Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gemini Zobacz posta
    ...tego się właśnie "fIlek" obawiam... ;(
    Mówię Ci, najprędzej znajdziesz "ciepłe" PARy na diodach. I wcale nie są takie drogie. Niebawem będę testował coś takiego (pomysł z podobnej dziedziny, tylko zastosowanie inne), więc jakby co dam znać

Domyślnie

nie podniecaj sie
    LED maja teoretycznie wyższa sprawność od halogenów - dają więcej światła ale.... halogen ma tych watów np 50 a diodę więcej niż 5W ciężko uświadczyć - do tego jest droga - ok 20zl do tego odpowiednia przetwornica zasilająca i ... radiator (wymiar diody jest podobny do 5zl)
    wszystkie mniejsze LEDy bez radiatorów maja śmiesznie wartości strumienia świetlnego - to ze mocno świeca to sie wydaje - bo maja najczęściej wąski stożek skupienia światła - np 8st

sceniczne LEDy maja mocne światło ale... sa ich tam cale stada i to tych lepszych niż taniochy z allegro
    prosty przykład - porządna markowa latarka na czoło - ma 4-5LEDow - jest na 3 baterie a świeci znacznie mocniej niż byle wynalazek chiński z 20 diodami i na 4 baterie - do tego mniej wazy i jest mniejsza - tylko ze kosztuje 100zl a nie 20zl

wracając do ledów - jesli weźmiemy taki reflektor do porównania z palnikiem 150W to dla podobnego strumienia świetlnego trzeba by mieć około 50-75W w LEDach a to daje 10-15diod 5W - jak widać robi sie koszt powyżej 200zl za same ledy
    teraz wystarczy zauważyć ze 150W halogen to sie w fotografii najwyżej na pilota do lampy błyskowej nadaje albo do makro :P
    Ostatnio edytowane przez madburn ; 23-11-2008 o 03:13

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madburn Zobacz posta
    nie podniecaj sie
    LED maja teoretycznie wyższa sprawność od halogenów - dają więcej światła ale.... halogen ma tych watów np 50 a diodę więcej niż 5W ciężko uświadczyć - do tego jest droga - ok 20zl do tego odpowiednia przetwornica zasilająca i ... radiator (wymiar diody jest podobny do 5zl)
    wszystkie mniejsze LEDy bez radiatorów maja śmiesznie wartości strumienia świetlnego - to ze mocno świeca to sie wydaje - bo maja najczęściej wąski stożek skupienia światła - np 8st

sceniczne LEDy maja mocne światło ale... sa ich tam cale stada i to tych lepszych niż taniochy z allegro
    prosty przykład - porządna markowa latarka na czoło - ma 4-5LEDow - jest na 3 baterie a świeci znacznie mocniej niż byle wynalazek chiński z 20 diodami i na 4 baterie - do tego mniej wazy i jest mniejsza - tylko ze kosztuje 100zl a nie 20zl

wracając do ledów - jesli weźmiemy taki reflektor do porównania z palnikiem 150W to dla podobnego strumienia świetlnego trzeba by mieć około 50-75W w LEDach a to daje 10-15diod 5W - jak widać robi sie koszt powyżej 200zl za same ledy
    teraz wystarczy zauważyć ze 150W halogen to sie w fotografii najwyżej na pilota do lampy błyskowej nadaje albo do makro :P
    Weź jednak pod uwagę skrócenie dystansu i przede wszystkim ilość wydzielanego ciepła. No i ja akurat nie mówię o diodach z Allegro, bo to oczywista kupa

Gemini
    Gość

Domyślnie

wiecie... znalazłem taki wynalazek i chyba się nim zainteresuję dogłębniej... 160 diod LED daje juz odpowiednią jasność Atutem LEDów jest brak grzania... mogę podjechać blisko modela (-ki) i nie robić mu solarium

http://www.audiotec.pl/index.php?p=p...AŁYCH-160-LED

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fIlek Zobacz posta
    Weź jednak pod uwagę skrócenie dystansu i przede wszystkim ilość wydzielanego ciepła. No i ja akurat nie mówię o diodach z Allegro, bo to oczywista kupa
    wylacz pilota to ciepla nie bedzie za duzo
    blyskowe generuje cieplo tylko podczas blysku - 2000Ws jest w stanie zapalic gazete w odleglosci kilkunastu cm od palnika
    to widmo luxeona 1W - przy 1/10s przeslona to f14
    prosze zwrocic uwage na histogram

nizej halogen 10W 38st - aby czas naswietlania byl ten sam automatyka ustawila juz f10

mozna wiec przyjac ze 1W luxeon daje o 50% wiecej swiatla niz 10W halogoen - czyli 1W LED=15W Halogenu

zeby w studio zrobic portret to te minimum 1/100s trzeba miec - przy 1/60 moga sie rozmazac np oczy przy mrugnieciu - i raczej zapominec mozna o zdjeciach z reki
    1/100s przy iso 100 to sie uzyska przy 300W halogenie - z jakis gora 2m nie wiecej

fakt ze 300W halogen grzeje niewasko - ale .... grzaniem halogenu sie nikt nie martwi - co najwyzej modelka sciagnie ciuchy i zamiast portretu wyjda akty
    przy 20luxeonach 1W raczej martwic sie nalezy o to zeby diodom nie bylo za cieplo (radiator musi byc dosyc spory)
    przypominam ze budowalny halogen 300W to jakies 20zl (70 ze slicznym zoltym statywem)
    a 20 luxeonow to jakies 500zl + drugie tyle za przetwornice
    to lepiej chyba kupic zwyklego studyjnego stroba :P
    leda to mozna sobie zamontowac jako zastepstwo pilota
    Ostatnio edytowane przez madburn ; 23-11-2008 o 23:47

Domyślnie

mój kolega jest elektronikiem i projektuje właśnie kilka lamp na ledach moge go zapytać coś więcej,
    widzę że to z lidla to jakieś badziewie i pewnie odwzorowanie kolorów żadne.
    pewnie konkretna lampa będzie trochę droższa.postaram się dowiedzieć coś więcej jak najszybciej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madburn Zobacz posta
    wylacz pilota to ciepla nie bedzie za duzo
    blyskowe generuje cieplo tylko podczas blysku - 2000Ws jest w stanie zapalic gazete w odleglosci kilkunastu cm od palnika
    Ale ja miałem na myśli światło halogenowe ciągłe. Jak działają lampy błyskowe to ja wiem, 10 lat w studio odcisnęło swoje piętno, a i 5 lat elektroniki i 3 fizyki też

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów