Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Nikon D80

Quim
    Gość

Domyślnie Nikon D80

Witam

Kupiłem dzisiaj NIKON D80 + 18-55mm F/3,5-5,6G AF-S VR DX i mam problem z AUTOFOCUSEM, chodzi dokładnie o to , że nawet przy wyborze planu AUTO przy wciśnięciu do połowy spustu ostrość się nie ustawia (silnik w obiektywie nie zadziałał), mam oczywiście i na obiektywie i na body ustawione by używał autofocusa, przy manualnym wyborze ostrości, obiektyw kręci się bardzo delikatnie i gładko więc raczej nie jest uszkodzony chyba że silnik do AF, przerzuciłem się z D40x więc może czegoś nie potrafię włączyć, D80 jest bardziej zaawansowanym aparatem fotograficznym ale w instrukcji nie mogę się niczego doczytać na ten temat. czy w takim razie należy reklamować sprzęt ?

Dzięki za pomoc

autograf
    Gość

Domyślnie

Spróbuj:
    - zdjąć i ponownie założyć obiektyw
    - przetrzeć styki na bagnecie

Domyślnie

a jesli to, co sugeruje autograf nie pomoze, zakrec sie za innym obiektywem i podepnij go do swojego korpusu. Bedziesz wiedzial, czy masz problem z aparatem czy ze swoim 18-55.
    Elektryczna klamka od Tippmana zasilona powietrzem o wysokim ciśnieniu, służąca do robienia siniaków w okolicach głowy. A do tego jakiśtam Nikon do dokumentowania dzieła zniszczenia.

Domyślnie

kurde te KITy chyba zwalone są
    Ja mam 18-135 też kupiony z BODY
    leżał prawie rok nie używany teraz chciałem sprzedać
    i dupa tez nie działa - inne szkła śmigają jak głupie
    Gwarancja minęła - szukam jakiegoś płatnego serwisu
    w regionie bo przeczyszczenie styków nie poskutkowało

Domyślnie

Zupełny strzał: a jak z ustawieniami przycisku AE-L/AF-L? Może masz takie ustawienie, że tym przyciskiem się łapie ostrość, a nie spustem?

Quim
    Gość

Domyślnie

Witam,

Na każdym innym obiektywie AF działa bez problemu (te same utawienia) na moim KIT`owym ani drgnie, przykładałem sobie go do ucha i słychać taki cichy pisk i zgrzytanie jak by nie miał siły go pokręcić przy przytrzymaniu supstu w połowie, więc wychodzi tylko reklamować.

Dziękuje za podpowiedzi.

Domyślnie

jak masz ważną gwarancję to ślij
    a podepnij go jeszcze pod inne BODY
    dla pewności

Quim
    Gość

Domyślnie

Pod D40x to samo, AF nie działa - gwarancja jest bo kupiłem go dzisiejszego dnia, jutro dostanę nowy, może będę miał większe szczęście tym razem

Pozdrawiam

Domyślnie

D40x to chyba normalne że nie zadziała to szkło
    tam potrzebne obiektywy z własnym napędem
    a Twój kit tego nie ma

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KARLOS_vu Zobacz posta
    D40x to chyba normalne że nie zadziała to szkło
    tam potrzebne obiektywy z własnym napędem
    a Twój kit tego nie ma

Jak nie ma jak ma 18-55mm F/3,5-5,6G AF-SVR DX, jest oznaczenie AF-S to ma silnik
    NIKON D300+ MB-D10+ NIKKOR AF-S 80-200 2.8

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów