Czerwony łosoś z ruszta, albo wpół upieczona wołowina z grilla, podana z ryżem i parowanymi warzywami to specjalność tej kuchni.
    Jednak najlepsza dla mnie wciąż pozostaje kuchnia polska. Dobry, soczysty i treściwy bigos z ziemniakami to wciąż niedoścignione danie bijące na głowie wszelkie kuchnie światowe. Albo pierogi ruskie po zamojsku gdzie do farszu z sera i ziemniaków dodaje się także odrobinę mięty. I to ze skwareczkami.

Na koniec dam przepis na curry. Prosto od znajomego nepalczyka. Wytestowany i znakomity.
    Przepis opiera się na 1 kg drobno posiekanego kurczaka.
    Użyj dużej półkolistej patelni.

1. Zasmaż na oleju oliwkowym posiekany czosnek, posiekaną cebulę i odrobinę imbiru. Czosnku powinno być dwie pełne łyżki stołowe, podobnie cebuli, natomiast imbiru tylko łyżeczka.
    2. Kiedy czosnek, cebula i imbir się zarumienią, dodaj posiekanego na drobną kostkę kurczaka. Nepalczyk mówi że dobre są też kawałki kurczaka z kościami, podobno kości dodają smaku. Nie wiem, nie robiłem z kościami.
    Zamiast kurczaka można też użyc posiekaną chudą wieprzowinę. Inne mięsa - jak wołowina czy indyk - się nie nadają.
    3. Podsmaż całość aby kurczak się z wierzchu ściął. Kiedy kurczak jest z wierzchu biały, dodaj dwie pełne łyżki stołowe ostrej curry, trochę posiekanego szczypiorku, małą puszkę pasty pomidorowej oraz wlej jeden kieliszek soku sojowego - jakieś 75ml.
    4. Zasmaż, przykryj, zmniejsz ogień i podduś przez jakieś 20 minut aby kurczak był gotowy do jedzenia.
    5. W międzyczasie w ryżowniku zrób biały ryż. Najlepiej jaśminowy. Najlepsza proporcja to jednostka objętości ryżu na dwie jednostki wody. Uwaga ważne - nie solić ryżu! Kurczak jest wystarczająco ostry, więc ryż powinien być całkowicie neutralny. Nie wrzucać ryżu na gorącą wodę ale na zimną i razem tak zagotować w ryżowniku.
    6. Kiedy kurczak się wystarczająco poddusi i jest już gotowy, dodaj do patelni kilka drobno posiekanych pomidorów oraz całą puszkę mleczka kokosowego. Na oko to powinno być 1/3 litra. Chodzi o to aby dać kurczakowi konsystencję sosu oraz aby mleczkiem zneutralizować ostry smak curry z imbirem.
    7. Zagotować całość, zmniejszyć ogień i znowu przez parę minut poddusić.

Podawać z ryżem. Najlepiej popijać zimną wodą.

Z niecierpliwością czekam na Wasze unikalne przepisy.
    Ostatnio edytowane przez swiatlo ; 14-01-2010 o 02:03

Domyślnie

W weekend wypróbuję i coś napiszę. Jak przeżyję, oczywiście

Domyślnie

Nie, nie, nie - tak się bawić nie będziemy. Jak ktoś chce podać przepis, to ma pokazać zdjęcie żarcia - to forum fotograficzne, nie róbmy z niego kalendarza babci Aliny.

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

2 pytania:

soku sojowego? czy sosu - jezeli sosu to jasny czy ciemny?
    jakie curry? byle jakie? z torebki? z importu? zrobione samemu? jezeli samemu to co dokladnie bo curry jest milion roznych To dosc wazne

Tak w ogole to wyprzedziles mnie i sailora, bo mielismy zakladac nowy watek kulinarny (stary zaginal w czasoprzestrzeni) chociaz on chcial miec teraz watek ze zdjeciami ale to nie problem jakies wsadzic do watku

Moze rano cos wrzuce.

EDIT: Widze, ze juz ktos cos popisal - Czornyj daj mu szanse, przeciez nie bedzie teraz gotowal tego

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Nie, nie, nie - tak się bawić nie będziemy. Jak ktoś chce podać przepis, to ma pokazać zdjęcie żarcia - to forum fotograficzne, nie róbmy z niego kalendarza babci Aliny.
    Absolutnie się zgadzam. Przy najbliższej okazji dodam zdjęcie!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shaolin Zobacz posta
    EDIT: Widze, ze juz ktos cos popisal - Czornyj daj mu szanse, przeciez nie bedzie teraz gotowal tego
    Shao, przecież światło z innej strefy czasowej jest

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fIlek Zobacz posta
    Shao, przecież światło z innej strefy czasowej jest
    Wiem z jakiej jest strefy, ale domyslam sie, ze ma lepsze zajecia niz gotowanie tylko po to, zeby zrobic zdjecie bo nie dal na forum do swojego przepisu

swiatlo
    Gość

Domyślnie

2 pytania:

soku sojowego? czy sosu - jezeli sosu to jasny czy ciemny?
    jakie curry? byle jakie? z torebki? z importu? zrobione samemu? jezeli samemu to co dokladnie bo curry jest milion roznych To dosc wazne
    Ja używam sos jasny i łagodny. Ten sos jest tylko dla wody i jest opcjonalny. Znajomy Nepalczyk nie daje soi w ogóle, ale wodę. Najlepiej jak jest najmniej słony.

Broń boże curry z ogólnego marketu. Najlepiej curry importowane. Żółte albo czerwone, spróbuj takie i takie. Każde jest dobre. Ten przepis to tylko podstawa, reszta zależy od Twojej kreatywności. Kulinaria ma takie same zasady jak fotografia - nie ma ustalonych zasad. Każda potrawa to Twoje własne dzieło

Wiem z jakiej jest strefy, ale domyslam sie, ze ma lepsze zajecia niz gotowanie tylko po to, zeby zrobic zdjecie bo nie dal na forum do swojego przepisu
    Zdjęcie nie będzie atrakcyjne, bo to po prostu ryż polany brązowawo-żółtym sosem z kawałkami kurczaka. Co może być tutaj fotogenicznego?

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swiatlo Zobacz posta
    Ja używam sos jasny i łagodny. Ten sos jest tylko dla wody i jest opcjonalny. Znajomy Nepalczyk nie daje soi w ogóle, ale wodę. Najlepiej jak jest najmniej słony.
    Ok, skoro Nepalczyk nie daje to ja tez

Cytat Zamieszczone przez swiatlo
    Broń boże curry z ogólnego marketu. Najlepiej curry importowane. Żółte albo czerwone, spróbuj takie i takie. Każde jest dobre. Ten przepis to tylko podstawa, reszta zależy od Twojej kreatywności.
    Tos mi powiedzial jak czerwone to pewno tajskie, jak zolte to pewno hinduskie. Sprawdze takie i takie i swoje. Ostatnio tyle tego nazwozilem, ze moglbym otworzyc restauracje

Kulinaria ma takie same zasady jak fotografia - nie ma ustalonych zasad. Każda potrawa to Twoje własne dzieło
    Naprawde?

Zdjęcie nie będzie atrakcyjne, bo to po prostu ryż polany brązowawo-żółtym sosem z kawałkami kurczaka. Co może być tutaj fotogenicznego?
    Ja nie licze na fotogeniczne zdjecie - tak naprawde to w ogole nie licze na nie bo to nie zdjecie bede jadl ja tylko chcialem Cie obronic przed Czorniastym

Dobra nie robmy OT. Wrzuce troche przepisow na wigilie chunjie (za miesiac) bo wtedy bedzie duuuuuuzo chinszczyzny

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Mój ojciec zawsze na wigilię robił gorącą wódkę na korzeniach z miodem. Coś cudownego. Niestety odszedł zanim zdążył mnie nauczyć przepisu. Jakby ktoś znał przepis na coś takiego, to bardzo proszę!

Strona 1 z 72 1231151 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów