Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 45

Domyślnie

ok, nie upieram, się. Pozwtarzam tylko informację ze szkolenia prowadzonego przez człowieka zajmującego się globalnie CM w jednej z większych firm związanych z branżą foto. Poza tym jeżeli nie zignorujemy profile tag-a to w przypadku pliku z aparatu generowanego w "sRGB" PS odczytuje profil jako "sRGB IEC61966-2.1" a ten profil jest wymysłem ludzi Billa Gatesa i pochodzi w Windowsa. Kolory są przejaskrawione, w celu "ładnej" prezentacji na monitorze, a nie w celach druku...
    S5Pro;D70;G12;AFS 17-55 2.8 DX;AF 35-70D 2.8;AF 50 1.8;AF 85 1.8;AF 80-200 2.8;Kenko 25mm;SB 600
    Pentax ME super;Pentacon 29 2.8;Pentax-M 50 2.0;Tamron 105 2.5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojtek_em Zobacz posta
    ok, nie upieram, się. Pozwtarzam tylko informację ze szkolenia prowadzonego przez człowieka zajmującego się globalnie CM w jednej z większych firm związanych z branżą foto. Poza tym jeżeli nie zignorujemy profile tag-a to w przypadku pliku z aparatu generowanego w "sRGB" PS odczytuje profil jako "sRGB IEC61966-2.1" a ten profil jest wymysłem ludzi Billa Gatesa i pochodzi w Windowsa. Kolory są przejaskrawione, w celu "ładnej" prezentacji na monitorze, a nie w celach druku...
    Jaka by ta przestrzeń beznadziejna nie była - jeżeli aparat wyrenderował plik do takiej przestrzeni, to musimy się jej trzymać. Przestrzenie jako-takie same w sobie nie mają wpływu na barwy, nie potrafią ich przejaskrawiać, ogólnie nie mają (prawie) na nic wpływu, są neutralne dla barwy. Jedyną cechą przestrzeni wpływającą ewentualnie na barwy zdjęcia jest jej wielkość - jeśli na zdjęciu zarejestrowane zostały nasycone barwy znajdujące się poza daną przestrzenią, to zostaną one przycięte do maksymalnie nasyconej wartości danej przestrzeni barwnej. Jeśli jednak mamy walory znajdujące się w zakresie wspólnym popularnych przestrzeni edycyjnych, to będą one wyglądały tak samo w każdej z owych przestrzeni.

Nie znam kontekstu w jakim wypowiadała się owa osoba i o co jej dokładnie mogło chodzić, ale albo została ona źle zrozumiana, albo tyczyło się to jakiegoś osobliwego aparatu, albo profilowania (w dość zbliżony sposób stosuje wykorzystuje się profile utworzone dla skanerów), albo ten ktoś nie bardzo wiedział o czym mówi.

Domyślnie

Czyli morał z tego taki: Jak chcesz mieć przed oczami prawdziwie odwzorowane kolory, to sobie je dobrze zapamiętaj po odstawieniu aparatu od oka.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rsz Zobacz posta
    Czyli morał z tego taki: Jak chcesz mieć przed oczami prawdziwie odwzorowane kolory, to sobie je dobrze zapamiętaj po odstawieniu aparatu od oka.
    Niech Pan Bóg broni. Problem polega właśnie na tym, że tak naprawdę tego co widzimy za cholerę nie idzie zreprodukować na niczym, co aktualnie fotografik miewa pod ręką. Nie ta paleta, nie ten kontrast, nie to światło, nie te wymiary, nie ta przestrzenność, nawet i pewnie nie ten nastrój.

W kolorymetrii przyjmuje się, że celem jest nie tyle dokładna reprodukcja barw istniejących naprawdę (bo to jest oczywistym niepodobieństwem), co uzyskanie "przyjemnego" wyglądu zdjęcia, oraz powtarzalnych i przewidywalnych wyników.

Domyślnie

może cos przegapiłem, ale czy jest mozliwosc predefiniowania w D80 profilu kolorow ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prodental Zobacz posta
    może cos przegapiłem, ale czy jest mozliwosc predefiniowania w D80 profilu kolorow ?
    tak, i w dodatku jak robisz w RAWie to możesz to zrobić PO wykonaniu zdjęcia
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

No dobra, czy w PS7 jest taka opcja żeby zaladować profil labu? (mam go) nie znalazłem takiej opcji, gdzie szukać?
    Ostatnio edytowane przez m_cudny ; 10-11-2008 o 21:54
    zdjęcie życia jeszcze przede mną

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_cudny Zobacz posta
    No dobra, czy w PS7 jest taka opcja żeby zaladować profil labu? (mam go) nie znalazłem takiej opcji, gdzie szukać?
    O ile dobrze pamiętam:

Do podglądu: Widok/Próba koloru.
    Do wysłania na maszynę: Edycja/Konwertuj do profilu.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_cudny Zobacz posta
    A wcześniej profil musisz skopiować do katalogu C:\windows\system32\spool\drivers\color\

Domyślnie

Dziękuję, Panowie
    Pozdrawiam, MC
    zdjęcie życia jeszcze przede mną

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów