Close

Strona 41 z 101 PierwszyPierwszy ... 3139404142435191 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 401 do 410 z 1007

Domyślnie

Nie pamiętam czy gdzieś czytałem na temat chlapania olejem. Myślę, że takie coś ma prawo się zdarzyć na samym początku i liczę jedynie, że co miało się wychlapać to już wychlapało. Zrobiłem około 100 seryjnych szybkich klapnięć i liczę, że to koniec z olejem na matrycy.
    Mam nadzieję, że serwis Nikona w Polsce podejdzie do tematu profesjonalnie i czyszczenie załatwi w ramach gwarancji. Rzecz wydaje się ewidentna.
    Kwestię zapłaty za kuriera jakoś przeboleję. Zobaczymy tylko ile czasu to zajmie. Mam nadzieję, że będę miał podstawy by chwalić ekipę Nikona.
    Panerai vel Eliot Capone

Domyślnie

A jeśli się nie uda nic wywalczyć w serwisie to polecam BT Foto przy Armii Ludowej w Warszawie

BT Foto
    Aleja Armii Ludowej 12, Warszawa‎
    22 825 35 08 aparatfoto.com.pl

Czyszczę u nich raz w roku a koszt to chyba 30 pln
    Sam się do matrycy nie dotykaj - nawet szpatułkami.
    K5 + S10-20 + 40/2.8 Ltd + 70/2.4 Ltd + 15/4 Ltd + T70-200/2.8 + Lee Filters
    http://bartekkw.deviantart.com/
    "Dwanaście świetnych fotografii każdego roku to wspaniały plon" Ansel Adams

Domyślnie

No tak myślę, że matrycy tykać nie będę. Tutaj moja matryca po 2810 klapnięciach.
    Panerai vel Eliot Capone

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Panerai Zobacz posta
    No tak myślę, że matrycy tykać nie będę. Tutaj moja matryca po 2810 klapnięciach.
    Jak negatyw gwiazdozbioru ;/ W nowym sprzęcie cholera.
    Leica MP, 28/2, 35/2, 50/1.4, 75/2.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bartekkw Zobacz posta
    A jeśli się nie uda nic wywalczyć w serwisie to polecam BT Foto przy Armii Ludowej w Warszawie

BT Foto
    Aleja Armii Ludowej 12, Warszawa‎
    22 825 35 08 aparatfoto.com.pl

Czyszczę u nich raz w roku a koszt to chyba 30 pln
    Sam się do matrycy nie dotykaj - nawet szpatułkami.
    Ja akurat ich nie polecam w kwestii czyszczenia, bo musiałem poprawiać.

Domyślnie Kalibracja w nikonie

No to przedstawię Wam moją przygodę z serwisem Nikona. Wysłałem już 3 krotnie moją 18-105 i 35z d5100 do kalibracji i za każdym razem nie udało się Panom skalibrować poprawnie oby dwóch obiektywów, chyba że AF w moim d5100 jest rąbnięty ,ale jakby coś to powinni to chyba zauważyć. Przesyłam zdjęcia jako dowody coby nie być gołosłownym.Wszystkie zdjęcia są na AF-S i pojedyńczym środkowym punkcie ostrzenia

Po pierwszej kalibracji 18-105 szwankowała na tele
    ostrość na literkę M

Po drugiej kalibracji zrobiłem kilka zdjęć i zaraz wysłałem z powrotem, bo to jaką dostałem skalibrowaną 35 to była jakaś kpina :
    ŻADNE zdjęcie nie było ostre poniżej f/4

I na deser zdjęcia po trzeciej kalibracji gdzie jeden i drugi obiektyw ma większy lub mniejszy frontfocus
    18-105 na wide ostrzy na granicy punktu ostrości lub już poza:

a z 35 zdjęcia real life, ostrość na środkową butelkę przesłona f/2.5(butelki ok.1.5m od aparatu) :
    na karcie testowej 35 jeszcze niby chwyta ostość, ale już podczas normalnych zdjęć połowa jest nie trfionych

i f/1.8:

Po drugiej kalibracji starałem się wywrzeć na nich presję że sprawa skończy się w sądzie lub u rzecznika, ale miła pani powiedziała że mam robić co uważam za stosowne, także widać że maja to gdzieś. Teraz te same zdjęcia które Wam przedstawiłem dołącze do reklamaci/niezgodności towaru z umową do FJ gdzie sprzęt nabyłem, gdyż nigdy więcej nie chcę mięć nic wspólnego z ekipą z Łopuszańskiej. Na chwilę obecną sprzęt nikona to był mój najgorszy zakup w życiu- ile ja musiałem żonę przekonywać żeby kupić lustrzankę, a teraz połowę czasu(sprzęt mam 3 miesiące) aparat był w serwisie.
    A tak serio to są ważniejsze rzczy w życiu niż poprawnie działający aparat, Wesołych Świąt wszystkim Nikoniarzom.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 04-04-2013 o 21:53 Powód: pis. (Pani--->pani)
    d300+S17-50OS

dawid87
    Gość

Domyślnie Upadek d5100 - 18-105

Witajcie, mam prośbę abyście doradzili mi co powinienem zrobić. Kupiłem swojego wymarzonego nikona D5100 - 18-105 w salonie nikona w warszawie (rok czasu poszukiwań 1-szej lustrzanki). Nie wziąłem żadnego ubezpieczenia ponieważ salon tego nie oferuje... trzeba ubezpieczać się zewnętrznie. Po niecałym miesiącu użytkowania aparat spadł z regału na podłogę podczas robienia zdjęcia interwałowego... Obiektyw odpadł , na body widać pęknięcie. Obiektywu nie da się zamocowoć ponieważ coś się wyszczerbiło przy gwincie mocującym (kawałeczki plastiku odpadły z obiektywu) Ogólnie jeszcze jestem w szoku i ledwo wierzę w to co się stało... Jako że w żaden sposób nie mogę dodzwonić się do serwisu to chiałbym zapytać was czy sądzicie że wogóle jest jakaś szansa że naprawią aparat po takim wypadku? Jeśli nie, to czy istnieje opcja wymiany na nowy za dopłatą oczywiście? Czy wymiana obudoby bądź bagnetu obiektywu wchodzi w grę. Przepraszam ale jestem kompletnym amatorem i dla mnie taki aparat to niesłychanie delikatne urzadzenie (optyka, silnik AF w obiektywie) że poprostu tracę nadzieję że to wszystko będzie jeszcze działać po tym upadku. Tak jak wspominałem jestem zdruzgotany i poprostu spakowałem swój aparacik do pudełka i czekam na wolny czas aby im go dostarczyć... Pisząc tu liczę może na jakieś sołowo otychy bądż radę czy wogóle warto ten aparat zanosić do serwisu, czy może jest inne rozwiązanie... Będę wdzięczny za waszą opinię. Pozdrawiam

Domyślnie

Nie ma czegoś takiego, jak wymiana na nowy z dopłatą.
    Masz 2 opcje:
    1) wysłać do serwisu na płatną naprawę - może trochę kosztować
    2) kupić nowy, a uszkodzony spróbować sprzedać np. na allegro.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Najlepiej jak zaniesiesz aparat do serwisu i poczekasz na wycenę. Różnie to bywa, generalnie niby wszystko się da naprawić, ale z tego co piszesz, to najprawdopodobniej będzie bolało

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Squier Zobacz posta
    Myślałem, że opinie o serwisie są troche przesadzone. Niestety na własnej skórze przekonuję się, że niestety nie są. Od ponad dwóch tygodni czekam na kosztorys naprawy aparatu. Maile idą w próżnie, nikt nie zamierza odpowiadać. Na infolinii podają informację, że aparat jest właśnie u technika na stole, za to za 4 dni dowiaduję się, że aparat zostanie wzięty do naprawy za 4 dni...
    Miałem opisać moją przygodę z serwisem Nikona w Warszawie, ale widzę, że gotowy opis mojej sytuacji już jest :-/

+1

Strona 41 z 101 PierwszyPierwszy ... 3139404142435191 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów