Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Domyślnie d60 + 18-200 vr + ?

Witam, raczej zaczynam swoja przygode z fotografia, po przeglądnieciu optyczne.pl, forum nikona i digarta postanowilem kupic 18-200 vr i tu nadchodzi moje pytanie. Czy uwazacie ze powinienem cos do tego dokupic jeszcze ? Poniewaz słoik bede zamawiac ze sklepu internetowego i chcial bym ewentuanie zaoszczedzic na przesylce jak by sie mialo zdazyc ze bede cos musial dokupic jeszcze w przyszlosci.
    Chodzi mi o jakis filtr itd.
    Staram sie fotografowac reportazowo ale czsaem i portrety i typowo turystyczne zdiecia robie.
    I moje 2 pytanie, uwazacie ze powinienem sie pozbyc kita 18-55 ?
    A jak tak to jaka cena proponowac ?
    Szkolo ma 3 miechy, brak zniszczen.
    Pozdrawiam i czekam na rady.

Domyślnie

Miałem 18-200 i założony krótko filtr uv, który zdjąłem, kiedy się zorientowałem, że nie jest mi potrzebny. Na forum są dwie szkoły dotyczące uv - jedna mówi zakładać filtr, druga, że to zbędne. Ja nie używam.
    Do 18-200 brakowało mi filtra polaryzacyjnego, szczególnie na wyjazdach, wakacjach itp. W pewnych sytuacjach może brakować jasnego szkła, więc może jak finanse pozwolą to 50/1,8 lub bardziej pod DX 35/2,0?
    Na twoim miejscu sprzedałbym 18-55. Co do ceny to Ci nie pomogę , ale chyba było na forum ogłoszenie o chęci zakupienia tego szkła.

Blasius.G
    Gość

Domyślnie

Niby filtr UV zmniejsza niebieska poswiate od fal UV ze slonca. Niby jest lepiej ale te tanie lubia "lapac" za to odblaski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blase.g Zobacz posta
    Niby filtr UV zmniejsza niebieska poswiate od fal UV ze slonca. Niby jest lepiej ale te tanie lubia "lapac" za to odblaski
    moim zdaniem te lepsze również...

Uprawnienia umieszczania postów