Close

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 74

Domyślnie D80 czy jeszcze warto...?

Witam serdecznie, od jakiegoś czasu nie zaglądałem na forum. Sprawy potoczyły się dosyć dla mnie nieprzyjemnie ale nie o tym.

Szukam używanego body, do max 800zł. W grę wchodzi wygodna w miarę szybka obsługa. Nie interesują mnie lustra z dużym przebiegiem, powiedzmy że jestem w stanie znieść te 20 tyś jeżeli aparat jest w dobrym stanie. W miarę uniwersalny, często fotografuję ruch i rajdy samochodowe, ale nie jest to głównym wyznacznikiem wyboru (szybkostrzelność nie jest jakoś wybitnie konieczna). Obecnie mój budżet to max 800zł na puszkę. Nie namyślając się wiele przeglądnąłem aukcje oraz różne testy i wybór padł na D80. Niestety na zadbane D90 czy D200 w takiej cenie nie ma szans...

Czy warto jeszcze kupować ten aparat czy jednak szukać czegoś nowszego? Dodam że zależy mi na silniku w korpusie i dobrych (nie cukierkowych) JPEG prosto z puszki.

Rozmowny
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Jeśli trafisz z niewielkim przebiegiiem i w dobrym stanie to warto. Matryca jak w D200. Ma śrubokret więc starą optykę z Nikona podepniesz. Jesli weźniesz pod uwagę jego wady i zalety(sporo o nim na forum) i zaakceptujesz maks, ISO do ok 1200 to masz aparat na lata. Solidne wykonanie.

Domyślnie

No właśnie przewertowałem całe forum, wyczytałem chyba wszystko Tylko zastanawia mnie jedna rzecz o której kilka osób pisało... ostrość w porównaniu z D70S.

Domyślnie

Ja bym jednak poszedł w D200. Pomiar światła z manualami i większa pancerność połączona z lepszą ergonomią robią swoje.

Ostrość to raczej głównie kwestia stosowanych szkiełek. A w porównaniu do D70s to wynik skalowania plików (w starszym modelu to 6,3 mpx, prawie dwa razy mniej). Po przesiadce z D70s na D200 poczułem sporą różnicę na korzyść tego drugiego.
    Pozdrawiam, Dariusz Kucharski
    | DA | WWW | Blog |
    D800 D300s | N14-24G N24-70G N70-300VR T150-600 N60D N85PC N105D Trioplan100 Takumar28 Σ10-20mkI T17-50mkI | SB-900x2 Manfrotto 055xprob 322RC2 +duperele

Domyślnie

Tylko czy jest sens żebym żyłował budżet na D200 w przypadku gdy jestem "świadomym" amatorem. Obycie z lustrem mam, ale nie aż takie żebym wykorzystał w pełni D200. Po za tym D200 za 800zł... to już raczej dojechane egzemplarze No i kwestia obiektywu, stałka będzie na pewno, ale najpierw jakiś uniwersalny spacerzoom pokroju nikkor 18-200, a tego to już chyba trochę wstyd podpinać pod D200

No chyba że poczekam do końca wakacji i zobaczymy jak cena D90 będzie wyglądać...
    Ostatnio edytowane przez mbodniak ; 01-07-2014 o 14:57

Domyślnie

Nie sądzę żeby spadła cena poniżej tysiaka za D90 z przebiegiem około 15k.
    D90 + Sigma 17-50 + Nikkor 35 + YN-685;
    Fujifilm X-T20 + Fujifilm 15-45 + Fujifilm 27 2.8

Rozmowny
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Jeśli narazie planujesz amatorskie zastosowanie D80 to wybierz do niego Nikora 18-105 VR. Ze względu na rejestrację zdjęć w D80 masz taką samą matrycę jak w D200. Wagowo D80 sporo lżejszy. Wykonanie jak na wcześniejsze wersje - solidne. Co do ostrości obrazu jpg wychodzącego z puszki - to kwestja ustawienia w aparacie. Jeśli tylko zastosowanie amatorskie - to bierz, wystarczy na lata. Jak dojdziesz do przekonania iż puszka za mało daje możliwości - niewiele stracisz zamieniając na coś nowszego. Lepiej ładuj w dobrą optyke. Jakiej wielkosci powiększenia robisz - powyzej A4? Przy niższych powiększeniach D80, D90 czy podobne nie zauważysz wielkiej różnicy. A D80 ma matrycę CCD, która bardzo fajnie odwzorowuje kolory.

Domyślnie

Chyba właśnie znalazłem aparat, więc tu już decyzja zapadła Faktycznie, będzie to D80, mam pod nosem można powiedzieć a sprzedawca z forum

Sporo się naczytałem na temat odwzorowania kolorów przez CCD i jest to jeden z elementów który mnie przekonuje właśnie do wyboru nieco starszego, ale w miarę funkcjonalnego aparatu. Powiększeń praktycznie nie robię, chociaż czasami okazuje się że po rajdzie pasuje zrobić cropa żeby uciąć taśmę, jakieś głowy czy inne bzdety, albo trzeba w ogóle przekadrować zdjęcie. Po za tym jeśli chodzi o wywoływanie... to A4 to maks jak dla mnie. Zdjęcia generalnie robiłem do ISO 400 i rzadko mi się zdarzało wykraczać po za te wartości, no chyba że rajd, ciemno, szkło kiepskie... wtedy przekraczałem tą granicę. Ale generalnie w każdej innej fotografii preferuję statyw + dłuższy czas. Zastosowanie amatorskie, ale świadome że tak powiem. Jeszcze nie wszystko ogarniam, ale z ustawień auto nie korzystam.

Co do szkła... no cóż, majątku na start miał nie będę, ale z drugiej strony jak ma się owe 18-105 VR do 18-200? Generalnie przydatność dla mnie była by większa przy wyborze drugiego obiektywu, zakładając że końca skali ogólnie będę używał rzadko, ale jednak coś uniwersalnego w miarę długiego by się na początek przydało na jakieś wakacje czy coś... Jest jakaś spora różnica między tymi obiektywami na korzyść 18-105? Nie patrzę przez pryzmat rajdów, bo tutaj z 80mm sobie nawet radziłem i było ok, tylko trzeba było dobrze wybierać miejsce.

Można powiedzieć że tak się zapoznawałem... Pierwszy wypad z pożyczoną lustrzanką.
    1000D (fatalny dla mnie), 80mm (kit), f13, ISO 200. Crop i drobna obróbka (jeszcze nauka):

Wiem wiem, taśma, budynek, ludzie i centralny kadr...
    Ostatnio edytowane przez mbodniak ; 02-07-2014 o 18:38

Domyślnie

Ile taki 18-200 się teraz ceni?

Domyślnie

Z tego co widzę to ciut drożej, dobija do 1000zł. 18-105 w granicach 600zł. Używane oczywiście. Oj chyba jednak aktualnie padnie na 18-105 i jakąś stałkę ze względu na pieniądze...

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów