Close

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 74

Domyślnie

Jeśli ogniskowe powyżej 105 mm są Ci zbędne, to chyba nie ma sensu dopłacać...

Domyślnie

Tego właśnie jeszcze nie wiem, bo nie miałem okazji korzystać z obiektywu większego niż 80mm... Nie było źle, trochę brakowało, ale z drugiej strony 18-105 może na start będzie w sam raz. A jak zacznie brakować ogniskowej to wtedy pewnie będę myślał co robić dalej...

Domyślnie

Jeśli masz 800 zł na body i 1000 zł na szkło, to chyba osobiście bym wolał kupić 18-105 jeśli jest za 600 zł a 1200 zł przeznaczyć na body. Może już w tej cenie dostaniesz D90. Jeśli chodzi o samo szkło- jak zabraknie 105 mm to kupisz typowe tele, np. 55-200 lub 55-300...

Domyślnie

Z tym 18-200 strzeliłem, ale cena mnie trochę zaskoczyła, bo ostatnimi czasy przeglądałem i wydawało mi się że trochę troszkę taniej chodziły. Mój błąd.

Domyślnie

Nie mogę edytować, więc dołożę...

Stałka 50mm 1.8 jest strasznie tania na alledrogo, a cały czas na forum przewijają się wątki odnośnie takich szkieł. Czy na początek taka tania wystarczy, czy mowa po prostu o droższych obiektywach? Chodzi mi o te modele w granicach 250-350zł (nikkor) używane.

Domyślnie

50/1.8 za 250-350 zł to chyba w wersji D?

Domyślnie

Do D80, dzięki "śrubokrętowi", jest to całkiem przydatny obiektyw. W zupełności wystarczy do domowych portretów, a i w plenerze nie ma co na niego narzekać.
    W czasach analogów, był to bardzo chwalony obiektyw, podobnie jak teraz 35 mm 1,8 na DX .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nikoniarzd3100 Zobacz posta
    50/1.8 za 250-350 zł to chyba w wersji D?
    Tak.

W każdym bądź razie będę się rozglądał na początek za 18-105 Kitowe 18-55 mimo że tańsze to chyba warto dołożyć te parę złotych do dodatkowych 50mm. Szczególnie że będzie to podstawowy i pierwszy obiektyw.

Domyślnie

W tym przypadku nie dokładasz wyłącznie do dłuższej ogniskowej ale do lepszego obrazka. Moim zdaniem warto wybrać 18-105.

Domyślnie

Tym lepiej. Różnica w cenie między nimi niewielka, a skoro oferuje dużo więcej... to nie ma co kombinować. Szczególnie że to pierwszy obiektyw do nauki.

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów