Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Domyślnie Modyfikacja sb800

Znalazłem w sieci fajny filmik na temat modyfikacji naszej ukochanej sabinki http://pl.youtube.com/watch?v=xQH2__...search?q=sb800 Chętnie się za to wezmę, ale mam obawy co do "pełnych" kondensatorów. Jak je rozładować, ma ktoś jakiś pomysł? :> (mi przychodzi do głowy tylko wsadzenie akumulatorków i błyskanie do upadłego, ale może jest jakiś szybszy sposób?)
    POGO

Domyślnie

Trzymam kciuki
    ff

Domyślnie

Najprostszym sposobem na rozładowanie jest zwarcie kondensatorów. Trzeba tylko uważać i nie pchać łapek tam gdzie nie trzeba. Zewrzeć można kawałkiem izolowanego przewodu. Ale chyba najprościej to wyjąć baterie i odczekać jakiś czas. Zauważ, że jak włączysz lampę i zaświeci się kontrolka gotowości po czym ją wyłączysz i włączysz za jakiś czas to znowu trzeba chwilę odczekać do zaświecenia się kontrolki gotowości. Oznacza to, że kondensatory powoli same się rozładowują. To normalne zjawisko, bo kondensatory mają swoją skończoną rezystancję i obwody do których są podłączone też ją mają i zgromadzony ładunek ma się na czym "uwolnić" (a dokładniej to energia ładunków zamieniana jest na energię cieplną na rezystancji).
    Wow, do czegoś mi się te studia przydały

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gerall Zobacz posta
    (..)
    bo kondensatory mają swoją skończoną rezystancję (..)

Wow, do czegoś mi się te studia przydały
    No to powiedz mi teraz jaką to rezystancję ma taki np. powietrzny kondziołek 100nF ..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pebees Zobacz posta
    No to powiedz mi teraz jaką to rezystancję ma taki np. powietrzny kondziołek 100nF ..
    Oczywiście mówimy o prądzie stały. Dla idealnego kondensatora jego rezystancja jest nieskończona, ale jak wiadomo nie ma ideałów. W rzeczywistości jest to skończona rezystancja która przede wszystkim zależy od rodzaju dielektryka z którego zrobione są okładziny kond. i od jego rozmiarów. Liczbowo to nie wiem ile ale jest to wielkość rzędu megaomów.

pebees
    Gość

Domyślnie

Nie jest to do końca tak, jak piszesz, ale niech Ci będzie - dla praktyki to tłumaczenie można przyjąć

Domyślnie

Nie zwieraj kondensatora kablem (0 Ohm) tylko przez jakis rezystor co ma kilka Ohm bo jak go zewrzesz kablem to mozesz uszkodzic.. zalezy jaki tam jest kondensator (nie wiem jaki jest ale chyba lepiej aby sie nie uszkodzil)
    D60 + SDHC 4GB | N18-55(KIT) | T17-50 F2.8 | S70-300 APO | SB600 |

Domyślnie

z tego co pamiętam z rozbierania mojej 600-tki to nie ma potrzeby rozładowywania kondensatora
    ostroznie manewrując da się nie podłączyć do tego ustrojstwa

Uprawnienia umieszczania postów