Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: 2 Światy

Domyślnie

A najbardziej w oczy to się rzuca WC
    Tutaj jest... podpis

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amirez Zobacz posta
    A najbardziej w oczy to się rzuca WC
    Oj, to prawda
    Con otro aire... | de noventa | FM2N | Yashica 35 GX | http://malasana.blogspot.com

swiatlo
    Gość

Domyślnie

No więc spróbuję odgadnąć co poeta miał na myśli. Tak więc widzę na zdjęciu tzw. klasyczny czworokąt: pani, pan, znak "WC" oraz czubek łódki. OK, rozsupławszy teraz ten czworokąt należy temu czworokątowi nadać jakiś sens. Ale to już później, bo na razie hurra udało się rozwiązać przynajmniej część ukrytego sensu. Boję się jednak że dalej może być znacznie trudniej....

PaweleM
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swiatlo Zobacz posta
    No więc spróbuję odgadnąć co poeta miał na myśli. Tak więc widzę na zdjęciu tzw. klasyczny czworokąt: pani, pan, znak "WC" oraz czubek łódki. OK, rozsupławszy teraz ten czworokąt należy temu czworokątowi nadać jakiś sens. Ale to już później, bo na razie hurra udało się rozwiązać przynajmniej część ukrytego sensu. Boję się jednak że dalej może być znacznie trudniej....
    mz to jest pieciokat.Mz krzywy kadr tez niesie jakies przesalnie

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawcio_sztokholm Zobacz posta
    mz to jest pieciokat.Mz krzywy kadr tez niesie jakies przesalnie
    Albo czworokąt z dodatkowym wymiarem...

Domyślnie

Pierwsza fotka mogła by nawet być. Taka reczywistość gdańskiego nabrzeża, na górze deptak z luksusowymi sklepami, na dole jakiś zwykły człowiek sobie ryby łowi. Ten jacht psuje kadr. Gdyby nie ten jacht - ok, pulitzer z tego by nie był, no ale fotka jest ok. Uchwyca coś z klimatu tego miejsca. Nie szukajmy jakiegoś głębszego przekazu - ot poprostu - ładna dziewczyna i brzydki rybak.

Dwójka - nie nie nie.

Jak dla mnie - umiejętne połączenie fotografii kolorowej i cz-b to chyba jedna z najtrudniejszych dziedziń foto, by nie wyszedł pocztówkowy kiczor.
    GSK

D-80 | 18-135 | 50 1.8 | 85 1.8 | 2x SB-600 | Velbon | Lowepro

Zbanowany
    Miasto
    Pacyfik

Domyślnie

Dajcie spokój, należy pogratulować mu odwagi, podpisał swoje prace nazwiskiem i imieniem.

Domyślnie

To ja może bez wyśmiewania:

1. Przesłanie - mimo, że domyślam się "co artysta miał na myśli" to jednak w tym przypadku jest to trochę naciągana interpretacja - może gdyby na miejscu pana wędkarza był jakiś bezdomny to wtedy to zamierzone przez Ciebie przesłanie byłoby uzasadnione.
    2. Mam wrażenie, że tak bardzo chciałeś pokazać zaobserwowaną sytuację, że kompletnie pominąłeś stronę techniczną zdjęcia.
    3. Kadr - dziób statku/jachtu czy co to jest nie powinien się znaleźć na tym zdjęciu na pewno, także inne drobne elementy które znalazły się w kadrze czynią to zdjęcie bardzo chaotycznym - należało jednak pokombinować inaczej. Do tego jest krzywo
    4. Jeśli już koniecznie jedno z tych dwóch to pierwsze.

Podsumowując - zdjęcie jest niestety kiepskie, ale mam nadzieję, że powyższe uwagi są na tyle konstruktywne, że następnym razem nie popełnisz podobnych błędów.

pebees
    Gość

Domyślnie

Nie rozumiem tego, że nie widzicie nic w tym zdjęciu.

Pani patrzy z góry na wędkarza. Pani ubrana porządnie, przy święcącym bogactwem sklepie, pod nią zwykły człowiek, który łowi obiad. Przed obiadem pójdzie oczywiście do WC, które, jak widać na ikonogramie, łączy yin i yan, czyli wyższych i niższych oraz kobiety i mężczyzn.
    Kawałek łódki wkomponowany w zejście ze schodów pokazuje, że nieważne czy idziesz w górę, czy w dół, to i tak panta rei.

Ukośny kadr dodaje dynamiki zdjęciu, emocji - rozchwianie kadru to jak rozchwianie osobowości, poszukiwanie drogi, może wędkować, może pracować w sklepie, a może po prostu carpe diem, brać wszystko takim jakim jest.

W drugim zdjęciu konwersja dolnej części do b&w pozwala wyraźniej zrozumieć przesłanie autora, które i tak jest oczywiste.

Więcej nie mam czasu tłumaczyć, muszę iść sprzedać butelki, bo nie mam już na następnego lapatika...

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów