Witam, to jeden z moich pierwszych postów i pierwsza publikacja. D40 posiadam od niedawna, to jedno ze zdjęć gdy sprzet próbowałem na tym co w domu było dostępne... mam nadzieję, że prawidłowo wklejam zdjęcie
Szukaj
Witam, to jeden z moich pierwszych postów i pierwsza publikacja. D40 posiadam od niedawna, to jedno ze zdjęć gdy sprzet próbowałem na tym co w domu było dostępne... mam nadzieję, że prawidłowo wklejam zdjęcie
SZKIEŁKO I OKO
Storczyki mnie nie lubią, bo zawsze padają. A zdjęcie delikatnie mówiąc jest przepalone. To znaczy pierwszy kwiatek bije bielą i nie ma na nim szczegółów. Proponuję punktowy pomiar światła na pierwszy kwiat i wio. Pozdrawiam.
SZKIEŁKO I OKO
Powinieneś zadbać o łagodniejsze światło, a najlepiej kilka jego źródeł, aby nie było widać tak cieni. Ale ogólnie fajnie wygląda![]()
Ja nie widzę ani grama przepału. Na płatkach jest dużo szczegółów łącznie z delikatnym wzorem struktury.
A światło rzeczywiście za ostre i za płaskie. Potraktuj kwiat jako formę rzeźbiarską, przestrzenną a nie graficzną.
Za Zbyszkiem, daj inne swiatlo, bo kompozycja sie broni.
seek & destroy
Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...
przepalow nie ma. ale samo zdjecie nie zachwyca, packshot storczyka. w tle jakies plamy. swiatlo rowniez nieciekawe.
D300 | Nikkor 17-55/2.8 | N35/2 | T80-200/2.8 | SB-800 | MacBook 13" | iP4 | photoblog
Szczegóły warżki i okółka wyszły by jak byś zrobił zdjęcie pojedynczemu kwiatuszkowi. A na focenie storczyka najlepej się wybrać w jasne przedpołudnie (moim zdaniem), do tego czarna szmatka w tyle i jazda. Lampa troche "płaszczy" storczyka.
Hlynar, prostrzych storczyków niż phalaenopsis nie ma...
Skontaktuj się z nami