Szukaj
Mógłby mi ktoś wyjaśnić system Lee tzn. W jakich jest wielkościach, jakie są różnice pomiędzy klasami np. Podstawową i pro, z tego co wyczytałem to jest dodatkowa nakładka w postaci holdera, i widziałem też pierścień typu wide angle, ale nie kumam do jakich wielkości filtrów, a mam możliwość tylko pooglądać zdjęcia bo do sklepu z tak owymi akcesoriami szmat drogi.
puszka, poduszka i kawałek łóżka
Mam T 11-16 i Holder Cokin P . Taki zestaw nie winietuje, jeden warunek musi być pojedynczy slot. Rozmiary filtrów Hitech dla systemu Cokin p to 85 x 85 mm (filtry ND pełne) natomiast ND połówkowe to 85 x 110 mm.
Interesuje mnie czy da się adapter na holder cokina nakręcić na filtr np. UV
puszka, poduszka i kawałek łóżka
Chyba dobrze zrozumiałemInteresuje mnie czy da się adapter na holder cokina nakręcić na filtr np. UV
Jeśli bedziesz miał nakręcony jakiś filtr na obiektywie i do tego jeszcze holder cokina P, to winieta występuje!
W Sigmie 10-20 ogniskowa bez winiety zaczyna się od 12mm.
System dziala podobnie do systemu Cokin, masz pierscien mocujacy, holder, i filtry kwadratowe lub prostokatne.
System Lee produkuje filtry i holdery roznych wielkosci 85mm jak cokin P 100mm jak Cokin Z i slynny holder pod N14-24 a ten to dopiero tani nie jest.
W twoim przypadku kupil bym pierscien wide i holder na 100mm co daje tobie luz i zapas, brak winiety i bardzo dobra jakosc, niestety cokin takowej nie ma.....chyba, ze cokin Z a on cenowo stoi tak samo jak Lee a jakosciowo nie wiem, ale duzo popularniejszy w tym rozmiarze jest Lee a to juz o czyms swiadczy.
Lee jest Angielska firma a ich filtry uzywane sa przez fotografow na calym swiecie, wiem, ze cena przeraza, ale kupisz cokina i za kilka miesiecy bedziesz kupowal Lee, zestaw polowek i holder z pierscieniem to jakies 400 szterlingow albo i mniej, jedno tansze szklo mniej a ile uciechy![]()
Nikon http://greg77.com/
Gruuuba przesada. Nie każdy jest zawodowym pejzażystą, który może sobie wydać na jeden filtr połówkowy bagatela ~500 zł. Cokin czy Hitech są pięć razy tańsze, a na pewno nie pięć razy gorsze… zwłaszcza jak ktoś sobie trzaśnie widoczek raz na czas i nie potrzebuje od razu hiper-duper hajendowej jakości.
Używam Cokin’a i Hitech’a od kilku lat, jakoś żyję, nie wymieniłem po kilku miesiącach na Lee (jeszcze mnie nie pogrzało), mało tego -- nie widzę specjalnej straty jakości, zafarbów, na zdjęciach.
Do Hitecha nie mam nic (poza lekkim fioletem przy wiecej niz jednym filtrze), cokiny mnie zawiodly.....
Napisalem tak koledze, bo mieszka w Anglii i o wiele latwiej mu kupic dobre filtry niz przecietnemu Kowalskiemu, szuka czegos pod szeroki kat to ma rozwiazanie a Cokin Z cenowo nie rozni sie wiele od Lee, jakosciowo podobno tez jest bardzo dobrze, ale to tylko ze slyszenia wiem.
to ja zacytuję www.cokin.fr w temacie system - ogniskowe, trzeba napisć do cokina żeby zmienił info na stronie bo sytem P "daje radę" na 10mm cropa czyli 15mm? FF.
4) What are the shortest focal lengths to be used with each of the Series A/P/Z-PRO/X-PRO/Z-PRO ?
To avoid vignetting :
- A Series is recommended for focal lengths from 35mm onwards (35mm format).
- P Series is recommended for focal lengths from 28mm onwards (35mm format).
- Z-PRO Series is recommended for focal lengths from 20mm onwards (35mm format).
- X-PRO Series is recommended for focal lengths from15mm onwards (35mm format).
Due to the fact that every lens has a different optical formula, the above values are general trends. Of course, they are related to 35mm photography. Values for Medium-Format lenses digital photography or camcorders are different. Please approach your nearest COKIN dealer for further information.
Jestem szumofobem. S50F1.4A
Skontaktuj się z nami