Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wilk325 Zobacz posta
    myślę, że spokojnie system P Ci wystarczy no i do tego tańszy, ja kiedyś ( jak miałem DX ) na S10-20 używałem właśnie P.

Ja też i nie winietował.

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Mógłby mi ktoś wyjaśnić system Lee tzn. W jakich jest wielkościach, jakie są różnice pomiędzy klasami np. Podstawową i pro, z tego co wyczytałem to jest dodatkowa nakładka w postaci holdera, i widziałem też pierścień typu wide angle, ale nie kumam do jakich wielkości filtrów, a mam możliwość tylko pooglądać zdjęcia bo do sklepu z tak owymi akcesoriami szmat drogi .
    puszka, poduszka i kawałek łóżka

Domyślnie

Mam T 11-16 i Holder Cokin P . Taki zestaw nie winietuje, jeden warunek musi być pojedynczy slot. Rozmiary filtrów Hitech dla systemu Cokin p to 85 x 85 mm (filtry ND pełne) natomiast ND połówkowe to 85 x 110 mm.

Domyślnie

Interesuje mnie czy da się adapter na holder cokina nakręcić na filtr np. UV
    puszka, poduszka i kawałek łóżka

Domyślnie

Interesuje mnie czy da się adapter na holder cokina nakręcić na filtr np. UV
    Chyba dobrze zrozumiałem

Jeśli bedziesz miał nakręcony jakiś filtr na obiektywie i do tego jeszcze holder cokina P, to winieta występuje!
    W Sigmie 10-20 ogniskowa bez winiety zaczyna się od 12mm.
    :::WEB:::BLOG:::ANALOG:::INSTA:::
    YouTube:::

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kochamgory Zobacz posta
    Mógłby mi ktoś wyjaśnić system Lee tzn. W jakich jest wielkościach, jakie są różnice pomiędzy klasami np. Podstawową i pro, z tego co wyczytałem to jest dodatkowa nakładka w postaci holdera, i widziałem też pierścień typu wide angle, ale nie kumam do jakich wielkości filtrów, a mam możliwość tylko pooglądać zdjęcia bo do sklepu z tak owymi akcesoriami szmat drogi .
    System dziala podobnie do systemu Cokin, masz pierscien mocujacy, holder, i filtry kwadratowe lub prostokatne.
    System Lee produkuje filtry i holdery roznych wielkosci 85mm jak cokin P 100mm jak Cokin Z i slynny holder pod N14-24 a ten to dopiero tani nie jest.
    W twoim przypadku kupil bym pierscien wide i holder na 100mm co daje tobie luz i zapas, brak winiety i bardzo dobra jakosc, niestety cokin takowej nie ma.....chyba, ze cokin Z a on cenowo stoi tak samo jak Lee a jakosciowo nie wiem, ale duzo popularniejszy w tym rozmiarze jest Lee a to juz o czyms swiadczy.
    Lee jest Angielska firma a ich filtry uzywane sa przez fotografow na calym swiecie, wiem, ze cena przeraza, ale kupisz cokina i za kilka miesiecy bedziesz kupowal Lee, zestaw polowek i holder z pierscieniem to jakies 400 szterlingow albo i mniej, jedno tansze szklo mniej a ile uciechy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg77 Zobacz posta
    […] kupisz cokina i za kilka miesiecy bedziesz kupowal Lee […]
    Gruuuba przesada. Nie każdy jest zawodowym pejzażystą, który może sobie wydać na jeden filtr połówkowy bagatela ~500 zł. Cokin czy Hitech są pięć razy tańsze, a na pewno nie pięć razy gorsze… zwłaszcza jak ktoś sobie trzaśnie widoczek raz na czas i nie potrzebuje od razu hiper-duper hajendowej jakości.

Używam Cokin’a i Hitech’a od kilku lat, jakoś żyję, nie wymieniłem po kilku miesiącach na Lee (jeszcze mnie nie pogrzało), mało tego -- nie widzę specjalnej straty jakości, zafarbów, na zdjęciach.
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swider Zobacz posta
    Używam Cokin’a i Hitech’a od kilku lat, jakoś żyję, nie wymieniłem po kilku miesiącach na Lee (jeszcze mnie nie pogrzało), mało tego -- nie widzę specjalnej straty jakości, zafarbów, na zdjęciach.
    Do Hitecha nie mam nic (poza lekkim fioletem przy wiecej niz jednym filtrze), cokiny mnie zawiodly.....
    Napisalem tak koledze, bo mieszka w Anglii i o wiele latwiej mu kupic dobre filtry niz przecietnemu Kowalskiemu, szuka czegos pod szeroki kat to ma rozwiazanie a Cokin Z cenowo nie rozni sie wiele od Lee, jakosciowo podobno tez jest bardzo dobrze, ale to tylko ze slyszenia wiem.

Domyślnie

to ja zacytuję www.cokin.fr w temacie system - ogniskowe, trzeba napisć do cokina żeby zmienił info na stronie bo sytem P "daje radę" na 10mm cropa czyli 15mm? FF.

4) What are the shortest focal lengths to be used with each of the Series A/P/Z-PRO/X-PRO/Z-PRO ?

To avoid vignetting :

- A Series is recommended for focal lengths from 35mm onwards (35mm format).
    - P Series is recommended for focal lengths from 28mm onwards (35mm format).
    - Z-PRO Series is recommended for focal lengths from 20mm onwards (35mm format).
    - X-PRO Series is recommended for focal lengths from15mm onwards (35mm format).

Due to the fact that every lens has a different optical formula, the above values are general trends. Of course, they are related to 35mm photography. Values for Medium-Format lenses digital photography or camcorders are different. Please approach your nearest COKIN dealer for further information.
    Jestem szumofobem. S50F1.4A

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    to ja zacytuję www.cokin.fr w temacie system - ogniskowe, trzeba napisć do cokina żeby zmienił info na stronie bo sytem P "daje radę" na 10mm cropa czyli 15mm? FF.
    Daje rade, ale z jednym filtrem i po przerobkach uchwytu, ciekawe czy uchwyt "wide" jest oryginalny czy wymyslony przez jakas firme ktora odlewa podrobki

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów