Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Domyślnie Fuji S5 i sabinki - spora zagadaka. Szukam pomocy w rozwiązaniu

Problem jest dość ciekawy. Przynajmniej dla mniej więcej kilku uczestników wczorajszego pleneru ślubnego z grupy UK. Łącznie, oczywiście ze mną.

Zaczynając od początku - w zeszłym roku na weselu w pewnym momencie lampa ustawione w TTL zaczęła sobie sama kompensować ekspozycję, średnio w przedziale od -2 do -3EV. Sprawa dotyczyła sb800. Ostatnio lampę wysłałem do fixations (o czym pisałem tutaj -->> http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=134047). Z uwagi na wysoki koszt zdecydowałem się 800etki nie naprawiać. Kupiłem sb-900. W dniu wczorajszym zabrałem ze sobą obie lampy. sb-800 dałem na czas zdjęć Sylwkowi (tą uszkodzoną i wymagającą wymiany płytki i palnika) i okazało że w zasadzie w każdym trybie lampa na Nikonie D300 błyska bezproblemowo aż miło. (ciekawe zważywszy na wycenę naprawy przez fixations na 230 funtów). Ale pora wrócić do Fujika - otóż okazało że sb-900 zaczęła zachowywać się identycznie. Pojawia się ikonka która w instrukcji opisana jest jako Value of underexposure at TTL i lampa kompensuje ekspozycję w przedziale od -1 do - 3EV. Dodam że robi to w/g własnego widzi_mi_się czyli raz kompensuje o -2EV a raz nie zmienia nic i lampa błyska tak jak w danym momencie powinna.

Jak że zweryfikowaliśmy już 800etkę to podpięliśmy moją 900etkę pod D300. Jak łatwo zgadnąć lampa błyska bez najmniejszych problemów. Żeby było weselej to do S5tki zapięliśmy również sb600. I tutaj też nie było zaskoczenia - lampa ustawiona w TTL 3 razy strzeliła poprawnie natomiast po kolejnym strzale pojawiła się kompensacja i zobaczyliśmy zdjęcie nie doświetlona o 2EV.

Dodam tylko że wygląda na to że każda z wymienionych lamp w trybie który nie angażuje TTLu sprawia wrażenie poprawnego działania.

Ma ktoś jakieś pomysły poza odesłaniem puszki do serwisu ???
    Wczoraj niestety nie udało nam się nic konstruktywnego wykombinować poza błędami komunikacji na linii lampa-puszka w trybie TTL.

Domyślnie

To normalnie, przynajmniej mi Sb-900 tańczyły (mam 4 sztuki i każda zachowuje się podobnie - ta sama scenka a moc lampy skacze...) na fuji jak chciały - kupiłem metza 58 af-1 i po problemie.
    Dodam że mi żadne ikonki z ekspozycją błysku się nie pojawiały żadne wartości też tylko subiektywne odczucia - zresztą widoczne na zdjęciu gołym okiem i to w warunkach studyjnych
    wpisz 🐒i foto ale nie taką małpę jak w zoo tylko taką jak w emajlu
    ŚREDNI FORMAT jest tylko średni MIKRO CZTERY TRZECIE jest mikro KROP to wycinek całości PEŁNA KLATKA jest najlepsza bo jest pełna

Domyślnie

w trybie bezprzewodowego ttl takie same problemy występują ?? bo jeśli nie, to bym powiedział, że coś ze stykami w aparacie nie halo.
    BTW: już ze dwa albo trzy lata używam s5 z sb800/900 i ani razu takiego numeru aparat nie odstawił, a zdarza się (rzadko ale jednak) że dziennie robi około 1000 fotek w większości na ttl albo ttl bl

Domyślnie

u mnie CLS - zero problemów tylko jak lampa na sankach w iTTL

Ale dlaczego Metz doświetla równo...aha sb-800 też zero problemów
    wpisz 🐒i foto ale nie taką małpę jak w zoo tylko taką jak w emajlu
    ŚREDNI FORMAT jest tylko średni MIKRO CZTERY TRZECIE jest mikro KROP to wycinek całości PEŁNA KLATKA jest najlepsza bo jest pełna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez look Zobacz posta
    w trybie bezprzewodowego ttl takie same problemy występują ??

Tego nie wiem bo jeśli lampa je4st poza stopką to zawsze była odpalana radiowo. Będę musiał sprawdzić

Cytat Zamieszczone przez tomitom Zobacz posta
    Dodam że mi żadne ikonki z ekspozycją błysku się nie pojawiały żadne wartości też tylko subiektywne odczucia - zresztą widoczne na zdjęciu gołym okiem i to w warunkach studyjnych
    U mnie poza gołym okiem na wyświetlaczu lampy pojawia się ikonka (sb900) oraz informacja o ile błysk został zmniejszony (sb900,sb800,sb600)
    Ostatnio edytowane przez Strus ; 28-03-2010 o 12:43

Domyślnie

moje doświadczenia nie obejmują studia, tylko reporterka i komercha "kotletowo-okolicznościowa". Aaaaaaaaaa oczywiście zdarza się, że widuję na wyświetlaczu -2 czy tam 3 EV, no ale to wtedy jak lampa walnie pełnym błyskiem i po prostu nie zdąży się naładować. Natomiast...hmmm, nie wiem może to subiektywne odczucie, ale mam wrażenie, że generalnie d700 inaczej naświetla te same klatki niż s5, i tak prawdę mówiąc do nikona używam jako support i do focenia w świetle zastanym, a do pracy z lampą jednak s5 zostaje głównym body (zwłaszcza jeśli chodzi o białe suknie...)

Domyślnie

No dobra, to teraz głupia sprawa - jak sprawdzić TTL poza stopką ? Musze skorzystać z obu sabinek żeby to zrobić czy mogę przy odpalaniu z wbudowanej? I jak to ustawić bo się pogubiłem. Ja zawsze w M miałem lampy na statywach więc wybaczcie brak pojęcia zdalnym wyzwalaniu z TTLem

Domyślnie

ustawiasz wbudowanego flasha w tryb commander. Wchodzisz w ustawienia lampy i ustawiasz tryb slave czy jakoś tak. Zadbaj o to, żeby i na aparacie i na lampach mieć ten sam kanał (od 1 do 4) jeśli mają być wyzwalane razem. Jeśli osobno to...albo różne kanały, albo różne grupy: są trzy: a, b, c. To tak na szybko z pamięci...a jak masz przypisany do jakiegoś guzika fv lock, to po wciśnięciu jeśli wszystko ustawiłeś poprawnie błyśnie Ci lampa/lampy które pracują w ttl'u. Gdybyś sobie nie poradził pisz...rozłożę swoje klamoty i napiszę wtedy "z natury"

Domyślnie

Problem w tym że nie za bardzo wiem gdzie 900tka ma tryb SLAVE Na pokrętle jest MASTER i REMOTE.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów